Седам немачких градоначелника позвало на пуштање у рад гасовода „Северни ток 2“

„Позиви савезне владе да се уштеди енергија, као што је мање туширања и одустајање од топле воде пркосе здравом разуму. Као градоначелници овог острва, не желимо да прихватамо било каква даља ограничења“

Немачка политика напуштања увоза руског природног гаса вероватно ће створити тешкоће и изазвати немире, написало је у седам градоначелника на немачком острву Руген у писму регионалним и савезним владама. Они су такође позвали савезну владу да дозволи увоз гаса преко гасовода “Северни ток 2”, с обзиром на тренутне техничке потешкоће са “Северним током 1”, што је нешто што Берлин одлучно одбија.
 
У писму упућеном федералном министру економије Роберту Хабеку и Мануели Швесиг, премијеру Мекленбург-Западне Помераније, градоначелници „снажно осуђују“ тренутни сукоб у Украјини, али позивају владу да размотри штету коју би њена политика могла да нанесе немачком становништву и привреди, наводи новинска агенција ДПА.
 
“Мишљења смо да пут који је заузела федерална влада, да се искључи са руских извора енергије није исправан“, написало је седам градоначелника. Писмо које су првобитно саставили лидери Бергена, Бинца и Засница, касније су потписала још четири градоначелника на острву Руеген, највећем немачком острву и популарној туристичкој дестинацији.
 
Одустајање од увоза гаса из Русије значило би експлозију трошкова живота, што би довело до друштвене нестабилности и немира, написали су градоначелници, преносе немачки медији.

Позиви савезне владе да се уштеди енергија, као што је мање туширања и одустајање од топле воде пркосе здравом разуму“, додали су они.

„Као градоначелници овог острва, не желимо да прихватамо било каква даља ограничења“, рекао је градоначелник Засница, Франк Крахт.
 
Одбацујући предлоге за проширење броја ветротурбина у близини стамбених насеља, називајући их опасним по здравље, градоначелници се залажу за „опште преиспитивање решења актуелних проблема у односима са Русијом“.
 
Међу њиховим сугестијама је био и додатни пријем природног гаса преко гасовода “Северни ток 2”. Завршен крајем 2021. године, гасовод од Русије до Немачке испод Балтичког мора чекао је оперативну дозволу из Берлина, која је суспендована на неодређено време 22. фебруара, два дана пре него што је Русија послала своје трупе у Украјину.
 
“Северни ток 2” је требало да удвостручи обим руског извоза гаса, али су га одложиле америчке санкције усмерене на заштиту украјинских прихода од транзита гаса. “Северни ток 1”, који наставља да снабдева Немачку гасом, тренутно ради са 20 одсто капацитета, због захтева за одржавањем. Његов оператер “Гаспром”, наводи да је за неколико турбина у компресорској станици “Портоваја” потребно сервисирање да би се одржао сертификат. Прву је задржала Канада, позивајући се на санкције Русији, све док Берлин није затражио изузеће.

Међутим, “Северни ток 2” не користи “Сименсове” турбине и може се одржавати без обзира на санкције.

Берлин је, међутим, одбио чак и да размотри могућност коришћења “Северног тока 2”. Немачки министар економије је рекао да гасовод не може да ради без сертификата. Он је такође оптужио руског председника Владимира Путина да наводно покушава да поткопа солидарност ЕУ са Украјином подизањем цене гаса.
 
„Путин има гас, али ми имамо моћ“, рекао је Хабек у уторак, апелујући на Немце да буду заједно.
 
Недавне анкете показују раширен песимизам у немачкој индустрији у погледу будућих пословних изгледа. Коментаришући кашњење турбине прошле недеље, министар спољних послова Немачке Аналена Бербок рекла је да би несташица гаса могла да доведе до побуне.
 
„Ако не добијемо гасну турбину, онда нећемо добијати више ни гаса, а онда нећемо моћи да пружимо никакву подршку Украјини, јер ћемо тада бити заузети народним устанцима” рекла је она за ТВ РНД. Бербок је потом пожурила да дода да је то можда било „преувеличано“ и инсистирала на томе да већина Немаца подржава слање оружја у Украјину.

Извор: РТ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *