Кина је рекла непријатну истину за НАТО

НАТО је бомбардовао Југославију 78 дана без санкција Савета безбедности УН, подсетио је специјални представник Кине за Корејско полуострво Лиу Сјаоминг.

„Пре 23 године НАТО је бацио 420.000 бомби тешких 22.000 тона, укључујући 15 тона осиромашеног уранијума, без санкција Савета безбедности УН“, написао је дипломата на Твитеру. У бомбардовању је погинуло више од 2.500 људи, укључујући 79 деце, а расељено је више од милион људи.
Године 1999. оружани сукоб између албанских сепаратиста из Ослободилачке војске Косова, војске и полиције Србије довео је до бомбардовања Савезне Републике Југославије (СРЈ), коју су тада чиниле Србија и Црна Гора, од стране снага Северноатлантске алијансе. Војна операција покренута је без одобрења Савета безбедности УН и на основу тврдњи западних земаља да су власти СРЈ извршиле етничко чишћење у аутономији Косова и тамо изазвале хуманитарну катастрофу.
Употреба бомби са осиромашеним уранијумом од стране НАТО авиона 1999. године и уништавање објеката опасних по животну средину током ваздушних удара, по оцени лекара, довели су до тога да Србија данас остаје лидер по броју умрлих од рака у Европи, са скоро 60.000 нових пацијената оболелих од рака годишње.

Извор: https://ria.ru/20220611/nato-1794720160.html?rcmd_alg=slotter

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *