ПИСМА ИЗ ТАМНОГ ВИЛАЈЕТА – Значи, нема тероризма?

Да ли резолуција Бундестага у којој нема помена о терористима и баштиницима нацизма, а има о Дејтону, разоткрива планове Њемачке на Балкану?

Извештај о вјерским слободама који је објавио амерички државни секретар Ентони Блинкен, поред упитности добре намере америчких бораца за све врсте слобода, донео је, истина, и једно важно запажање. Бакир Изетбеговић и СДА реафирмишу нацистичку идеологију и бране нацисте, стоји у пресеку стања оцене вјерских слобода у БиХ, уз приложен део полемике који је Бакир Изетбеговић у Парламентарној скупштини БиХ водио с послаником Дамиром Арнаутом а поводом сарајевских улица и тргова названих по „заслужним“ нацистима.

НЕК СУ ЏАМИЈЕ ПУНЕ Нацрт резолуције Бундестага, необичног назива „Пружити подршку Босни и Херцеговини на путу у бољу будућност“ и на којој су радили Адис Ахметовић и зелени политичар из Словеније, није наишао на одобравање дугогодишњег извјестиоца за Западни Балкан Јосипа Јуратовића, рођеног Хрвата. Како то, поставио је умесно питање, да се у Нацрту као реметилачки фактори помињу Милорад Додик и Драган Човић, а о национализму Бакира Изетбеговића нема ни помена? Објашњење је још давно понудио Бакиров отац Алија, који је у својој „Исламској декларацији“ рекао да муслимани не могу бити националисти јер су им страна сва друга колективна осјећања осим исламских, а њихове мисли и идеје имају значај у припадности исламу.
Бакир је мисао у складу с духом времена доградио: „Док су џамије пуне младих људи, ја не бринем за Босну.“
Сама резолуција, ако занемаримо вредносне судове Њемачке, напад је на Дејтонски споразум и конститутивност народа у БиХ. Првих дана јуна она је послата на разматрање у парламентарне одборе који су повезани с њеним садржајем: за вањска, европска и одбрамбена питања.

[restrict]

КОЈЕ БОМБЕ? Окосница документа су напетости и сепаратистичке тенденције, али нигде ни ријечи о терористичкој пријетњи и лажним дојавама о постављеним бомбама и терору који је преплавио БиХ: мало по муслиманском Сарајеву а масовно по Републици Српској. Лажне пријаве регистроване су у 429 основних и средњих школа у Републици Српској.
Претње о бомбама адресиране су и на бањалучку болницу, УКЦ, због чега је неколико хиљада људи евакуисано.
На мети лажних дојава нашле су се и Централна изборна комисија БиХ у Сарајеву, Врховни суд ФБиХ, Општински суд у овом граду, затим Влада Средњобосанског кантона у Травнику, РТВ БН у Бијељини, Агенција за истраге и заштиту СИПА итд. Бомбе нису нађене, али је ангажована комплетна полиција, евакуисани су објекти и покренута је потрага за лицима која су изазвала ширење панике. Према првим информацијама, пријетећи мејлови су стигли са ИП адреса из иностранства.
Њемцима тероризам у БиХ није новина, па као свака „одомаћена“ појава није завредео своје место у поменутој Резолуцији.

СИНОВИ БОСНЕ Босна и Херцеговина је широм свијета пронијела славу својих муџахедина и терориста. Као први командант босанских муџахедина, Шејх Абдул Азиз звани Барбароса успјешно је напао америчку војну базу Даран у Саудијској Арабији. Пет босанских држављана и 19 муџахедина, предвођених „босанцима“ Халидом Шеиком Мухамедом и Мухамедом Атом, заслужни су за рушење торњева Свјетског трговинског центра у Америци (9/11). Последњи командант муџахедина у Босни Абделкадер Моктари, познат као Абу Мали, разорио је амерички разарач, док је Адис Медуњанин са Најибулахом Зазијем напао њујоршки метро а Сулејман Таловић атлетски митинг. Списак је непрегледан, али да не останемо некоме дужни, поменућемо још да су држављани Босне рушили по Мадриду чворишта метроа, били активни у Ници, Барселони, Лондону и Берлину, на Батаклану и Шарли ебдоу.
Тероризам је друго име за Босну. Концем 2020. суд у Њујорку прогласио је Мирсада Кандића кривим, по шест тачака оптужнице, јер је радио као регрутер и обавјештајац Исламске државе. Како се наводи на страници суда, Кандић је проглашен кривим за удруживање ради пружања материјалне подршке ИСИЛ-у, као и по пет тачака оптужнице због пружања подршке терористичкој организацији у виду особља, оружја, имовине, лажне опреме и документације.

КЉУЧНИ ЧОВЕК ИСИЛ-а За четири пресуђене тачке Кандићу пријети по 20 година затвора, док за двије тачке – доживотни затвор. Иначе, Кандић је лоциран и ухапшен на подручју Сарајева, те је 2017. изручен САД. На списку особа за којим се трагало овај Сарајлија и Босанац налазио се од 2014. а двије године касније за њим је издата и међународна црвена потјерница. Властима САД изручен је на аеродрому „Бутмир“ у Сарајеву а по њега је дошао посебни авион, што упућује на закључак да је ријеч о особи битној америчком правосуђу. У суђењу је учествовало 36 свједока а суду су представљени докази о Кандићевом учешћу у операцијама ИСИЛ-а на шест континената, између осталог и у Сирији, где се придружио упоришту ИСИЛ-а у предграђима Алепа, те организовао копање тунела испод турско-сиријске границе са циљем пребацивања од 800 до 1.000 бораца ИСИЛ-а.
Реч је о човјеку који је управљао токовима новца за борце у Сирији. Био је администратор групе зване Тржница Калифата преко које је вршио продају јуришних пушака, минобацача, самоубилачких појасева.
Њемцима ово обиље података који сведоче о Босни као леглу најопаснијих терориста светског формата не значи ништа. Њима није до терориста већ до Дејтона.
Праве се Енглези.

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *