Sedam nemačkih gradonačelnika pozvalo na puštanje u rad gasovoda „Severni tok 2“

„Pozivi savezne vlade da se uštedi energija, kao što je manje tuširanja i odustajanje od tople vode prkose zdravom razumu. Kao gradonačelnici ovog ostrva, ne želimo da prihvatamo bilo kakva dalja ograničenja“

Nemačka politika napuštanja uvoza ruskog prirodnog gasa verovatno će stvoriti teškoće i izazvati nemire, napisalo je u sedam gradonačelnika na nemačkom ostrvu Rugen u pismu regionalnim i saveznim vladama. Oni su takođe pozvali saveznu vladu da dozvoli uvoz gasa preko gasovoda “Severni tok 2”, s obzirom na trenutne tehničke poteškoće sa “Severnim tokom 1”, što je nešto što Berlin odlučno odbija.
 
U pismu upućenom federalnom ministru ekonomije Robertu Habeku i Manueli Švesig, premijeru Meklenburg-Zapadne Pomeranije, gradonačelnici „snažno osuđuju“ trenutni sukob u Ukrajini, ali pozivaju vladu da razmotri štetu koju bi njena politika mogla da nanese nemačkom stanovništvu i privredi, navodi novinska agencija DPA.
 
“Mišljenja smo da put koji je zauzela federalna vlada, da se isključi sa ruskih izvora energije nije ispravan“, napisalo je sedam gradonačelnika. Pismo koje su prvobitno sastavili lideri Bergena, Binca i Zasnica, kasnije su potpisala još četiri gradonačelnika na ostrvu Ruegen, najvećem nemačkom ostrvu i popularnoj turističkoj destinaciji.
 
Odustajanje od uvoza gasa iz Rusije značilo bi eksploziju troškova života, što bi dovelo do društvene nestabilnosti i nemira, napisali su gradonačelnici, prenose nemački mediji.

Pozivi savezne vlade da se uštedi energija, kao što je manje tuširanja i odustajanje od tople vode prkose zdravom razumu“, dodali su oni.
„Kao gradonačelnici ovog ostrva, ne želimo da prihvatamo bilo kakva dalja ograničenja“, rekao je gradonačelnik Zasnica, Frank Kraht.
 
Odbacujući predloge za proširenje broja vetroturbina u blizini stambenih naselja, nazivajući ih opasnim po zdravlje, gradonačelnici se zalažu za „opšte preispitivanje rešenja aktuelnih problema u odnosima sa Rusijom“.
 
Među njihovim sugestijama je bio i dodatni prijem prirodnog gasa preko gasovoda “Severni tok 2”. Završen krajem 2021. godine, gasovod od Rusije do Nemačke ispod Baltičkog mora čekao je operativnu dozvolu iz Berlina, koja je suspendovana na neodređeno vreme 22. februara, dva dana pre nego što je Rusija poslala svoje trupe u Ukrajinu.
 
“Severni tok 2” je trebalo da udvostruči obim ruskog izvoza gasa, ali su ga odložile američke sankcije usmerene na zaštitu ukrajinskih prihoda od tranzita gasa. “Severni tok 1”, koji nastavlja da snabdeva Nemačku gasom, trenutno radi sa 20 odsto kapaciteta, zbog zahteva za održavanjem. Njegov operater “Gasprom”, navodi da je za nekoliko turbina u kompresorskoj stanici “Portovaja” potrebno servisiranje da bi se održao sertifikat. Prvu je zadržala Kanada, pozivajući se na sankcije Rusiji, sve dok Berlin nije zatražio izuzeće.

Međutim, “Severni tok 2” ne koristi “Simensove” turbine i može se održavati bez obzira na sankcije.

Berlin je, međutim, odbio čak i da razmotri mogućnost korišćenja “Severnog toka 2”. Nemački ministar ekonomije je rekao da gasovod ne može da radi bez sertifikata. On je takođe optužio ruskog predsednika Vladimira Putina da navodno pokušava da potkopa solidarnost EU sa Ukrajinom podizanjem cene gasa.
 
„Putin ima gas, ali mi imamo moć“, rekao je Habek u utorak, apelujući na Nemce da budu zajedno.
 
Nedavne ankete pokazuju raširen pesimizam u nemačkoj industriji u pogledu budućih poslovnih izgleda. Komentarišući kašnjenje turbine prošle nedelje, ministar spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok rekla je da bi nestašica gasa mogla da dovede do pobune.
 
„Ako ne dobijemo gasnu turbinu, onda nećemo dobijati više ni gasa, a onda nećemo moći da pružimo nikakvu podršku Ukrajini, jer ćemo tada biti zauzeti narodnim ustancima” rekla je ona za TV RND. Berbok je potom požurila da doda da je to možda bilo „preuveličano“ i insistirala na tome da većina Nemaca podržava slanje oružja u Ukrajinu.
Izvor: RT

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *