ПИСМА ИЗ ТАМНОГ ВИЛАЈЕТА: Заклетва Беле Ал Каиде

Зашто Босна више дугује Завахирију него Осами бин Ладену, те какво ће место у новој поставци Ал Каиде припасти бијелим Бошњацима?

Вест о смрти др Аумана Завахирија, шефа Ал Каиде који је у елитном дијелу Кабула страдао од двије ракете испаљене с беспилотне летјелице „хелфире“, политичко Сарајево испратило је шутњом. Једно, што Муслиманско братство окупљено око свог политичког крила званог Странка демократске акције зна да смрт једног шејха не значи и крај џихада, а друго, проценили су да је напад Бакира Изетбеговића на Русију и Србију политички адекватна реакција, којом Босна још једном утврђује своју позицију у украјинском сукобу.
Да ли је том приликом нешто прећутано, и шта?

ИМАМОВИЋЕВА ЗАКЛЕТВА Још у првој години рата против сиријске владе, Сиријске арапске армије и сиријског народа који су 2011. покренуле САД, на западном војном крилу нашле су се двије тзв. џихадистичке војне формације: ДАЕШ-ИСИЛ и Џабхат Фатех ел Шам, познате као Ал Нусра. Послије убиства Осаме бин Ладена 2011. који се противио политичкој одлуци Муслиманске браће да се насилно и уз помоћ НАТО-а и Запада сравне арапски режими, обе „проамеричке џихадистичке скупине“ заклеле су се на послушност и оданост Ал Каиди. За врховног команданта именују војно и политички неспособног „исламистичког мућка“ др Аyмана ел Завахирија. У име босанских муџахедина пристиглих у Сирију, командант и „шејх-ул-ислам“ Нусрет Имамовић из Маоче заклетву о послушности положиће управо Завахирију и Ал Каиди. Своју лојалност потврдиће и 2014. када у сукобу америчких савезника, ИСИЛ-а и Ал Нусре, односно њихових вођа Ебу Бекра ел Багдадија и Мухамеда Џевланија, Имамовић стаје на страну Завахирија.

БАЗА ИЛИ АЛ КАИДА Историјат Ал Каиде везује се за 1980. када Исламска банка за развој у Џеди (Саудијска Арабија), уједно и секретаријат Организације исламске конференције, почиње да прави посебну базу података. Систем је превазилазио потребе конференције, па је дио меморије коришћен као база података Исламске организације. Земље чланице приступале су овој бази података телефоном, размењивале електронску пошту и користиле је као свој интернет. У то доба, систем су користили и исламски бизнисмени, њихови пословни партнери и заинтересоване владе држава чланица, као и њихове амбасаде широм света.
База је била подјељена у два дијела: информацијску датотеку, где су биле архивиране информације које се даље прослеђују, и датотеку с меморисаним одлукама с претходних састанака. Ове двије датотеке, на арапском називане „Q eidat il-Maaloomaat“ и „Q eidat i-Taaleemaat“, смештене су у јединствену датотеку која је на арапском гласила „Q eidat ilmu’ti’aat“, у преводу „јединствена база података“. Поједностављено, Арапи су ово звали само „база“ и за то су користили рјеч – „al Qaida“, што у преводу управо значи – база.

БИЈЕЛИ БОСАНСКИ МУСЛИМАНИ Приступ бази података, тј. ал каиди имале су многе исламске групе, удружене по разним основама, логично и Осама бин Ладен, члан моћне банкарске и грађевинско-предузетничке породице. Како су „базу“ користиле и „зле државе“, следствено приступ су имале и терористичке групе. Тако је преко „ал каиде“ ишла и електронска пошта коју су муџахедини ангажовани у Авганистану, Либији и Либану размјењивали са својим породицама. Комуникација је обављана преко посебног интерфејса, тако да је била заштићена.
„Злим државама“ прикључила се и Саудијска Арабија, у доба кад је Осама бин Ладен радио као сарадник ЦИА у Авганистану. На основу ових неоспорних чињеница покушало се наметнути увјерење да Ал Каида и није терористичка организација и да никад није била у власништву нити под контролом Бин Ладена и Завахирија, што је била само вјешта, пропагандно осмишљена америчка акција. Иако је за Осаму бин Ладена рат у Авганистану био полазна тачка када његова организација Мактаб ел Хидамат излази на терористичку сцену, ствари се усложњавају када се, под именом Ал Kаида, и у сарадњи са западним службама у Босни, коначно, формулише идеја и акција организованог насиља које даје политичке резултате. Први пут се појављује појам „Бијела Ал Каида“, који се односио на „бијеле“ босанске муслимане. Упркос Дејтонском споразуму или захваљујући њему, Ал Каида добија свој вјерски простор.
„База“ је добила базу, за снажно дјеловање и ширење мреже, и уз подршку СДА и власти у Сарајеву отворила врата партнерству и координацији многих војнополитичких акција обавештајне, политичке и економске сарадње са Западом.

ИСЛУЖЕНИ ВОЈНИК ЗАПАДА Завахири као „западни војник“ који је помогао убиству Осаме бин Ладена, његових синова и сарадника, завршио је као погани а немоћни старац; бескорисни вођа, на челу некад моћне Ал Каиде. Његов крај крије планове САД, потребу да се створи нова Ал Каида, способна да одговори текућим изазовима и кадра да посеје терор широм Европе. У том смислу избор новог вође одредиће правце и суштину њеног дјеловања. Западни извори сугеришу да је будући вођа Саиф ел Адел, занемарујући синове Осаме бин Ладена који из три државе сукобљеног интереса претендују на мјесто вође: Омар из Британије, Абдулах из Саудијске Арабије и Осман из Катара. Избор вође одредиће улогу, даљи пут и принципе дјеловања ове терористичке организације, али и место Беле Ал Каиде у њој.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *