Darko Mladić: Zdravstveno stanje generala dosta loše i stalno se pogoršava

Zdravstveno stanje generala Ratka Mladića je pogoršano, saopštio je za TASS sin generala, Darko Mladić.
 
„Nažalost, nemam dobre vesti, zdravstveno stanje mu je dosta loše i stalno se pogoršava. Toliko je fizički slab da ne može da pređe ni 20 metara bez odmora. Ne može više da se bavi elementarnim aktivnostima, da na primer, napravi sebi hranu. Primetno je smanjenje kognitivne funkcije, što je za nas očekivano, jer nije izlečen od posledica koje je imao od moždanog udara. Sada ima povećan šećer, što lekari ne kontrolišu, a to ubrzava sve te procese. Tako da je on sve slabiji i slabiji“, rekao je sin Ratka Mladića.
 
General Ratko Mladić osuđen je 22. novembra 2017. pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) na doživotnu kaznu zatvora zbog navodnog genocida, zločina protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja. 
 
Mladićevi advokati su u martu 2018. uložili žalbu Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove. Žalbena ročišta u predmetu održana su u Hagu od 25. do 26. avgusta 2020. godine. Odbrana je tražila da se isprave greške u procesu i da Mladić bude oslobođen svih deset tačaka za koje je oglašen krivim. Kao alternativu, advokati su predložili ponovno razmatranje slučaja. Tužilaštvo je uložilo i žalbu, tražeći da general bude proglašen krivim i po prvoj tački optužnice za navodni genocid u pet opština u nekadašnjoj Bosni i Hercegovini.
 
Žalbeno veće Tribunala u Hagu potvrdilo je 8. juna 2021. doživotnu kaznu zatvora.
 
Tokom boravka u zatvoru, Mladić je doživeo tri moždana i srčani udar. Prema navodima odbrane, u zatvoru mu nije pružena odgovarajuća medicinska pomoć. Prema rečima generalovog sina, lekari su ga od jakih bolova lečili paracetamolom. Tokom pandemije, članovima porodice i advokatima nije bilo dozvoljeno da vide Mladića pod izgovorom zaštite od koronavirusa.
 
Izvor: https://tass.ru/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *