СРПСКИ СУДИЈА УХАПШЕН У ХРВАТСКОЈ Веритас: Срамна освета због процесуирања злочина на “Петровачкој цести”

БЕОГРАЂАНИН (65), кога су хрватске власти ухапсиле 6. јуна на граничном прелазу “Товарник“, под образложењем да је осумњичен за ратни злочин против ратних заробљеника, био је у инкриминисано време судија Војног суда у Београду, саопштио је Информационо-документациони центар “Веритас”.

Из “Веритаса” наводе да је, према саопштењу полицијске управе вуковарско-сријемске, овај “хрватски држављанин из Београда” осумњичен да је 1991. и 1992. године “у српским логорима у Стајићеву, Сремској Митровици и Нишу као испитивач вербално и физички злостављао заточене припаднике оружаних јединица Хрватске”.

“Веритасу“ је, како наводе, познат идентитет ухапшеног Београђанина и околности под којима је ухапшен, али, поштујући жељу породица, његово име још не објављују.

– Његове колеге, које смо контактирали и које га добро познају, наводе да су сигурни да дотични приликом испитивања осумњичених припадника ЗНГ (Збора народне гарде) према њима није примењивао ни вербално, ни физичко малтретирање – наводе из “Веритаса”.

Пријатељи и рођаци ухапшеног наводе да је ухапшени већ годинама одлазио у родну Лику, где је обновио и породично имање, и да до сада није имао никаквих проблема са хрватским органима кривичног гоњења.

– Управо због тога и сматрају да су му као освету за подизање београдске оптужнице против хрватских високих официра за злочин на Петровачкој и Приједорској цести почињен 7. и 8. августа 1995. над крајишким избеглицама, на брзину “склепали” кривичну пријаву за наводне злочине над заробљеним припадницима ЗНГ у сабирним центрима у Србији – наводе из “Веритаса”.

Та истрага резултирала је подизањем оптужнице по командној одговорности против генерала Александра Васиљевића, према којем је поступак у фази главног претреса, као и потпуковника Мирослава Живановића, против кога је поступак обустављен због смрти.

– Управо чињеница да се десет година по завршеној истрази подноси и још нека кривична пријава против истражног судије, чије име није ниједног тренутка било тајна пошто се налазило у судским списима који су 14. августа 1992. године предати хрватској страни приликом размене заробљеника у Неметину, иде у прилог закључку да је ово хапшење заиста чин освете за “београдску оптужницу” – наводе из “Веритаса”.

Како истичу у “Веритасу”, ово је већ пето хапшење особа српске националности у овој години у Хрватској.

Двојица су ухапшена приликом уласка из Србије у Хрватску – Милорад Tривуновић и овај Београђанин, један је ухапшен приликом слетања на загребачки аеродром по повратку из Велике Британије – Драго Митровић, један је ухапшен у свом селу код Вуковара – Бошко Каралић, док је пети ухапшен Светозар Окановић и то почетком маја ове године у Норвешкој по европском налогу за хапшење.

Позивајући се на одлуку Уставног суда Хрватске од 15. фебруара ове године, у предмету “Кушић”, “Веритас” наводи да је до 30. септембра 2021. године покренута истрага због кривичног дела ратног злочина почињеног током протеклог рата против укупно 3.736 особа, те су донесене осуђујуће пресуде против 666 особа.

Када је реч о новим истрагама, према подацима које је Хрватска дала Одбору министара Савета Европе, између 2012. и 2020. године покренуте су 272 нове истраге ратних злочина, што је у просеку 35 по години.

Tренутно се у хрватским затворима због кривичних дела ратних злочина налази 26 припадника бивше ЈНА и Српске Војске Крајине, од којих је 16 правоснажно осуђено, док су остали под истрагом, оптужбом или чекају правоснажност пресуда.

Извор: https://www.novosti.rs/c/planeta/region/1124713/najnovije-vesti-zagreb-hapsenje-petrovacka-cesta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *