Budućnost pripada suverenima

Zapad živi u iluzijama, zaneli su se mitovima o slabosti Rusije, pa su i sami poverovali u to kada su planirali ekonomski blickrig, ignorišući to da se naša zemlja promenila, ističe Vladimir Putin

Dvadeset peto, jubilarno zasedanje Sanktpeterburškog ekonomskog foruma, koje je u ruskoj „severnoj prestonici“ okupilo predstavnike skoro sto država i donelo ugovore vredne više od 100 milijardi dolara, bilo je prilika da se predsednik Vladimir Putin obrati svojim građanima – ali i čitavom svetu, prvi put na takav način od početka vojne intervencije u Ukrajini. Bila je to, takođe, i prilika da iznese ključne stavove Ruske Federacije o najvažnijim globalnim pitanjima i ukaže na moguće puteve prevazilaženja aktuelne krize u svetu. I Zapad i Istok pažljivo su slušali šefa Kremlja, svesni da od njegovih odluka danas zavisi globalna, ne samo fizička već i ekonomska bezbednost. Pale su u vodu prognoze „eksperata“ koji su predviđali brzi krah ruske ekonomije zbog zapadnih sankcija, ili su smatrali da „Putin blefira“, a posebno onih koji su uveravali da je Rusija „tigar od papira“, bez snage da pobedi na bojnom polju. Svakodnevni napredak ruskih snaga u Ukrajini, ali i sve veći ekonomski problemi zapadnih prestonica koje su brzopleto uvodile sankcije Moskvi – potvrđuju da Putin ima mnogo toga da kaže. I da će opet mnogo pogrešiti oni na Zapadu koji ga, kao i svih prethodnih godina, ne budu pažljivo slušali već nastave da žive u iluzijama. Upravo to je i bila glavna Putinova poruka. [restrict]

PROMENE SU NEUMOLJIVE Kako je naglasio, „svet zasnovan na dosadašnjim dogmama je definitivno neodrživ“. „Reč je o objektivnim procesima, o istinski revolucionarnim, tektonskim promenama u geopolitici, globalnoj ekonomiji, u tehnološkoj sferi i čitavom sistemu međunarodnih odnosa. Ove promene su fundamentalne, ključne i neumoljive. Ništa nije večno, a oni pokušavaju da se suprotstave toku istorije. Oni razmišljaju u terminima prošlog veka“, ocenio je ruski lider. „Pre godinu i po dana, govoreći na ekonomskom forumu u Davosu, još jednom sam naglasio da je era unipolarnog svetskog poretka završena. Završila se uprkos svim pokušajima da bude sačuvana po svaku cenu“, izložio je Putin zvaničnu politiku Ruske Federacije. Za one koji i dalje nisu razumeli, ona sada glasi – završena je era američke dominacije i Vašington će od sada, ako želi da izbegne velike probleme i sačuva sebe, morati da se dogovara s drugim centrima svetske moći, pre svega s Rusijom i Kinom.
„Sjedinjene Države su, objavivši pobedu u Hladnom ratu, sebe proglasile za izaslanike Gospodnje na zemlji koji nemaju nikakve obaveze, već samo interese, a ti interesi su proglašeni za svetinju. SAD kao da ne primećuju da su se tokom proteklih decenija na planeti formirali novi moćni centri koji su sve glasniji. Svi oni razvijaju sopstvene političke sisteme i javne institucije, sprovode sopstvene modele ekonomskog rasta i, naravno, imaju pravo da ih štite i obezbeđuju svoj nacionalni suverenitet. Reč je o objektivnim procesima, o istinski revolucionarnim, tektonskim promenama u geopolitici, globalnoj ekonomiji, u tehnološkoj sferi, u čitavom sistemu međunarodnih odnosa, gde se značajno povećava uloga dinamičnih, perspektivnih država i regiona, čiji interesi se više ne mogu zanemarivati. Ove promene su fundamentalne, ključne i neumoljive“, objasnio je predsednik Rusije.
Prema njegovim rečima, u zabludi su oni koji i dalje veruju da su evidentne burne promene samo prolazna pojava. Da je moguće „malo sačekati“, pa će sve proći, kao letnji pljusak. „Da će se navodno sve vratiti u normalu, da će sve biti kao pre. Neće“, upozorio je Putin. „Međutim, čini se da vladajuće elite nekih zapadnih država žive upravo u toj iluziji. Ne žele da primećuju očigledne stvari, već se tvrdoglavo drže senki prošlosti. Na primer, veruje se da je dominacija Zapada u globalnoj politici i ekonomiji nepromenljiva, večna vrednost. Ništa nije večno. Oni pokušavaju da se suprotstave toku istorije, razmišljaju u terminima prošlog veka i u zatočeništvu su sopstvenih zabluda o zemljama van takozvane zlatne milijarde, pa sve ostalo smatraju periferijom, svojim dvorištem koje i dalje tretiraju kao koloniju, a narode koji tamo žive smatraju ljudima drugog reda“, naglasio je.
Zatim je ukazao na rusko viđenje aktuelne međunarodne situacije. „Otuda njihova neodoljiva želja da kažnjavaju, ekonomski lome one koji se izdvajaju iz tog poretka i ne žele da se slepo pokoravaju. Grubo i bez ustezanja nameću sopstvenu etiku, poglede na kulturu i istorijske ideje, a ponekad dovode u pitanje suverenitet i integritet država, stvarajući pretnju njihovom opstanku. Dovoljno je podsetiti se sudbine Jugoslavije i Sirije, Libije i Iraka. Irak je praktično razoren, Libija još ne može da vrati svoju državnost, a rat u Avganistanu trajao je decenijama da bi ga na kraju neslavno napustili“, prokomentarisao je kršenja međunarodnog prava koja je prouzrokovao Zapad, sa SAD na čelu.

RUSIJA NEĆE BITI KRIVA ZA GLAD Putin se dotakao i paralele s Kosovom i Metohijom, naglasivši da „Rusija je imala pravo da prizna republike u Donbasu“ prema Povelji Ujedinjenih nacija. „Kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, Međunarodni sud pravde, pod pritiskom zapadnih zemalja, presudio je da, prema Povelji UN, kada je država proglasila nezavisnost nema potrebe da traži dozvolu od centralne vlasti. To znači da republike Donbasa nisu morale da traže od Kijeva dozvolu. Da li smo imali pravo da ih priznamo? Naravno da jesmo“, naglasio je Putin i podsetio da je Rusija prilikom priznanja ovih republika s njima sklopila sporazume o uzajamnoj pomoći u skladu s odredbama Povelje UN, nakon čega su one legitimno mogle da se obrate i zatraže uvođenje ruskih vojnih snaga.
Podsetio je i da američke akcije nisu imale takav legitimitet, posebno u Iraku: „Niko ih nije pozvao da dođu, nisu sklopljeni nikakvi sporazumi, nije bilo priznavanja novih organa vlasti. Samo su došli i bombardovali zemlju, isto kao i u Libiji.“ Odgovarajući na pitanje da li je moguć novi svetski rat, Putin je naglasio da Rusija nikome ne preti. Objasnio je da priče o svetskom ratu potiču od „neodgovornih zapadnih političara“: „Jedan od njih kaže nešto, zatim drugi nastavi i to na veoma visokom nivou. Mi odgovorimo u skladu s tim. A čim odgovorimo, oni odmah kažu da Rusija preti. Mi nikoga ne ugrožavamo, ali svi treba da znaju šta imamo i šta ćemo koristiti, ako bude potrebno, da zaštitimo svoj suverenitet.“
Upozorio je da je u Africi moguća glad koja će povećati migracije u Evropu, ali je odbacio da to ima veze s ruskom intervencijom. Ukrajina može da ponudi svetu oko 12 ili 13 miliona tona pšenice za izvoz, što je mnogo manje od ukupne svetske proizvodnje ove žitarice, od 800 miliona tona. Kako je naglasio, ukrajinske snage bezbednosti same su minirale sve pristupe svojim preostalim morskim lukama, ali Rusija je spremna da garantuje bezbednost brodskim transportima – pod uslovom da mine budu uklonjene. Ukazao je da primedbe da Rusija nešto blokira i da će zbog toga zavladati glad u svetu, uopšte ne stoje, jer je izvoz ukrajinskog žita sada moguć kopnom preko Poljske i Rumunije, kao i preko luka na Dunavu – a pre svega koridorom kroz Belorusiju, što je i najjeftinije.
Posebno se osvrnuo na problem inflacije u svetu, gde SAD i EU štampaju novac bez pokrića. Precizirao je da je Vašington za poslednje dve godine uvećao dolarsku novčanu masu za neverovatnih 35 odsto, „za šta su ranije bile potrebne decenije“, dok je Evropska centralna banka to isto učinila u obimu od 20 procenata. Sav taj novac potrošen je na kupovinu robe na svetskom tržištu, a ne na podizanje proizvodnih kapaciteta, što je izazvalo globalni deficit i inflaciju.

Ukrajina je poklon Sovjetskog Saveza

U sastav Ruske imperije Ukrajina je ušla samo sa Kijevom, Žitomirom i Černigovom, naglasio je predsednik Rusije. „To je bilo sve. Ostalo je rezultat formiranja Sovjetskog Saveza 1922, to je poklonio Vladimir Iljič Lenjin. Prvo su odlučili da Donbas ostane u sastavu Rusije, a zatim su ga, po naređenju Lenjina, preneli u Ukrajinu da bi podigli procenat proleterskog stanovništva. Zapadni delovi Ukrajine rezultat su Drugog svetskog rata. Staljin je uzeo teritorije od Mađarske, Rumunije i Poljske i dao ih Ukrajini, nagradivši Poljsku istočnim zemljama Nemačke“, istakao je Putin, uz već poznatu činjenicu da je 1954. Krim Ukrajinskoj SSR podario Nikita Hruščov, rođeni Ukrajinac.

EVROPSKA UNIJA JE IZGUBILA SUVERENITET „Ako je na kraju 2019. uvoz robe u SAD iznosio oko 250 milijardi dolara mesečno, do sada je narastao na 350. Rast je iznosio 40 odsto, što tačno odgovara neobezbeđenom povećanju dolarske novčane mase poslednjih godina. Štampali su, delili novac, i izvlačili svu robu sa tržišta trećih zemalja. Prema MMF-u, sada je 7,1 bilion dolara i 2,5 biliona evra u globalnim deviznim rezervama i taj novac devalvira po stopi od oko osam odsto godišnje. Osim toga, u svakom trenutku može da bude zaplenjen, ukraden, ako se SAD nešto ne svidi u politici pojedinih država. To je postalo apsolutno realno za mnoge zemlje koje rezerve čuvaju u ovim valutama“, naglasio je predsednik RF.
„Ako najveće svetske ekonomije nastave da se tako ponašaju, pretvoriće se u ’usisivač’ koji će pokupiti svu robu sa svetskog tržišta, uključujući i hranu, a to će probleme samo uvećati. To neće samo dovesti do gladi već i do novih migracionih talasa. Migranti su već preplavili SAD, gradile one zid na granici s Meksikom ili ne gradile“, podvukao je i dodao da će „Rusija iskoristiti nove mogućnosti, postaćemo jači“. Prema njegovim rečima, Evropska unija je potpuno izgubila politički suverenitet, a njene birokratske elite igraju po taktovima tuđe muzike, „prihvataju sve što im se kaže odozgo“ i time nanose štetu sopstvenom stanovništvu i ekonomiji.
„Ovo što se događa govori o prirodi sadašnjeg naleta rusofobije na Zapadu i sumanutih sankcija Rusiji. Njihov broj i brzina štancovanja su bez presedana. Računali su da jednim udarcem sruše rusku privredu preko uništenja poslovnih lanaca, prinudnog povlačenja zapadnih kompanija s ruskog tržišta i zamrzavanja imovine, a da potom udare na industriju, finansije i životni standard ljudi. Očigledno, nije im uspelo. Za prvih pet meseci ove godine, konsolidovani budžet Rusije je imao suficit od 3,3 biliona rubalja. Istovremeno, suficit budžeta samo u maju iznosio je skoro 500 milijardi, što je više od četiri puta više nego prošlog maja“, poručio je Putin.

IDEOLOŠKA OSNOVA SAVREMENE RUSIJE Zapad je sve vreme sprovodio antiruski scenario i aktivan vojni razvoj ukrajinske teritorije, ubacujući u ovu zemlju oružje i vojne savetnike. „To nastavlja da radi i sada. Iskreno govoreći, niko se ne obazire na razvoj ukrajinske ekonomije, niti na dobrobit ljudi koji tamo žive, ali daju novac da se napravi NATO uporište na istoku Ukrajine protiv Rusije i da se podstiču agresija, mržnja i rusofobija. Danas se naši vojnici, oficiri i milicija Donbasa bore da zaštite svoj narod. Oni brane pravo Rusije na slobodan i siguran razvoj kao velike višenacionalne zemlje koja sama donosi odluke i određuje svoju budućnost, oslanja se na svoju istoriju, kulturu i tradiciju i odbacuje sve pokušaje nametanja pseudovrednosti dehumanizacije i morala“, istakao je Vladimir Putin svojevrsnu ideološku osnovu današnje Rusije.
Posebno je podvukao, praćen burnim aplauzom, da će „svi zadaci specijalne vojne operacije svakako biti izvršeni“. „A ključ za to je hrabrost i herojstvo naših vojnika, konsolidacija ruskog društva, čija podrška daje snagu i samopouzdanje ruskoj vojsci i mornarici, duboko razumevanje ispravnosti i istorijske pravde naše stvari, izgradnja i jačanje Rusije kao suverene sile. Suverenitet u 21. veku ne može biti delimičan, fragmentaran. Svi njegovi elementi su podjednako važni, međusobno se pojačavaju i dopunjuju. Zato nam je važno da branimo svoj politički suverenitet i nacionalni identitet i da jačamo ekonomsku, finansijsku, kadrovsku i tehnološku nezavisnost zemlje. Konstrukcija zapadnih sankcija izgrađena je na lažnoj tezi da Rusija nije ekonomski suverena i da je kritično ranjiva. Toliko su bili zaneseni širenjem mitova o zaostalosti Rusije, slabosti njenih pozicija u svetskoj ekonomiji i trgovini, da su i sami, očigledno, poverovali u to. Kada su planirali svoj ekonomski blickrig, nisu primetili, jednostavno su ignorisali stvarne činjenice, da se naša zemlja promenila poslednjih godina“, poručio je Putin.
Kako je naglasio, svi koji žele da rade s Rusijom izloženi su otvorenim pritiscima SAD i Evrope, ponekad i direktnim pretnjama. „Međutim, takve ucene ne znače mnogo kada su u pitanju zemlje na čijem su čelu pravi lideri koji jasno razumeju gde su tuđi, a gde nacionalni, sopstveni interesi. Prelazak sa globalizacije na multipolarni model rasta postaje sve vidljiviji. Formiranje i rađanje novog svetskog poretka je težak proces, i dalje ćemo se suočavati s mnogim izazovima, rizicima i faktorima koje je danas teško predvideti. Ali pravila novog svetskog poretka će postavljati jake, suverene države. Samo jake države i suvereni narodi mogu da kažu svoje mišljenje u ovom svetskom poretku koji se rađa, a ostali su osuđeni da ostanu, ili postanu, obespravljene kolonije. Rusija ulazi u dolazeću eru kao moćna suverena zemlja. Ogromne mogućnosti koje nam to vreme otvara svakako ćemo iskoristiti i postaćemo još jači“, zaključio je Vladimir Vladimirovič Putin.

[/restrict]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *