Власт Кијева у Луганској области је већ историја. Шта значи заузимање Северодоњецка

Територија ЛНР је до 24. фебруара 2022. заузимала само трећину Луганске области. Овај распоред снага се брзо мења пред нашим очима.

Шеф администрације Луганске области под контролом Украјине Сергеј Гајдај је 24. јуна рекао да је украјинској војсци наређено да напусти Северодоњецк.

„И војницима Оружаних снага Украјине (АПУ) и Националној гарди наређено је да се повуку на нове положаје“, рекао је он на украјинском ТВ каналу.

До овог тренутка, град, који је након 2014. био главни град Луганске области у Украјини, већ је био окружен руским трупама. Истог дана постало је познато да су милитанти националних батаљона, забарикадирани у фабрици Азот, изјавили да су спремни да се предају, уз прекид ватре.

Ексер у поклопцу, који би требало да затвори сва питања на овој територији, била је трећа чињеница – војна народна милиција ЛНР преузела је контролу над јединим путем од Северска до Лисичанска (води на запад), прекинувши снабдевање 7. хиљада украјинских војника.

„Ова наредба Оружаних снага Украјине да се повуку из Северодоњецка је апсолутно закаснела одлука“, рекао је за аиф.ру Алексеј Леонков, војни аналитичар и уредник часописа Арсенал отаџбине. – То је било неопходно урадити пре две недеље, о чему је говорио и главнокомандујући Оружаних снага Украјине Залужни. Тражио је да Зеленски дозволи трупама да се повуку, али то није учињено. Сада су сва ова повлачења повезана са тешким губицима украјинске војске, већ постоје докази о томе“, рекао је експерт.

Према Леонкову, заузимање Северодоњецка је кључ за успостављање пуне контроле над Луганском регијом. Управо је овај град после 2014. године служио као престоница у украјинском делу Луганске области.

„То значи да администрација коју је поставила Украјина престаје да постоји и одлази у историју“, нагласио је специјалиста. – Ослобођење Северодоњецка отвара пут у два правца. Први су Славјанск и Краматорск (према западу), а други Соледар и Бахмут (на југу, према Горловки и Доњецку). Ово омогућава приступ Павлограду (Дњепропетровска област)“.

Како примећује Леонков, дугорочно гледано, то значи да би гранатирање Доњецка могло престати.

– Заузимање Северодоњецка и Лисичанска, наравно, ослобађа снаге. Руска војска и војска Донбаса пробијаће се даље на запад и југозапад и заобићи чувени Авдејевски урепраион како би га блокирали. Сада је главни задатак пресецање последњег сеоског пута којим украјинска страна још може да довезе муницију. Међутим, Доњецк се гранатира не само из Авдијевке, већ и из других места у близини главног града ДНР. Да би се ово зауставило, потребно је затворити читаву групацију трупа Оружаних снага Украјине у овом региону, али је то прилично тешко учинити одједном. А овако, део по део, сасвим је изводљиво“, објаснио је стручњак.

Извор: https://aif.ru

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *