PISMA IZ TAMNOG VILAJETA: Zakletva Bele Al Kaide

Zašto Bosna više duguje Zavahiriju nego Osami bin Ladenu, te kakvo će mesto u novoj postavci Al Kaide pripasti bijelim Bošnjacima?

Vest o smrti dr Aumana Zavahirija, šefa Al Kaide koji je u elitnom dijelu Kabula stradao od dvije rakete ispaljene s bespilotne letjelice „helfire“, političko Sarajevo ispratilo je šutnjom. Jedno, što Muslimansko bratstvo okupljeno oko svog političkog krila zvanog Stranka demokratske akcije zna da smrt jednog šejha ne znači i kraj džihada, a drugo, procenili su da je napad Bakira Izetbegovića na Rusiju i Srbiju politički adekvatna reakcija, kojom Bosna još jednom utvrđuje svoju poziciju u ukrajinskom sukobu.
Da li je tom prilikom nešto prećutano, i šta?

IMAMOVIĆEVA ZAKLETVA Još u prvoj godini rata protiv sirijske vlade, Sirijske arapske armije i sirijskog naroda koji su 2011. pokrenule SAD, na zapadnom vojnom krilu našle su se dvije tzv. džihadističke vojne formacije: DAEŠ-ISIL i Džabhat Fateh el Šam, poznate kao Al Nusra. Poslije ubistva Osame bin Ladena 2011. koji se protivio političkoj odluci Muslimanske braće da se nasilno i uz pomoć NATO-a i Zapada sravne arapski režimi, obe „proameričke džihadističke skupine“ zaklele su se na poslušnost i odanost Al Kaidi. Za vrhovnog komandanta imenuju vojno i politički nesposobnog „islamističkog mućka“ dr Aymana el Zavahirija. U ime bosanskih mudžahedina pristiglih u Siriju, komandant i „šejh-ul-islam“ Nusret Imamović iz Maoče zakletvu o poslušnosti položiće upravo Zavahiriju i Al Kaidi. Svoju lojalnost potvrdiće i 2014. kada u sukobu američkih saveznika, ISIL-a i Al Nusre, odnosno njihovih vođa Ebu Bekra el Bagdadija i Muhameda Dževlanija, Imamović staje na stranu Zavahirija.

BAZA ILI AL KAIDA Istorijat Al Kaide vezuje se za 1980. kada Islamska banka za razvoj u Džedi (Saudijska Arabija), ujedno i sekretarijat Organizacije islamske konferencije, počinje da pravi posebnu bazu podataka. Sistem je prevazilazio potrebe konferencije, pa je dio memorije korišćen kao baza podataka Islamske organizacije. Zemlje članice pristupale su ovoj bazi podataka telefonom, razmenjivale elektronsku poštu i koristile je kao svoj internet. U to doba, sistem su koristili i islamski biznismeni, njihovi poslovni partneri i zainteresovane vlade država članica, kao i njihove ambasade širom sveta.
Baza je bila podjeljena u dva dijela: informacijsku datoteku, gde su bile arhivirane informacije koje se dalje prosleđuju, i datoteku s memorisanim odlukama s prethodnih sastanaka. Ove dvije datoteke, na arapskom nazivane „Q eidat il-Maaloomaat“ i „Q eidat i-Taaleemaat“, smeštene su u jedinstvenu datoteku koja je na arapskom glasila „Q eidat ilmu’ti’aat“, u prevodu „jedinstvena baza podataka“. Pojednostavljeno, Arapi su ovo zvali samo „baza“ i za to su koristili rječ – „al Qaida“, što u prevodu upravo znači – baza.

BIJELI BOSANSKI MUSLIMANI Pristup bazi podataka, tj. al kaidi imale su mnoge islamske grupe, udružene po raznim osnovama, logično i Osama bin Laden, član moćne bankarske i građevinsko-preduzetničke porodice. Kako su „bazu“ koristile i „zle države“, sledstveno pristup su imale i terorističke grupe. Tako je preko „al kaide“ išla i elektronska pošta koju su mudžahedini angažovani u Avganistanu, Libiji i Libanu razmjenjivali sa svojim porodicama. Komunikacija je obavljana preko posebnog interfejsa, tako da je bila zaštićena.
„Zlim državama“ priključila se i Saudijska Arabija, u doba kad je Osama bin Laden radio kao saradnik CIA u Avganistanu. Na osnovu ovih neospornih činjenica pokušalo se nametnuti uvjerenje da Al Kaida i nije teroristička organizacija i da nikad nije bila u vlasništvu niti pod kontrolom Bin Ladena i Zavahirija, što je bila samo vješta, propagandno osmišljena američka akcija. Iako je za Osamu bin Ladena rat u Avganistanu bio polazna tačka kada njegova organizacija Maktab el Hidamat izlazi na terorističku scenu, stvari se usložnjavaju kada se, pod imenom Al Kaida, i u saradnji sa zapadnim službama u Bosni, konačno, formuliše ideja i akcija organizovanog nasilja koje daje političke rezultate. Prvi put se pojavljuje pojam „Bijela Al Kaida“, koji se odnosio na „bijele“ bosanske muslimane. Uprkos Dejtonskom sporazumu ili zahvaljujući njemu, Al Kaida dobija svoj vjerski prostor.
„Baza“ je dobila bazu, za snažno djelovanje i širenje mreže, i uz podršku SDA i vlasti u Sarajevu otvorila vrata partnerstvu i koordinaciji mnogih vojnopolitičkih akcija obaveštajne, političke i ekonomske saradnje sa Zapadom.

ISLUŽENI VOJNIK ZAPADA Zavahiri kao „zapadni vojnik“ koji je pomogao ubistvu Osame bin Ladena, njegovih sinova i saradnika, završio je kao pogani a nemoćni starac; beskorisni vođa, na čelu nekad moćne Al Kaide. Njegov kraj krije planove SAD, potrebu da se stvori nova Al Kaida, sposobna da odgovori tekućim izazovima i kadra da poseje teror širom Evrope. U tom smislu izbor novog vođe odrediće pravce i suštinu njenog djelovanja. Zapadni izvori sugerišu da je budući vođa Saif el Adel, zanemarujući sinove Osame bin Ladena koji iz tri države sukobljenog interesa pretenduju na mjesto vođe: Omar iz Britanije, Abdulah iz Saudijske Arabije i Osman iz Katara. Izbor vođe odrediće ulogu, dalji put i principe djelovanja ove terorističke organizacije, ali i mesto Bele Al Kaide u njoj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *