Slom američkog poretka ne može se zaustaviti

Želim da naglasim da imamo mnogo pristalica, uključujući i u samim SAD i Evropi, još više na drugim kontinentima i zemljama, i nema sumnje da će ih biti još, poručio je Vladimir Putin

Jedan od svojih najvažnijih govora u poslednje vreme, a neki bi rekli i uopšte, predsednik Rusije Vladimir Putin održao je 7. jula 2022, u Katarininoj sali Kremlja. Ruski lider sastao se s rukovodstvom Državne dume i šefovima deputatskih grupa u donjem domu Federalne skupštine Ruske Federacije. Kako je naglasio, Moskva je u uslovima totalne blokade sa Zapada uspela da održi makroekonomsku stabilnost, zaposlenost, normalan ritam snabdevanja i privrednog života u regionima, kao i glavne transportne i logističke lance, uspela da proširi slobodu preduzetništva i ojača zaštitu ekonomskih subjekata od prekomernog administrativnog pritiska. Time je poslao poruku da zapadne sankcije nisu uspele, i neće, da slome Rusiju i njenu sposobnost da ostvaruje svoje interese – bez obzira na volju svetskih moćnika.

KOLEKTIVNI ZAPAD I RUSKA PETA KOLONA Kako je naglasio, od početka marta uvedeno je nekoliko paketa antisankcionih mera, čime su minimizirane posledice „očigledno neprijateljskih akcija zapadnih zemalja“. „Vidimo da nam te nezakonite mere protiv Rusije stvaraju teškoće, ali ne onakve na koje su računali inicijatori ekonomskog blickriga protiv Rusije. Očigledno, oni su pokušavali ne samo da što jače udare po ruskoj ekonomiji – cilj im je bio da poseju razdor i smutnju u našem društvu, da demorališu ljude. Ali i tu su pogrešili: ništa se nije desilo, a siguran sam i da neće. Politika parlamenta, kao najvišeg predstavničkog tela, zasniva se na volji naroda Rusije, na čvrstom stavu i uverenju da smo istorijski u pravu i nesumnjivoj rešenosti većine građana da brani suverenitet Rusije i pomogne našim ljudima u Donbasu“, poručio je Putin parlamentarcima i liderima vladajućih i opozicionih partija.
Najvažniji deo njegovog izlaganja ticao se odnosa u svetu, posebno između Rusije i Zapada. „Takozvani kolektivni Zapad, sa SAD na čelu, decenijama je izuzetno agresivan prema Rusiji. Naši predlozi za stvaranje sistema jednake bezbednosti u Evropi su odbačeni. Odbijene su inicijative za zajednički rad na problemu protivraketne odbrane. Ignorisana su upozorenja o neprihvatljivosti širenja NATO-a, posebno na bivše republike Sovjetskog Saveza. Čak je i sama ideja o mogućoj integraciji Rusije u tu istu Severnoatlantsku alijansu, u doba naših, kako se tada činilo, vedrih odnosa s NATO-om, očigledno delovala apsurdno njenim članicama. A zašto? Pa zato što im jednostavno ne treba zemlja kao Rusija. Zato su podržavali terorizam, separatizam u Rusiji, unutrašnje destruktivne snage i ’petu kolonu’ u našoj zemlji. Svi oni su dobili i sada dobijaju bezuslovnu podršku upravo kolektivnog Zapada“, objasnio je ruski lider suštinu problema.

[restrict]

SVI LIDERI PODRŽALI ŠEFA DRŽAVE

Osim predsednika Državne dume Vjačeslava Volodina i svih 11 njegovih zamenika, na sastanku s Putinom učestvovali su i Anton Vajno, šef administracije predsednika Rusije, kao i njegov prvi zamenik i bivši ruski premijer Sergej Kirijenko. Od šefova poslaničkih grupa i lidera partija tu su bili svi vodeći ruski političari iz vlasti i opozicije: Vladimir Vasiljev (Sveruska politička partija „Jedinstvena Rusija“), Genadij Zjuganov (Komunistička partija Ruske Federacije), Sergej Mironov (Pravedna Rusija – za istinu), Aleksej Nečajev (Novi ljudi) i Leonid Slucki (Liberalno-demokratska partija Rusije). Svi lideri podržali su šefa države i rusku specijalnu vojnu operaciju.

TOK ISTORIJE JE NEUMOLJIV I danas, kaže, Moskvu optužuju da je započela rat u Donbasu, u Ukrajini: „Ne, taj isti kolektivni Zapad ga je pokrenuo organizovanjem i podrškom protivustavnog oružanog prevrata u Ukrajini 2014. godine, a potom podsticanjem i opravdavanjem genocida nad ljudima u Donbasu. Kolektivni Zapad je direktni podstrekač i krivac za ono što se danas dešava. Ako je Zapad hteo da izazove sukob da bi prešao u novu fazu borbe protiv Rusije i obuzdavanja naše zemlje, onda se može reći da je donekle i uspeo. I rat je pokrenut i sankcije su uvedene. U normalnim uslovima, verovatno bi to bilo teško uraditi. Ali na šta bih želeo da skrenem pažnju? Morali su da shvate da su već izgubili od samog početka naše specijalne vojne operacije, jer njen početak označava i početak kardinalnog sloma američkog svetskog poretka. Ovo je početak tranzicije od liberalno-globalističkog američkog egocentrizma ka istinski multipolarnom svetu. Svetu zasnovanom ne na sebičnim pravilima koje je neko smislio za sebe, iza kojih ne stoji ništa osim težnje ka hegemoniji. Ne na licemernim dvostrukim standardima već na međunarodnom pravu, istinskom suverenitetu naroda i civilizacija, njihovoj volji da žive svoju istorijsku sudbinu, svoje vrednosti i tradicije i grade saradnju na osnovama demokratije, pravde i jednakosti. Treba razumeti da se ovaj proces više ne može zaustaviti.“

ZJUGANOV: SPREČITI ŠIRENJE NACIZMA I BANDEROVŠTINE EVROPOM

Predsednik KPRF Genadij Zjuganov podržao je u potpunosti vojnopolitičku operaciju Rusije u Ukrajini i Donbasu, kao i stavove koje je izneo Vladimir Putin. „U potpunosti podržavamo ovu vašu odluku, jer govorimo o borbi za očuvanje ruskog sveta, govorimo o zaustavljanju američkog globalizma koji pokušava da diktira svima svoje uslove, i mora da se učini sve da se nacizam i banderovština ne rašire po celoj Evropi. Prošli put, kada je fašizam zahvatio celu Evropu, čovečanstvo je platilo sa 71 milion života, od kojih su 27 bili najbolji sinovi i kćeri velike sovjetske zemlje. Kada ste govorili na Valdajskom klubu, rekli ste: da, kapitalizam je zašao u ćorsokak. Makron je još oštrije izjavio, da je poludeo. Koliko je poludeo, vidimo danas u citadeli kapitalizma – Engleskoj, i moramo učiniti sve da ovi ljudi, koji su ne samo poludeli već i odlučili da nastave s diktiranjem svojih uslova, ne potpale veliki rat“, poručio je Genadij Zjuganov i dodao da će KPRF nastaviti da podržava Putinovu liniju usmerenu na „jačanje bezbednosti zemlje, akciono jedinstvo u borbi protiv nacizma, banderovštine i američkog globalizma“.

Kako je dodao, „tok istorije je neumoljiv, a pokušaji kolektivnog Zapada da svetu nametne svoj novi svetski poredak su osuđeni na propast“. „Želim da kažem i naglasim: imamo mnogo pristalica, uključujući i u samim Sjedinjenim Državama, i u Evropi, a još više na drugim kontinentima i drugim zemljama. I biće ih sve više, u to nema sumnje. Čak i u zemljama koje su još uvek sateliti SAD raste svest da slepa poslušnost njihovih vladajućih elita svom gospodaru, po pravilu, ne odgovara njihovim nacionalnim interesima, a najčešće im kardinalno protivreči. Porast ovih osećanja u društvu na kraju će svi morati da uzmu u obzir. Danas ove vladajuće elite pred našim očima podižu stepen manipulacije društvenom svešću. Vladajuće klase zapadnih zemalja, po svom karakteru nadnacionalne i globalističke, shvatajući da se njihova politika sve više odvaja od realnosti, zdravog razuma i istine, počele su da koriste otvoreno despotske metode“, ukazao je Putin i pojasnio da se Zapad, koji je svojevremeno proglasio principe demokratije kao što su sloboda govora, pluralizam, poštovanje tuđeg mišljenja, danas degeneriše u potpunu suprotnost – totalitarizam, uključujući cenzuru, zatvaranje medija, iživljavanje nad novinarima i javnim ličnostima.

KRAJNJI REZULTAT ĆE BITI POSTIGNUT

Vladimir Putin je ukazao i na važnost podrške čitavog društva specijalnoj operaciji: „Neke kolege su primetile da naša specijalna vojna operacija vodi jačanju našeg suvereniteta i to je tačno. Ali početak operacije nije bio vezan za ovaj cilj, to je sporedni efekat. Glavni cilj je zaštita Donbasa i jačanje bezbednosti same Rusije. Naši momci koji izvršavaju tamo borbene zadatke zaista su pravi heroji. Na šta bih želeo da skrenem pažnju: na kraju krajeva, zemlja živi običnim, mirnim životom – leto je, sezona godišnjih odmora, kulturni život, izložbe, a momci tamo naporno rade, pod vatrom. Razumete? Rizikuju živote i gube svoje drugove u borbi za domovinu. Konsolidacija društva je veoma važna, ali nam je potrebna opštenacionalna agenda za podršku Oružanim snagama. Izuzetno je važno da naši vojnici osete tu podršku. To će im dati snagu i veoma je važno za postizanje krajnjeg rezultata. On će u svakom slučaju biti postignut, u to nema sumnje, ali momcima će biti lakše da rade, izvršavaju borbene zadatke, ako budu iza sebe osećali podršku i dah otadžbine, podršku našeg naroda.“

„NISMO JOŠ NIŠTA OZBILJNO NI ZAPOČELI“ Ova praksa zabranjivanja, istakao je predsednik Rusije u obraćanju političkim liderima, ne odnosi se samo na medijski prostor već i na politiku, kulturu, obrazovanje, umetnost – sve sfere javnog života. Zapadne elite „nameću model totalitarnog liberalizma, uključujući i ozloglašenu ’kensel kulturu’, zabrane pokušavaju da nametnu celom svetu“, rekao je Putin i podvukao da je „realnost da narodi većine zemalja ne žele takav život i takvu budućnost“, već teže „suštinskom, stvarnom suverenitetu i prosto su umorni od klečanja, ponižavanja pred onima koji sebe smatraju izuzetnim i služenja njihovim interesima na svoju štetu“. „Danas čujemo da hoće da nas poraze na bojnom polju. Pa, neka probaju! Već smo mnogo puta čuli da Zapad želi da se bori sa nama ’do poslednjeg Ukrajinca’. To je tragedija za ukrajinski narod, ali izgleda da sve ide ka tome. Svi treba da znaju da, suštinski, nismo još ništa ozbiljno ni započeli. Istovremeno, mi ne odbijamo mirovne pregovore, ali oni koji odbijaju treba da znaju da će im, kako dalje bude odmicalo, biti sve teže da se dogovore s nama“, naglasio je ruski predsednik.

[/restrict]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *