Слом америчког поретка не може се зауставити

Желим да нагласим да имамо много присталица, укључујући и у самим САД и Европи, још више на другим континентима и земљама, и нема сумње да ће их бити још, поручио је Владимир Путин

Један од својих најважнијих говора у последње време, а неки би рекли и уопште, председник Русије Владимир Путин одржао је 7. јула 2022, у Катарининој сали Кремља. Руски лидер састао се с руководством Државне думе и шефовима депутатских група у доњем дому Федералне скупштине Руске Федерације. Како је нагласио, Москва је у условима тоталне блокаде са Запада успела да одржи макроекономску стабилност, запосленост, нормалан ритам снабдевања и привредног живота у регионима, као и главне транспортне и логистичке ланце, успела да прошири слободу предузетништва и ојача заштиту економских субјеката од прекомерног административног притиска. Тиме је послао поруку да западне санкције нису успеле, и неће, да сломе Русију и њену способност да остварује своје интересе – без обзира на вољу светских моћника.

КОЛЕКТИВНИ ЗАПАД И РУСКА ПЕТА КОЛОНА Како је нагласио, од почетка марта уведено је неколико пакета антисанкционих мера, чиме су минимизиране последице „очигледно непријатељских акција западних земаља“. „Видимо да нам те незаконите мере против Русије стварају тешкоће, али не онакве на које су рачунали иницијатори економског блицкрига против Русије. Очигледно, они су покушавали не само да што јаче ударе по руској економији – циљ им је био да посеју раздор и смутњу у нашем друштву, да деморалишу људе. Али и ту су погрешили: ништа се није десило, а сигуран сам и да неће. Политика парламента, као највишег представничког тела, заснива се на вољи народа Русије, на чврстом ставу и уверењу да смо историјски у праву и несумњивој решености већине грађана да брани суверенитет Русије и помогне нашим људима у Донбасу“, поручио је Путин парламентарцима и лидерима владајућих и опозиционих партија.
Најважнији део његовог излагања тицао се односа у свету, посебно између Русије и Запада. „Такозвани колективни Запад, са САД на челу, деценијама је изузетно агресиван према Русији. Наши предлози за стварање система једнаке безбедности у Европи су одбачени. Одбијене су иницијативе за заједнички рад на проблему противракетне одбране. Игнорисана су упозорења о неприхватљивости ширења НАТО-а, посебно на бивше републике Совјетског Савеза. Чак је и сама идеја о могућој интеграцији Русије у ту исту Северноатлантску алијансу, у доба наших, како се тада чинило, ведрих односа с НАТО-ом, очигледно деловала апсурдно њеним чланицама. А зашто? Па зато што им једноставно не треба земља као Русија. Зато су подржавали тероризам, сепаратизам у Русији, унутрашње деструктивне снаге и ’пету колону’ у нашој земљи. Сви они су добили и сада добијају безусловну подршку управо колективног Запада“, објаснио је руски лидер суштину проблема.

[restrict]

СВИ ЛИДЕРИ ПОДРЖАЛИ ШЕФА ДРЖАВЕ

Осим председника Државне думе Вјачеслава Володина и свих 11 његових заменика, на састанку с Путином учествовали су и Антон Вајно, шеф администрације председника Русије, као и његов први заменик и бивши руски премијер Сергеј Киријенко. Од шефова посланичких група и лидера партија ту су били сви водећи руски политичари из власти и опозиције: Владимир Васиљев (Сверуска политичка партија „Јединствена Русија“), Генадиј Зјуганов (Комунистичка партија Руске Федерације), Сергеј Миронов (Праведна Русија – за истину), Алексеј Нечајев (Нови људи) и Леонид Слуцки (Либерално-демократска партија Русије). Сви лидери подржали су шефа државе и руску специјалну војну операцију.

ТОК ИСТОРИЈЕ ЈЕ НЕУМОЉИВ И данас, каже, Москву оптужују да је започела рат у Донбасу, у Украјини: „Не, тај исти колективни Запад га је покренуо организовањем и подршком противуставног оружаног преврата у Украјини 2014. године, а потом подстицањем и оправдавањем геноцида над људима у Донбасу. Колективни Запад је директни подстрекач и кривац за оно што се данас дешава. Ако је Запад хтео да изазове сукоб да би прешао у нову фазу борбе против Русије и обуздавања наше земље, онда се може рећи да је донекле и успео. И рат је покренут и санкције су уведене. У нормалним условима, вероватно би то било тешко урадити. Али на шта бих желео да скренем пажњу? Морали су да схвате да су већ изгубили од самог почетка наше специјалне војне операције, јер њен почетак означава и почетак кардиналног слома америчког светског поретка. Ово је почетак транзиције од либерално-глобалистичког америчког егоцентризма ка истински мултиполарном свету. Свету заснованом не на себичним правилима које је неко смислио за себе, иза којих не стоји ништа осим тежње ка хегемонији. Не на лицемерним двоструким стандардима већ на међународном праву, истинском суверенитету народа и цивилизација, њиховој вољи да живе своју историјску судбину, своје вредности и традиције и граде сарадњу на основама демократије, правде и једнакости. Треба разумети да се овај процес више не може зауставити.“

ЗЈУГАНОВ: СПРЕЧИТИ ШИРЕЊЕ НАЦИЗМА И БАНДЕРОВШТИНЕ ЕВРОПОМ

Председник КПРФ Генадиј Зјуганов подржао је у потпуности војнополитичку операцију Русије у Украјини и Донбасу, као и ставове које је изнео Владимир Путин. „У потпуности подржавамо ову вашу одлуку, јер говоримо о борби за очување руског света, говоримо о заустављању америчког глобализма који покушава да диктира свима своје услове, и мора да се учини све да се нацизам и бандеровштина не рашире по целој Европи. Прошли пут, када је фашизам захватио целу Европу, човечанство је платило са 71 милион живота, од којих су 27 били најбољи синови и кћери велике совјетске земље. Када сте говорили на Валдајском клубу, рекли сте: да, капитализам је зашао у ћорсокак. Макрон је још оштрије изјавио, да је полудео. Колико је полудео, видимо данас у цитадели капитализма – Енглеској, и морамо учинити све да ови људи, који су не само полудели већ и одлучили да наставе с диктирањем својих услова, не потпале велики рат“, поручио је Генадиј Зјуганов и додао да ће КПРФ наставити да подржава Путинову линију усмерену на „јачање безбедности земље, акционо јединство у борби против нацизма, бандеровштине и америчког глобализма“.

Како је додао, „ток историје је неумољив, а покушаји колективног Запада да свету наметне свој нови светски поредак су осуђени на пропаст“. „Желим да кажем и нагласим: имамо много присталица, укључујући и у самим Сједињеним Државама, и у Европи, а још више на другим континентима и другим земљама. И биће их све више, у то нема сумње. Чак и у земљама које су још увек сателити САД расте свест да слепа послушност њихових владајућих елита свом господару, по правилу, не одговара њиховим националним интересима, а најчешће им кардинално противречи. Пораст ових осећања у друштву на крају ће сви морати да узму у обзир. Данас ове владајуће елите пред нашим очима подижу степен манипулације друштвеном свешћу. Владајуће класе западних земаља, по свом карактеру наднационалне и глобалистичке, схватајући да се њихова политика све више одваја од реалности, здравог разума и истине, почеле су да користе отворено деспотске методе“, указао је Путин и појаснио да се Запад, који је својевремено прогласио принципе демократије као што су слобода говора, плурализам, поштовање туђег мишљења, данас дегенерише у потпуну супротност – тоталитаризам, укључујући цензуру, затварање медија, иживљавање над новинарима и јавним личностима.

КРАЈЊИ РЕЗУЛТАТ ЋЕ БИТИ ПОСТИГНУТ

Владимир Путин је указао и на важност подршке читавог друштва специјалној операцији: „Неке колеге су приметиле да наша специјална војна операција води јачању нашег суверенитета и то је тачно. Али почетак операције није био везан за овај циљ, то је споредни ефекат. Главни циљ је заштита Донбаса и јачање безбедности саме Русије. Наши момци који извршавају тамо борбене задатке заиста су прави хероји. На шта бих желео да скренем пажњу: на крају крајева, земља живи обичним, мирним животом – лето је, сезона годишњих одмора, културни живот, изложбе, а момци тамо напорно раде, под ватром. Разумете? Ризикују животе и губе своје другове у борби за домовину. Консолидација друштва је веома важна, али нам је потребна општенационална агенда за подршку Оружаним снагама. Изузетно је важно да наши војници осете ту подршку. То ће им дати снагу и веома је важно за постизање крајњег резултата. Он ће у сваком случају бити постигнут, у то нема сумње, али момцима ће бити лакше да раде, извршавају борбене задатке, ако буду иза себе осећали подршку и дах отаџбине, подршку нашег народа.“

„НИСМО ЈОШ НИШТА ОЗБИЉНО НИ ЗАПОЧЕЛИ“ Ова пракса забрањивања, истакао је председник Русије у обраћању политичким лидерима, не односи се само на медијски простор већ и на политику, културу, образовање, уметност – све сфере јавног живота. Западне елите „намећу модел тоталитарног либерализма, укључујући и озлоглашену ’кенсел културу’, забране покушавају да наметну целом свету“, рекао је Путин и подвукао да је „реалност да народи већине земаља не желе такав живот и такву будућност“, већ теже „суштинском, стварном суверенитету и просто су уморни од клечања, понижавања пред онима који себе сматрају изузетним и служења њиховим интересима на своју штету“. „Данас чујемо да хоће да нас поразе на бојном пољу. Па, нека пробају! Већ смо много пута чули да Запад жели да се бори са нама ’до последњег Украјинца’. То је трагедија за украјински народ, али изгледа да све иде ка томе. Сви треба да знају да, суштински, нисмо још ништа озбиљно ни започели. Истовремено, ми не одбијамо мировне преговоре, али они који одбијају треба да знају да ће им, како даље буде одмицало, бити све теже да се договоре с нама“, нагласио је руски председник.

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *