АМЕРИКА НА КОЛОСЕКУ „КРАЈА ИСТОРИЈЕ“?

Френсис Фукујама већ баца плашљиве погледе према следећим америчким председничким изборима и покушава да баје у свом стилу: Или ћемо се 2024-те вратити на колосек краја историје или ћемо добити крај са Доналдом Трампом. Ово и овако са Запада многи нису очекивали ни у самој Русији

Вековима је Ватикан инспирисао и масовне злочине (освајање Цариграда 1204. верски ратови у Немачкој, инквизиција…) не би ли завладао бар целим хришћанским светом. Зато је још крајем 17. века имао десетине и десетине шпијуна и у Русији, а и данас има обавештајну мрежу којој не могу да конкуришу ни CIA ни Мосад. А стигао је само дотле да подржава постзападни „инклузивни капитализам“ који се лансира преко Клауса Шваба, иако капитализам по својој природи није инклузиван, а сам Запад се разилази са католицизмом.
Велики Енглез Чарлс Дикенс (умро 1870.), упозоравао је – као да није Енглез, а пре него што је једро „Pax Americana“ икоме могло бити на видику – да се Америка неће смирити док не тривијализује цео свет. Само 60-70 година касније, можда би упозоравао и да се неће смирити док не покори и не опогани целу планету.
Сада папа Франциско може да путује у Канаду да тамошње домороце моли да Католичкој цркви опросте зла која су им нанели њени „конквистадори“. И да врата према истоку држи отвореним поруком – опоменом својима на постзападу да украјинску метастазу не би добили да нису пуштали НАТО да лаје на (западним) границама Русије.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Један коментар

  1. Božidar Anđelković

    „Aл’ тирјанству стати ногом за врат, довести га к познанију права, то је људска дужност најсветија!” (П.П. Његош о глобалној дубокој држави)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.