АМЕРИКА НА КОЛОСЕКУ „КРАЈА ИСТОРИЈЕ“?

Френсис Фукујама већ баца плашљиве погледе према следећим америчким председничким изборима и покушава да баје у свом стилу: Или ћемо се 2024-те вратити на колосек краја историје или ћемо добити крај са Доналдом Трампом. Ово и овако са Запада многи нису очекивали ни у самој Русији

Вековима је Ватикан инспирисао и масовне злочине (освајање Цариграда 1204. верски ратови у Немачкој, инквизиција…) не би ли завладао бар целим хришћанским светом. Зато је још крајем 17. века имао десетине и десетине шпијуна и у Русији, а и данас има обавештајну мрежу којој не могу да конкуришу ни CIA ни Мосад. А стигао је само дотле да подржава постзападни „инклузивни капитализам“ који се лансира преко Клауса Шваба, иако капитализам по својој природи није инклузиван, а сам Запад се разилази са католицизмом.
Велики Енглез Чарлс Дикенс (умро 1870.), упозоравао је – као да није Енглез, а пре него што је једро „Pax Americana“ икоме могло бити на видику – да се Америка неће смирити док не тривијализује цео свет. Само 60-70 година касније, можда би упозоравао и да се неће смирити док не покори и не опогани целу планету.
Сада папа Франциско може да путује у Канаду да тамошње домороце моли да Католичкој цркви опросте зла која су им нанели њени „конквистадори“. И да врата према истоку држи отвореним поруком – опоменом својима на постзападу да украјинску метастазу не би добили да нису пуштали НАТО да лаје на (западним) границама Русије.

[restrict]

НАЈМАЊЕ ГУБИТКЕ ИМАЋЕ ВАТИКАН Украјином се од 2014. управља (колонија са изборима) из Вашингтона и Лондона, уз асистирање Берлина, Париза и Варшаве. Кијевске лутке – и политичке и војне – још уживају у својој потчињености (од које се неке и богате), али је Украјина већ остала без 26 одсто територије и целе војне моћи са којом је дочекала 24. фебруар 2022., а англосаксонско-немачки Запад више не контролише ни геоисторијску ружу ветрова, ни украјинизацију потеза које повлачи и процесе које усмерава против Истока.
Најмање губитке у Украјини и поводом ње имаће Ватикан. Његови мисионари били су се размилели и по Донбасу, али су већ морали да „покупе прње“ и да се врате – ко у Лавов, ко у Варшаву. Остаће му поунијаћени запад Украјине и жал што бродић Вартоломејеве „Православне цркве Украјине“ неће наставити да плови према римској базилици Светог Петра, отимајући успут цркве и манастире канонској Украјинској православној цркви која са Русима има једну патријаршију.
Главоњама у Вашингтону, Бриселу, Лондону и Берлину већ је јасно да им се враћа као бумеранг све чиме гађају и подривају Русију. Да им се пројектили и ракете које рукама Украјинаца испаљују на донбаском фронту враћају као украјинизација њиховог простора и атмосфере.
Није им до све већих `брда` чаура, а ни до украјинских жртава јер морају да броје своје „мртве“.
Борис Џонсон се надао да ће га антируска игра са Украјином приближити Винстону Черчилу, а премијерску каријеру су му већ архивирали његови.
И Марио Драги, који је имао задатак да са Емануелом Mакроном не дозволи приближавање Русије и Немачке, премијерски је пао погођен невидљивим `украјинским` метком.
Историјска метла већ је почистила оно нешто мало што је остало иза русофобских влада у Бугарској и Естонији, а влада Олафа Шолца се све фаталније претвара у „Коси торањ у Берлину“.

БАЈДЕНОВО ПОНИЖЕЊЕ Владимир Путин је свима који на Западу почињу да се осврћу и пиште поручио да Русија у Украјини још у правом смислу није ни почела да ратује, а да је њена специјална војна операција ипак „почетак радикалног слома америчког светског поретка“.
А да се осврћу – осврћу се! А и пиште, како ни помишљали нису да ће бити у стању. Џоа Бајдена, који је претходних дана ишао на Блиски исток да га врати у орбиту Америке, Саудијци су напросто – понизили. Почело је од тога што га је на аеродрому Ријада дочекао ЗАМЕНИК гувернера провинције којој припада главни град те земље.
Бивши потпредседник САД Алберт Гор поручио је сународницима да се америчка демократија „сломила“, да се ситуација у земљи погоршава и да је Бајденова администрација – „власт мањине“.
Британски дневни лист „The Telegraph“ оцењује: Бајденова Америка је жалосни призор ошамућујућег пада суперсиле.
Драги је, десетак дана пре него што ће абдицирати, завапио: Ако Украјина изгуби – биће теже тврдити да је демократија ефикасан начин управљања. А сам ће наредних месеци нешто тврдити из „политичке пензије“…
Амерички часопис „Foreign Policy“, иза којег је дубока држава, упозорава готово гласом Доналда Трампа: НАТО је застарео пакт. Покушаји САД да играју водећу улогу на европској безбедносној сцени су луксуз који Вашингтон више не може да себи приушти.
Сам Трамп је, фактички почињући нови предизборну кампању, студентима на Флориди рекао: Постоје само два пола – мушки и женски. И добио овације!
Охрабрени великим тумбањем, које је само привидно иза хоризонта, нашли су се у Сједињеним Државама коначно и они који су јавно проговорили да је број самоубистава међу трансџендерима три пута већи него међу „осталима“…
А Френсис Фукујама већ баца плашљиве погледе према следећим америчким председничким изборима и покушава да баје у свом стилу: Или ћемо се 2024. вратити на колосек краја историје или ћемо добити крај са Доналдом Трампом.

РУСИЈА УШЛА У ЕПОХУ ДУБИНСКОГ СПАЈАЊА СА СВОЈОМ ИСТОРИЈОМ Ово и овако са Запада многи нису очекивали ни у самој Русији. Не само њени либерали и укључени у америчку субверзивну мрежу који су – осетивши да је Русија са специјалном операцијом ушла у епоху дубинског спајања са својом империјалном и совјетском историјом и далекосежног раздвајања од Запада (Сергеј Караганов: „Русија од Европе више нема шта да добије“) – већ су емигрирали. Ко у Немачку, ко у Америку, ко у Израел…
А да имају од чега да беже – имају…
Поводом бекства из земље Анатолија Чубајса, једног од отаца пљачкашке приватизације и шок-терапије, портпаролка Министарства иностраних послова РФ, Марија Захарова, рекла је: Завршиле су се њихове „проклете деведесете године“.
На сахрани Генадија Бурбулиса, који је неколико година био уз раме Борису Јељцину и фактички друга фигура у држави, пре неки дан није био НИКО из садашњег државног врха Русије.
Најутицајнији живи руски историчар Андреј Фурсов рекао је поводом специјалне операције: „На Русију ударају ловци са НАТО наоружањем. Задатак Русије и Руса је да ловце претворе у – ловину.“

Још је, подсетивши да је Борис Јељцин са положаја председника Русије изговорио „Господе, благослови Америку!“, открио: Ја сам 90-их био герилац који је чекао долазак Црвене армије; са 2014-ом и Кримом сам је дочекао, а она сада креће „на Берлин“.
Велики историјски лук којим је кренула Русија једнако добро осветљавају и ове речи најбољег руског писца средње генерације Захара Прилепина: „Кад се говори о Стаљину, не сме се мислити једна мисао. Морају се истовремено мислити две мисли – међусобно супротстављене“.
Указујући да су антистаљинисти Стаљину „натоварили много више него што је заслужио“, само је навео: „За три деценије Стаљинове владавине, СССР је имао просечну годишњу стопу економског раста од 13,8 одсто. То није имао нико – ни пре ни после Стаљина. За те три деценије становништво СССР се повећало за преко 40 милиона а просечни век његових житеља – за 26 година!“.
Могуће је да оне на Западу који даље виде наведено брине и више него наглашавање Сергеја Лаврова: „Европску унију досад нисмо сматрали војно-политичким блоком, зато нисмо били против уласка Украјине у ЕУ. А сада су Европска унија и НАТО коалиција за рат против Русије. Русофобска коалиција.“
Запад, наравно – највише САД, посебно жуља што Русија приводи крају тестирање свог новог путничког авиона МС21 и што је и у њему и у „Sukhoi Superjet-100“ америчку електронику заменила – домаћом. То је и ствар чињеница: Русија је 90-их одустала од производње путничких авиона и на томе изгубила онолико колико је од 1990. до 2000. зарадила од извоза нафте! Јер, СССР је држао трећину светске производње путничких авиона.
Да, ствар чињеница, а Запад више није у прилици да тера своје по принципу – утолико горе по чињенице.
Победа Русије у рату са Западом поводом Украјине већ је одложила победу корпорација над националним државама.
Кина се током протеклих десетак месеци ослобађала америчких државних обвезница (које држи) у вредности милијарду долара дневно.
Индустријска инфлација у ЕУ већ је 36-37 одсто, а у Сједињеним Државама – преко 20 одсто.
Русија увелико уводи спољно управљање приватним компанијама које раде за Оружане снаге РФ, а нешто слично је генерал Мањиковски 1916. тражио од Николаја Другог, упозоравајући да ће нови светски рат избити кроз 20 година, а да Русија своје наоружавање не сме препустити „логици приватних профита“…

РАМПА ТРЕЋЕМ ПОКУШАЈУ СТВАРАЊА „ИМПЕРИЈЕ КАРЛА ВЕЛИКОГ“ Велики Фјодор Тјутчев написао је: Са империјом Петра Великог постала је немогућа нова империја Карла Великог.
Ради тога се Русија два пута удруживала са својим непријатељима Британцима – против Наполеонове „Европске уније“ и Хитлерове „Европске уније“. А сада специјалном операцијом у Украјини спречава трећи покушај стварања „империје Карла Великог“ и њеног ширења до граница о којима су Наполеон и Хитлер сањали.
Након што је руска флота потпуно потукла османлијску у великој поморској бици, код данашњег турског града Чешме, кнез Григориј Орлов, који командовао руским бродовима, рекао је скромно царици Катарини Великој: „Господ је био милостив – нашла се ескадра лошија од наше!“.
Хоће ли Западу бити потребан нови Дикенс, да макар призна: Превише смо се саморазарали идући за Америком, зато се нашла „ескадра“ боља од наше?

[/restrict]

Један коментар

  1. Božidar Anđelković

    „Aл’ тирјанству стати ногом за врат, довести га к познанију права, то је људска дужност најсветија!” (П.П. Његош о глобалној дубокој држави)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *