Будућност припада суверенима

Запад живи у илузијама, занели су се митовима о слабости Русије, па су и сами поверовали у то када су планирали економски блицкриг, игноришући то да се наша земља променила, истиче Владимир Путин

Двадесет пето, јубиларно заседање Санктпетербуршког економског форума, које је у руској „северној престоници“ окупило представнике скоро сто држава и донело уговоре вредне више од 100 милијарди долара, било је прилика да се председник Владимир Путин обрати својим грађанима – али и читавом свету, први пут на такав начин од почетка војне интервенције у Украјини. Била је то, такође, и прилика да изнесе кључне ставове Руске Федерације о најважнијим глобалним питањима и укаже на могуће путеве превазилажења актуелне кризе у свету. И Запад и Исток пажљиво су слушали шефа Кремља, свесни да од његових одлука данас зависи глобална, не само физичка већ и економска безбедност. Пале су у воду прогнозе „експерата“ који су предвиђали брзи крах руске економије због западних санкција, или су сматрали да „Путин блефира“, а посебно оних који су уверавали да је Русија „тигар од папира“, без снаге да победи на бојном пољу. Свакодневни напредак руских снага у Украјини, али и све већи економски проблеми западних престоница које су брзоплето уводиле санкције Москви – потврђују да Путин има много тога да каже. И да ће опет много погрешити они на Западу који га, као и свих претходних година, не буду пажљиво слушали већ наставе да живе у илузијама. Управо то је и била главна Путинова порука.

[restrict]

ПРОМЕНЕ СУ НЕУМОЉИВЕ Како је нагласио, „свет заснован на досадашњим догмама је дефинитивно неодржив“. „Реч је о објективним процесима, о истински револуционарним, тектонским променама у геополитици, глобалној економији, у технолошкој сфери и читавом систему међународних односа. Ове промене су фундаменталне, кључне и неумољиве. Ништа није вечно, а они покушавају да се супротставе току историје. Они размишљају у терминима прошлог века“, оценио је руски лидер. „Пре годину и по дана, говорећи на економском форуму у Давосу, још једном сам нагласио да је ера униполарног светског поретка завршена. Завршила се упркос свим покушајима да буде сачувана по сваку цену“, изложио је Путин званичну политику Руске Федерације. За оне који и даље нису разумели, она сада гласи – завршена је ера америчке доминације и Вашингтон ће од сада, ако жели да избегне велике проблеме и сачува себе, морати да се договара с другим центрима светске моћи, пре свега с Русијом и Кином.
„Сједињене Државе су, објавивши победу у Хладном рату, себе прогласиле за изасланике Господње на земљи који немају никакве обавезе, већ само интересе, а ти интереси су проглашени за светињу. САД као да не примећују да су се током протеклих деценија на планети формирали нови моћни центри који су све гласнији. Сви они развијају сопствене политичке системе и јавне институције, спроводе сопствене моделе економског раста и, наравно, имају право да их штите и обезбеђују свој национални суверенитет. Реч је о објективним процесима, о истински револуционарним, тектонским променама у геополитици, глобалној економији, у технолошкој сфери, у читавом систему међународних односа, где се значајно повећава улога динамичних, перспективних држава и региона, чији интереси се више не могу занемаривати. Ове промене су фундаменталне, кључне и неумољиве“, објаснио је председник Русије.
Према његовим речима, у заблуди су они који и даље верују да су евидентне бурне промене само пролазна појава. Да је могуће „мало сачекати“, па ће све проћи, као летњи пљусак. „Да ће се наводно све вратити у нормалу, да ће све бити као пре. Неће“, упозорио је Путин. „Међутим, чини се да владајуће елите неких западних држава живе управо у тој илузији. Не желе да примећују очигледне ствари, већ се тврдоглаво држе сенки прошлости. На пример, верује се да је доминација Запада у глобалној политици и економији непроменљива, вечна вредност. Ништа није вечно. Они покушавају да се супротставе току историје, размишљају у терминима прошлог века и у заточеништву су сопствених заблуда о земљама ван такозване златне милијарде, па све остало сматрају периферијом, својим двориштем које и даље третирају као колонију, а народе који тамо живе сматрају људима другог реда“, нагласио је.
Затим је указао на руско виђење актуелне међународне ситуације. „Отуда њихова неодољива жеља да кажњавају, економски ломе оне који се издвајају из тог поретка и не желе да се слепо покоравају. Грубо и без устезања намећу сопствену етику, погледе на културу и историјске идеје, а понекад доводе у питање суверенитет и интегритет држава, стварајући претњу њиховом опстанку. Довољно је подсетити се судбине Југославије и Сирије, Либије и Ирака. Ирак је практично разорен, Либија још не може да врати своју државност, а рат у Авганистану трајао је деценијама да би га на крају неславно напустили“, прокоментарисао је кршења међународног права која је проузроковао Запад, са САД на челу.

РУСИЈА НЕЋЕ БИТИ КРИВА ЗА ГЛАД Путин се дотакао и паралеле с Косовом и Метохијом, нагласивши да „Русија је имала право да призна републике у Донбасу“ према Повељи Уједињених нација. „Када је Косово прогласило независност, Међународни суд правде, под притиском западних земаља, пресудио је да, према Повељи УН, када је држава прогласила независност нема потребе да тражи дозволу од централне власти. То значи да републике Донбаса нису морале да траже од Кијева дозволу. Да ли смо имали право да их признамо? Наравно да јесмо“, нагласио је Путин и подсетио да је Русија приликом признања ових република с њима склопила споразуме о узајамној помоћи у складу с одредбама Повеље УН, након чега су оне легитимно могле да се обрате и затраже увођење руских војних снага.
Подсетио је и да америчке акције нису имале такав легитимитет, посебно у Ираку: „Нико их није позвао да дођу, нису склопљени никакви споразуми, није било признавања нових органа власти. Само су дошли и бомбардовали земљу, исто као и у Либији.“ Одговарајући на питање да ли је могућ нови светски рат, Путин је нагласио да Русија никоме не прети. Објаснио је да приче о светском рату потичу од „неодговорних западних политичара“: „Један од њих каже нешто, затим други настави и то на веома високом нивоу. Ми одговоримо у складу с тим. А чим одговоримо, они одмах кажу да Русија прети. Ми никога не угрожавамо, али сви треба да знају шта имамо и шта ћемо користити, ако буде потребно, да заштитимо свој суверенитет.“
Упозорио је да је у Африци могућа глад која ће повећати миграције у Европу, али је одбацио да то има везе с руском интервенцијом. Украјина може да понуди свету око 12 или 13 милиона тона пшенице за извоз, што је много мање од укупне светске производње ове житарице, од 800 милиона тона. Како је нагласио, украјинске снаге безбедности саме су минирале све приступе својим преосталим морским лукама, али Русија је спремна да гарантује безбедност бродским транспортима – под условом да мине буду уклоњене. Указао је да примедбе да Русија нешто блокира и да ће због тога завладати глад у свету, уопште не стоје, јер је извоз украјинског жита сада могућ копном преко Пољске и Румуније, као и преко лука на Дунаву – а пре свега коридором кроз Белорусију, што је и најјефтиније.
Посебно се осврнуо на проблем инфлације у свету, где САД и ЕУ штампају новац без покрића. Прецизирао је да је Вашингтон за последње две године увећао доларску новчану масу за невероватних 35 одсто, „за шта су раније биле потребне деценије“, док је Европска централна банка то исто учинила у обиму од 20 процената. Сав тај новац потрошен је на куповину робе на светском тржишту, а не на подизање производних капацитета, што је изазвало глобални дефицит и инфлацију.

Украјина је поклон Совјетског Савеза

У састав Руске империје Украјина је ушла само са Кијевом, Житомиром и Черниговом, нагласио је председник Русије. „То је било све. Остало је резултат формирања Совјетског Савеза 1922, то је поклонио Владимир Иљич Лењин. Прво су одлучили да Донбас остане у саставу Русије, а затим су га, по наређењу Лењина, пренели у Украјину да би подигли проценат пролетерског становништва. Западни делови Украјине резултат су Другог светског рата. Стаљин је узео територије од Мађарске, Румуније и Пољске и дао их Украјини, наградивши Пољску источним земљама Немачке“, истакао је Путин, уз већ познату чињеницу да је 1954. Крим Украјинској ССР подарио Никита Хрушчов, рођени Украјинац.

ЕВРОПСКА УНИЈА ЈЕ ИЗГУБИЛА СУВЕРЕНИТЕТ „Ако је на крају 2019. увоз робе у САД износио око 250 милијарди долара месечно, до сада је нарастао на 350. Раст је износио 40 одсто, што тачно одговара необезбеђеном повећању доларске новчане масе последњих година. Штампали су, делили новац, и извлачили сву робу са тржишта трећих земаља. Према ММФ-у, сада је 7,1 билион долара и 2,5 билиона евра у глобалним девизним резервама и тај новац девалвира по стопи од око осам одсто годишње. Осим тога, у сваком тренутку може да буде заплењен, украден, ако се САД нешто не свиди у политици појединих држава. То је постало апсолутно реално за многе земље које резерве чувају у овим валутама“, нагласио је председник РФ.
„Ако највеће светске економије наставе да се тако понашају, претвориће се у ’усисивач’ који ће покупити сву робу са светског тржишта, укључујући и храну, а то ће проблеме само увећати. То неће само довести до глади већ и до нових миграционих таласа. Мигранти су већ преплавили САД, градиле оне зид на граници с Мексиком или не градиле“, подвукао је и додао да ће „Русија искористити нове могућности, постаћемо јачи“. Према његовим речима, Европска унија је потпуно изгубила политички суверенитет, а њене бирократске елите играју по тактовима туђе музике, „прихватају све што им се каже одозго“ и тиме наносе штету сопственом становништву и економији.
„Ово што се догађа говори о природи садашњег налета русофобије на Западу и суманутих санкција Русији. Њихов број и брзина штанцовања су без преседана. Рачунали су да једним ударцем сруше руску привреду преко уништења пословних ланаца, принудног повлачења западних компанија с руског тржишта и замрзавања имовине, а да потом ударе на индустрију, финансије и животни стандард људи. Очигледно, није им успело. За првих пет месеци ове године, консолидовани буџет Русије је имао суфицит од 3,3 билиона рубаља. Истовремено, суфицит буџета само у мају износио је скоро 500 милијарди, што је више од четири пута више него прошлог маја“, поручио је Путин.

ИДЕОЛОШКА ОСНОВА САВРЕМЕНЕ РУСИЈЕ Запад је све време спроводио антируски сценарио и активан војни развој украјинске територије, убацујући у ову земљу оружје и војне саветнике. „То наставља да ради и сада. Искрено говорећи, нико се не обазире на развој украјинске економије, нити на добробит људи који тамо живе, али дају новац да се направи НАТО упориште на истоку Украјине против Русије и да се подстичу агресија, мржња и русофобија. Данас се наши војници, официри и милиција Донбаса боре да заштите свој народ. Они бране право Русије на слободан и сигуран развој као велике вишенационалне земље која сама доноси одлуке и одређује своју будућност, ослања се на своју историју, културу и традицију и одбацује све покушаје наметања псеудовредности дехуманизације и морала“, истакао је Владимир Путин својеврсну идеолошку основу данашње Русије.
Посебно је подвукао, праћен бурним аплаузом, да ће „сви задаци специјалне војне операције свакако бити извршени“. „А кључ за то је храброст и херојство наших војника, консолидација руског друштва, чија подршка даје снагу и самопоуздање руској војсци и морнарици, дубоко разумевање исправности и историјске правде наше ствари, изградња и јачање Русије као суверене силе. Суверенитет у 21. веку не може бити делимичан, фрагментаран. Сви његови елементи су подједнако важни, међусобно се појачавају и допуњују. Зато нам је важно да бранимо свој политички суверенитет и национални идентитет и да јачамо економску, финансијску, кадровску и технолошку независност земље. Конструкција западних санкција изграђена је на лажној тези да Русија није економски суверена и да је критично рањива. Толико су били занесени ширењем митова о заосталости Русије, слабости њених позиција у светској економији и трговини, да су и сами, очигледно, поверовали у то. Када су планирали свој економски блицкриг, нису приметили, једноставно су игнорисали стварне чињенице, да се наша земља променила последњих година“, поручио је Путин.
Како је нагласио, сви који желе да раде с Русијом изложени су отвореним притисцима САД и Европе, понекад и директним претњама. „Међутим, такве уцене не значе много када су у питању земље на чијем су челу прави лидери који јасно разумеју где су туђи, а где национални, сопствени интереси. Прелазак са глобализације на мултиполарни модел раста постаје све видљивији. Формирање и рађање новог светског поретка је тежак процес, и даље ћемо се суочавати с многим изазовима, ризицима и факторима које је данас тешко предвидети. Али правила новог светског поретка ће постављати јаке, суверене државе. Само јаке државе и суверени народи могу да кажу своје мишљење у овом светском поретку који се рађа, а остали су осуђени да остану, или постану, обесправљене колоније. Русија улази у долазећу еру као моћна суверена земља. Огромне могућности које нам то време отвара свакако ћемо искористити и постаћемо још јачи“, закључио је Владимир Владимирович Путин.

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *