Северна Македонија – Вето и судбина Уније

У настојању да наметне видно дестабилизујуће а наводно компромисно решење Северној Македонији и задржи је на неизвесном ЕУ путу, Брисел је показао шта је његова слаба тачка која би и самој ЕУ могла „сломити врат“

Македонија је још једном истрајала у самопонижавању и после три дана расправе у парламенту усвојила закључке о француском предлогу за укидање бугарске блокаде и наставак преговора те земље са Европском унијом. До њега је дошло упркос бурних негодовања опозиције, већег дела народа, а све уз низ инцидената на скопским улицама, па и у самом парламенту. Против француског предлога није само опозиција већ и велики број невладиних организација, које сматрају да је прихватање француског предлога озбиљан преседан у политици проширења, уз нагласак да је ЕУ много више уважила бугарске од македонских захтева. За француски предлог су владајућа коалиција, која се састоји од македонског и блока албанских партија, као и председник државе Стево Пендаровски.
Револтирани и огорчени противници оваквог вишедневног расплета иронично наводе да се ради о још једном „историјском споразуму“ , са нескривеном алузијом да је такав епитет у Македонији често коришћен за низ изнуђених политичких одлука у протекле две деценије. Тако се говорило и за Охридски споразум којим је завршен сукоб такозване албанске Ослободилачке народне армије и македонских снага безбедности, а Албанци „избоксовали“ значајно већа права него што су до тада имали у овој држави, као и за Преспански споразум којим је промењено име државе и решен вишедеценијски спор са суседном Грчком.
Ваљда у складу са све извеснијом балканизацијом и саме Европе, најновији француски предлог и поједини високи европски званичници сматрају историјским, што се могло закључити на основу њихових порука Македонцима приликом званичних посета Скопљу, како би „погурали“ одлуку Скопља да усвоји најновији предлог. Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је у македонском парламенту позвала Скопље да предузме „одлучујући корак“ за напредовање ка ЕУ. Председник Европског савета Шарл Мишел је рекао да је дошао да „искаже поруке за охрабрење континуираном спровођењу реформских процеса и имплементацију обавеза ове земље из договора са Грчком и Бугарском“. Немачки канцелар Олаф Шолц позвао је грађане Северне Македоније на прихватање француског предлога за решавање спора са Бугарском и поручио да је ова држава поново пред важним смерницама. Што ће рећи „историјским“, мада већи део становништва и политичка опозиција не да га не доживљавају тако, већ француско решење сматрају уценом и поручују да још није крај.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.