ИСПОВЕСТ БРИТАНСКИХ ПЛАЋЕНИКА ОСУЂЕНИХ НА СМРТ: Преварени смо, напустили су нас и Кијев и Лондон

БРИТАНСКИ држављани Шон Пинер Ејден Ејслин и Мароканац Садун Ибрахим проглашени су јуче кривим и осуђени на смрт. У ексклузивном интервјуу за РТ, који је обављен непосредно пре него што је изречена казна, Пинер и Ејслин су изразили жаљење због своје одлуке да се боре на страни Кијева.

Пинер и Аслин су ухваћени у Мариупољу у априлу, пошто су руске трупе и трупе ДНР одсекле бригаду украјинских маринаца којој су били прикључени. Британска влада је захтевала да се према Женевским конвенцијама третирају као ратни заробљеници, упркос томе што формално нису у рату са ДПР. Међутим, ДПР је истакла да се конвенције односе само на униформисане војнике националне војске, а не на стране плаћенике.

Пинер је упозорио је све странце који размишљају да се придруже Украјини да „не улазе у рат који стварно не разумеју” и позвао плаћенике да прихвате чињеницу да им се може судити, да – у најгорем случају – могу добити смртну казну, и упозорио их да се не жале када се то догоди.

Он је открио да му је време у заточеништву на много начина било искуство које је отворило очи.

– Неки људи желе да буду део Русије и то морате да прихватите, рекао је он, додајући да ће сада, након што је видео „лице“ Доњецка, његов „рат бити готов“ шта год да му се деси. Такође је открио да би желео да „научи више о историји обе стране“.

Пинер је рекао да је његову одлуку да се придружи украјинској војсци подстакнуло неколико фактора: његова супруга Украјинка није желела да се пресели у Велику Британију и није могао да нађе посао да издржава своју породицу. Са девет година службе у британској војсци иза себе, Пинер је одлучио да потпише трогодишњи уговор са украјинским оружаним снагама који би му омогућио и боравак у Украјини. Као „патриота Украјине“, Британац је одлучио да би то била добра прилика да „нешто да Украјини и, очигледно, добије нешто заузврат“.

Он је открио да је стандардна плата извођача на тачки сталног ангажовања износ еквивалентан 360 британских фунти, што би могло да се подигне на око 1.000 фунти за учешће у војним операцијама.

Према Пинеру, нагласак војне обуке био је углавном на „чишћењу“ и „одржавању војне“ опреме без много стварне војне обуке.

Британац је открио да је у његовој јединици било неколико странаца, али су тројица дезертирала прошле године. Активна борбена служба је почела тек децембра прошле године, а од фебруара је била „пуна“ сваког дана.

Заробљеништво и испитивање су били „веома тешки“ за Пинера, као и самоћа и „веома затворени“ услови. Он је рекао да су му током испитивања показане „ужасне” фотографије, које наводно приказују злостављање руских ратних заробљеника од стране украјинских милитаната.

– Не могу баш да гунђам, нисам упуцан и још увек имам све своје удове и прсте, рекао је Британац. Он је изразио наду да ће он и други странци бити размењени.

Ејслин: Медији су ме преварили

Ејден Аслин је за РТ рекао да су западни медији одиграли велику улогу у промени његовог убеђења и одлуци да се бори за Украјину, а да су га на крају учинили „пионом“ у политичкој игри.

Он је рекао у интервјуу за РТ, датом такође непосредно пред изрицање казне, рекао да је пратио украјински сукоб од 2014. и да је „првобитно био проруски настројен” и „подржавао Донбас” и поновно уједињење Крима са Русијом, и да је веровао да народ Донбаса има право на независност.

– Моји ставови су почели да се мењају пошто сам почео да виђам медијске извештаје које су наводили да руски војници управљају донбасом а не локални становници, признао је Аслин, додајући да је гледао ЦНН и ББЦ и Фокс њуз. 

Он је рекао да је, откако се предао милицији ДНР, открио да има више заједничког са војницима Донбаса него са Украјинцима са којима се борио.

Он је рекао да је чак добијао претње од бораца злогласног батаљона Азов, познатог по својој неонацистичкој идеологији. Аслин је навео да је веровао да се Азов променио откако је укључен у Националну гарду Украјине, али се на крају из прве руке уведио да се нису много променили.

Ејслин, који се раније борио против терориста Исламске државе у Сирији заједно са курдском ИПГ милицијом, и има тетоважу ИПГ на руци. Када је један борац пре две године видео тетоважу, рекао је Аслину да „жели да је одсече“, рекао је Британац. 

– Рекао сам му да сам левичар и његов став се потпуно променио, рекао је Аслин и додао да је после те размене Азовац почео да га доживљава „не као пријатеља, већ више као непријатеља“ .

Такође је био скептичан у погледу нивоа обуке у украјинској војсци. 

– Они нису толико професионални колико би желели да буду“ , рекао је он, описујући њихову артиљеријску обуку „испод стандарда“ до те мере да могу да промаше војне циљеве и уместо тога погоде цивилну инфраструктуру.

– Још један фактор који морате узети у обзир у случају украјинске војске је много алкохола“, додао је он.

Осврћући се уназад, Аслин је рекао да је требало да избегава украјинске снаге и да уместо тога тражи цивилни посао. 

– Волео бих да сам урадио ствари другачије и да нисам изабрао да будем политички пион у војном систему , рекао је, окривљујући Кијев за неуспех у окончању сукоба.

– Они су лако могли да окончају рат. Имали су прилику, али су одлучили да то не ураде, мислим да је углавном питању новац, рекао је Аслин.

Сада се осећа напуштеним и од Кијева и од Лондона. Сви његови покушаји да из заробљеништва контактира украјинску страну били су неуспешни, рекао је бивши борац.

Украјински председник Володимир Зеленски није поменуо Аслинов случај „ни једном” откако се Британац предао. У међувремену, званичници Уједињеног Краљевства које су он и његови адвокати контактирали само стално говоре да је он „од највећег приоритета“ за Украјину.

– Морам да питам украјинску владу: Ако нас сматрате херојима, како кажете, зашто се понашате као да не постојимо?

Он је позвао друге странце који би могли да размисле да се придруже Кијеву да не буду „преварени и уђу у рат у који не би требало да воде“.

Извор: https://www.novosti.rs/c/planeta/svet/1125020/britanski-placenici-rat-ukrajini-dnr-smrtna-kazna

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *