UKRAJINCI PRAVE NOVI AZOV: Prva jedinica stvorena u Harkovu, i ima novi zloslutni simbol

U Ukrajini je zvanično formiran odred Snaga za specijalne operacije „Azov” Harkov. To je u Telegramu objavio Konstantin Nemičev, načelnik štaba izviđačko-diverzantskih specijalnih snaga Kraken.

UKRAJINCI PRAVE NOVI AZOV: Prva jedinica stvorena u Harkovu, i ima novi zloslutni simbol

Foto: Printscreen

 

Za komandanta nove jedinice SSO Azov postavljen je  Anatolij Sidorenko, koji je svojevremeno bio jedan od osnivača ekstremističke dobrovoljačke jedinice „Skriveni korpus“

Navodno, borci nove jedinice već izvršavaju borbene zadatke u Harkovskoj oblasti. 

Sudeći po fotografijama sa svečanog osnivanja jedinice, novi Azova za sada čini oko 60 ljudi. Naoružani su jurišnim puškama M4-VAC-47 ukrajinsko-američke proizvodnje i belgijskim jurišnim puškama FN F2000 , nedavno isporučenim Ukrajini.

 

PRATITE “PEČAT” NA TELEGRAMU 

Oznake novog „Azova“ su plavi štit sa tri žuta mača i natpisom „SSO Azov Harkov”. 

Novi simbol jedinice  odnosi se na spomenik “Tri mača” koji je bio postavljen u bazi puka Azov u blizini Mariupolja, gde se održavao godišnji pomen poginulim pripadnicim Azova, a kako se navodi na Tviteru, to je “simbol vojničke slave i obećanje osvete neprijateljima”.

U jednom od videa objavljenom na Jutjubu članovi novog Azova objašnjavaju da su nacionalisti, a ne nacisti. 

Na ukrajinskim društvenim mrežama nalaze se i slike oznka sa natpisom „SSO Azov Kijev”, međutim, još nije poznato ko predvodio ovu formaciju i koliko je boraca u njoj. Na sajtu partije „Nacionalni korpus“ nalazi se najava da je otvorena regrutacija u kijevski „Azov“. 

Šef centralnog štaba partije Nacionalni korpus i bivši komandant mariupoljskog Azovskog puka Maksim Žorin smatra da bi nova jedinica trebalo da „dostojno nastavi“ borbu „heroja sa Azovstala“. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *