Забрана руске нафте разоткрива америчко лицемерје – Москва

Снабдевање САД руском нафтом скоро се удвостручило упркос тврдњама Вашингтона да је одустао од ње, каже председник руског парламента

САД су разоткриле своје лицемерје објављујући забрану руске нафте, настављајући да је купују у великим количинама, саопштио је Вјачеслав Володин, председник Државне думе.
 
САД су почетком марта одлучиле да ограниче сав увоз руске сирове нафте, неких нафтних деривата, течног природног гаса и угља у оквиру санкција уведених Москви због сукоба у Украјини.
 
„Руска нафта више неће бити примана у америчким лукама“, обећао је тада амерички председник Џо Бајден. Али изјава није била подржана акцијом, истакао је Володин у саопштењу на свом Телеграм каналу.
 
Подаци америчког Министарства енергетике сугеришу да су се „испоруке нафте из Русије скоро удвостручиле у марту у односу на фебруар – са 2.325 на 4.218 милиона барела, респективно“, написао је председник парламента.

Упркос најављеној забрани, „наша земља је порасла са деветог на шесто место на ранг листи највећих добављача нафте у САД-у“, додао је он.
 
Чињеница да је Вашингтон истовремено вршио притисак на ЕУ да одустане од руске нафте и успео у томе јасан је знак двоструких аршина, навео је Володин.
 
„Нека сада европски политичари и бирократе објасне својим грађанима зашто треба да толеришу ’Бајденово поскупљење‘“, додао је он, осврћући се на покушаје Бајдена да повеже високу инфлацију, растуће цене гаса и хране са руском операцијом у Украјини, називајући то „Путиновим повећањем цене“.
 
После вишенедељне дебате, ЕУ је крајем маја пристала на шесту рунду санкција Москви, која између осталог укључује и забрану руске нафте. Блок је одлучио да одмах заустави 75 одсто увоза, а до краја године 90 одсто. Међутим, Мађарска и неколико других земаља добиле су изузеће због неспособности њихових економија да се изборе без руских енергената.

Прошле недеље, Бајден је сугерисао да би САД чак могле да покушају да купе нешто руске нафте након што европски ембарго вероватно спусти њену цену.
 
„Доста се размишља о томе шта се може учинити да се нафта можда и купи, али по ограниченој цени“, рекао је амерички председник на питање како планира да се носи са рекордним ценама.

„Постојала би огромна потреба да је Руси продају, а продавала би се по знатно нижој цени него што тржиште сада производи“, објаснио је он.

 
Међутим, Русија је довела у сумњу Бајденов план, а портпарол Кремља Дмитриј Песков је навео да земља неће продавати своју нафту без профита.

„Потражња може пасти на једном месту, а порасти на другом. Ланци снабдевања ће се преоријентисати јер стране траже најбоље услове за трговину“, рекао је Песков.

Извор: РТ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *