У ЈУНУ ПАРАФ НА ТЕМЕЉНИ УГОВОР: Према најавама из Владе Црне Горе, изгледа да је дошао крај стрепњама верника и свештенства СПЦ

ПРЕМА учесталим најавама из Владе Црне Горе, “печатираних” изјавом министра правде Марка Ковача, ближи се крај стрепњама верника и свештенства СПЦ у Црној Гори! Након сусрета премијера Абазовића са патријархом српским Порфиријем и митрополитом црногорско-приморским Јоаникијем, након чега је уследио и сусрет са председником Србије Вучићем у Давосу, и прихватањем Абазовића да дође на сусрет иницијативе “Отворени Балкан” у Охриду, чини се да дуго времена лоши односи државе Црне Горе и СПЦ почињу да иду узлазном линијом.

М. СЕКУЛОВИЋ

У ЈУНУ ПАРАФ НА ТЕМЕЉНИ УГОВОР: Према најавама из Владе Црне Горе, изгледа да је дошао крај стрепњама верника и свештенства СПЦ

Премијер Абазовић, патријарх Порфирије и митрополит Јоаникије / Фото Влада ЦГ

– Темељни уговор са Српском православном црквом биће потписан до краја јуна ове године – казао је министар правде у 43. Влади Црне Горе Марко Ковач у емисији ТВ Прва.

Истакао је да је највећи проблем “што се прашина диже без потребе”.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ТЕЛЕГРАМУ 

– То је просто регулисање односа између Црне Горе и СПЦ. То је један природан и логичан процес. Знате да је са Католичком црквом и Исламском заједницом пре десетак година потписан Темељни уговор који уређује права и обавезе. Тако да постоји комуникација, постоји намера, обострана. Ми смо са патријархом Порфиријем имали састанак који је био врло квалитетан и отворен. И једна и друга страна су изнеле своја очекивања и да ће се сва питања решити – сматра Ковач.

Уверен је да Темељним уговором неће бити угрожен државни интерес.

– Биће у складу са Уставом и ближе ће одредити право и положај верске заједнице – послао је Ковач поруку, која би требало да допре до очију и ушију “забринутих” за Црну Гору… – Имали смо и састанак са правним тимом СПЦ. Ту смо постигли висок степен усклађености у виду нормативних решења, базирајући се превасходно на оно што је “костур” уговора између државе и других верских заједница. Све верске заједнице треба да имају иста права у Црној Гори. У наредном периоду ћемо наставити са дијалогом и врло брзо доћи до решења – казао је Ковач.

Одбио је да говори о детаљима како се ово питање не би поново политизовало.

– Свесни смо како је дошло до политизације свега овога, након Закона о слободи вероисповести. Назив верске заједнице је Српска православна црква. Са њом се потписује Темељни уговор. Нема простора за никакав други назив. Она се тако зове – категоричан је министар Ковач, после чије најаве се “лакше дише” у Црној Гори.

ПРАТИТЕ НАС НА ВИБЕРУ 

Како “Новости” сазнају у изворима блиским Влади Црне Горе, разматра се могућност да Темељни уговор између државе Црне Горе и СПЦ буде потписан 12. јуна, на Тројичин дан.

ОБАВЕЗА ДРЖАВЕ

БИЛА ми је част и задовољство да разговарам са патријархом Порфиријем и митрополитом Јоаникијем током свечаности поводом дана Светог Василија Острошког. Остајемо при својим претходним уговорима када је реч о Темељном уговору. Никаква драматизација овог питања не постоји. То је обавеза државе. Моја жеља је да ова Влада стави тачку на то и да идемо даље… Циљ је да се прича заокружи праведно и у складу са законом, на обострану корист државе Црне Горе и Српске православне цркве – казао је недавно председник Владе Црне Горе др Дритан Абазовић, приликом сусрета у манастиру Острог са патријархом Српске православне цркве Порфиријем и митрополитом црногорско-приморским Јоаникијем.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *