Ukrajina traži koridor iz opkoljene fabrike – Moskva

Rusija će obezbediti prolaz za civile da napuste fabriku Azot, ali ne putem kojim Kijev želi

Rusija će obezbediti izlaz za civile iz fabrike đubriva “Azot” u gradu Severodonjecku, ali će koristiti drugačiji plan od onog koji je Kijev zatražio, saopštila je ruska vojska. Ukrajinski predlog je pokušaj da se njeni vojnici izvuku iz blokade, navodi se u saopštenju.
 
U ruskom saopštenju se navodi da ukrajinski vojnici koji su se sklonili u fabriku koriste civile kao „živi štit“. Stotine civila je, kako se navodi, bilo primorano da ode u poslednje uporište ukrajinskih snaga u gradu dok su ruske i savezničke trupe zauzele stambena naselja. Na grad polaže prava Luganska Narodna Republika (LNR) kao deo svoje teritorije.
 
„Ukrajinska strana smatra položaj svojih vojnih jedinica beznadežnim, pa zahtev za spasavanje civila smatramo pokušajem izvlačenja preživelih trupa iz blokade“, rekao je general-pukovnik Mihail Mizincev.

Ruska vojska je istakla da situacija nije drugačija od one koja se dogodila u gradu Mariupolju, gde su ukrajinske trupe nedeljama bile blokirane u fabrici “Azovstalj” pre nego što su se predale ruskim i savezničkim trupama.

 
Mizincev je pozvao ukrajinske zvaničnike da narede svojim vojnicima u Severodonjecku da polože oružje i predaju se. U međuvremenu, Rusija je spremna da civilima omogući bezbedan prolaz na teritoriju pod kontrolom Luganske Narodne Republike (LNR), pod uslovom da ih ukrajinske trupe puste, navodi se u saopštenju.
 
Severodonjeck je jedno od mesta na koju polaže pravo LNR gde su ukrajinske trupe još uvek prisutne. Prošle nedelje, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da ruske trupe i Narodna milicija kontrolišu 97 odsto teritorije republike.
Izvor: RT

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *