Дарко Младић: Здравствено стање генерала доста лоше и стално се погоршава

Здравствено стање генерала Ратка Младића је погоршано, саопштио је за ТАСС син генерала, Дарко Младић.
 
„Нажалост, немам добре вести, здравствено стање му је доста лоше и стално се погоршава. Толико је физички слаб да не може да пређе ни 20 метара без одмора. Не може више да се бави елементарним активностима, да на пример, направи себи храну. Приметно је смањење когнитивне функције, што је за нас очекивано, јер није излечен од последица које је имао од можданог удара. Сада има повећан шећер, што лекари не контролишу, а то убрзава све те процесе. Тако да је он све слабији и слабији“, рекао је син Ратка Младића.
 
Генерал Ратко Младић осуђен је 22. новембра 2017. пред Међународним судом за бившу Југославију (МКСЈ) на доживотну казну затвора због наводног геноцида, злочина против човечности и кршења закона и обичаја ратовања. 
 
Младићеви адвокати су у марту 2018. уложили жалбу Међународном резидуалном механизму за кривичне судове. Жалбена рочишта у предмету одржана су у Хагу од 25. до 26. августа 2020. године. Одбрана је тражила да се исправе грешке у процесу и да Младић буде ослобођен свих десет тачака за које је оглашен кривим. Као алтернативу, адвокати су предложили поновно разматрање случаја. Тужилаштво је уложило и жалбу, тражећи да генерал буде проглашен кривим и по првој тачки оптужнице за наводни геноцид у пет општина у некадашњој Босни и Херцеговини.
 
Жалбено веће Трибунала у Хагу потврдило је 8. јуна 2021. доживотну казну затвора.
 
Током боравка у затвору, Младић је доживео три мождана и срчани удар. Према наводима одбране, у затвору му није пружена одговарајућа медицинска помоћ. Према речима генераловог сина, лекари су га од јаких болова лечили парацетамолом. Током пандемије, члановима породице и адвокатима није било дозвољено да виде Младића под изговором заштите од коронавируса.
 
Извор: https://tass.ru/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *