Украјина тражи коридор из опкољене фабрике – Москва

Русија ће обезбедити пролаз за цивиле да напусте фабрику Азот, али не путем којим Кијев жели

Русија ће обезбедити излаз за цивиле из фабрике ђубрива “Азот” у граду Северодоњецку, али ће користити другачији план од оног који је Кијев затражио, саопштила је руска војска. Украјински предлог је покушај да се њени војници извуку из блокаде, наводи се у саопштењу.
 
У руском саопштењу се наводи да украјински војници који су се склонили у фабрику користе цивиле као „живи штит“. Стотине цивила је, како се наводи, било приморано да оде у последње упориште украјинских снага у граду док су руске и савезничке трупе заузеле стамбена насеља. На град полаже права Луганска Народна Република (ЛНР) као део своје територије.
 
„Украјинска страна сматра положај својих војних јединица безнадежним, па захтев за спасавање цивила сматрамо покушајем извлачења преживелих трупа из блокаде“, рекао је генерал-пуковник Михаил Мизинцев.

Руска војска је истакла да ситуација није другачија од оне која се догодила у граду Мариупољу, где су украјинске трупе недељама биле блокиране у фабрици “Азовстаљ” пре него што су се предале руским и савезничким трупама.

 
Мизинцев је позвао украјинске званичнике да нареде својим војницима у Северодоњецку да положе оружје и предају се. У међувремену, Русија је спремна да цивилима омогући безбедан пролаз на територију под контролом Луганске Народне Републике (ЛНР), под условом да их украјинске трупе пусте, наводи се у саопштењу.
 
Северодоњецк је једно од места на коју полаже право ЛНР где су украјинске трупе још увек присутне. Прошле недеље, руски министар одбране Сергеј Шојгу рекао је да руске трупе и Народна милиција контролишу 97 одсто територије републике.

Извор: РТ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *