RAT U UKRAJINI: Rusi odgovorili na italijanski plan za rešavanje sukoba

DANAS su tačno tri meseca od početka specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je juče da je sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom moguć samo ako na dnevnom redu bude pitanje okončanja rata. Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je da je oko 20 zemalja najavilo nove pakete bezbednosne pomoći Ukrajini.

(UŽIVO) RAT U UKRAJINI: Rusi odgovorili na italijanski plan za rešavanje sukoba (FOTO/VIDEO)

Foto: Shutterstock/Ilustracija

 

Zadaci specijalne vojne operacije u Ukrajini biće ispunjeni, Rusija ne juri rokove, izjavio je sekretar Saveta za bezbednost Rusije Nikolaj Patrušev.

On je u intervjuu za list Argumenti istakao da će svi ciljevi, koje je postavio predsednik Rusije, biti ostvareni, prenosi Interfaks.

Rusija o italijanskom planu za rešavanje sukoba

Kremlj još uvek nije video italijanski predlog za rešavanje konflikta u Ukrajini, nadamo se da će taj plan biti donešen diplomatskim kanalima na razmatranje, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

– Još uvek ga nismo videli. Nadamo se da će nam na to biti skrenuta pažnja diplomatskim kanalima i da ćemo moći da se upoznamo sa tim – rekao je Peskov novinarima.

EU izdvojila još pola milijarde evra za naoružanje Ukrajine

Posle usvajanja tri tranše od ukupno 1,5 milijardi evra, Savet EU odobrio je i dodatnih 500 miliona evra koji će biti izdvojeni iz Evropskog mirovnog fonda u cilju podrške ukrajinskim oružanim snagama.

U EU navode da će se novim paketom obezbediti vojna podrška u skladu sa trenutnim prioritetima koje je izrazila ukrajinska vlada.

Ruska artiljerija gađala industrijsku zonu Rubižnje

Ruska artiljerija gađala je ukrajinske rovove na periferiji industrijske zone Rubižnje u pravcu Severodonjecka.

“Uran-6” u akciji

Narodna milicija DNR objavila je snimak razminiranja oslobođenog Marijupolja. Inženjerci koriste i savremeni robotski kompleks “Uran-6”.

PRATITE NAS NA VIBERU 

Rusi granatiraju Severodonjeck 

U ruskom granatiranju Severodonjecka u jednoj od višespratnica su poginule četiri osobe, izjavio je danas šef regionalne administracije Sergej Gajdaj.

On je naveo da ruske snage gotovo neprekidno granatiraju Severodonjeck.

Msta-B dejstvuje po Ukrajincima

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je snimak haubica 152 mm Msta-B tokom borbenih zadataka. Prikazano je kako ovo oružje uništava oklopna vozila i utvrđene položaje ukrajinske vojske.

Nebenzja: Ukrajinska sajber armija biće pretnja i za Zapad

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je da je Zapad preplavio Ukrajinu sajber oružjem i stvara armiju hakera koji će kasnije predstavljati pretnju za Zapad.

– Uporedo sa poplavom Ukrajine zapadnim konvencionalnim oružjem, dolazi do nekontrolisanog izdavanja sajber oružja i metoda njegove upotrebe – rekao je Nebenzja u ponedeljak, na sastanku Saveta bezbednosti UN o miru i bezbednosti, preneo je TASS.

Prema njegovim rečima, ogroman broj ljudi stiče praktične veštine.

– Prema rečima (predsednika Ukrajine Volodimira) Zelenskog, u njegovoj sajber vojsci ima više od 300.000 boraca – rekao je Nebenzja.

On je kazao da se kao rezultat toga stvara nekontrolisana sajber armija, koja se, kada razvije veštine u Ukrajini napadom na Rusiju, neće tu zaustaviti.

Lavrov: Moskva da produbi veze sa Kinom 

Ruski ministar spoljnih poslova rekao je da će se Moskva fokusirati na razvoj odnosa sa Kinom, iako će razmotriti ponude sa zapada za ponovno uspostavljanje veza.

Sergej Lavrov, u sesiji pitanja i odgovora na događaju u Moskvi, rekao je da zapadne zemlje podržavaju “rusofobiju” otkako je počeo sukob u Ukrajini. Rusija je radila na tome da zameni robu uvezenu iz zapadnih zemalja, rekao je on, i da će u budućnosti zavisiti samo od „pouzdanih“ zemalja.

PRATITE “PEČAT” NA FEJSBUKU  

 

Delegacija Kine napustila salu posle govora Zelenskog

Kineska delegacija na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u ponedeljak nije aplaudirala posle govora ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, a zatim je izašla iz prostorije, javio je CNN, pozivajući se na američkog kongresmena Majkla Mekola koji prisustvuje forumu.

Mekol je pokazao sliku dok je bio u programu, na kojoj se vide predstavnici Kine koji sede dok drugi u prostoriji aplaudiraju.

Nakon toga, kako je rekao kongresmen, kineska delegacija je napustila prostoriju

Zelenski: Spremni smo odmah na razmenu zarobljenika

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je Kijev spreman na razmenu zatvorenika sa Rusijom “već sutra” i pozvao njegove saveznike da dodatno pritisnu Moskvu.

– Razmena ljudi, je humanitarno pitanje, ali i politička odluka koja zavisi od podrške brojnih zemalja – kazao je Zelenski sinoć putem video linka prisutnima na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, preneo je Rojters.

On je naglasio da je važno “pritisnuti” Moskvu politički na bilo kojem nivou, kroz zatvaranje poslovanja jakih kompanija, ali i kroz naftni embargo.

– Kroz te pretnje treba intenzivirati razmenu: ruski vojnici za naše ljude. Nama nisu potrebni ruski vojnici, već naši. Spremni smo za razmenu, ako može i sutra – kazao je Zelenski.

Sud u Ukrajini naredio hapšenje Viktora Janukoviča

Ukrajinski sud je na suđenju u odsustvu naredio hapšenje bivšeg predsednika Viktora Janukoviča, optužujući ga za izdaju zbog sporazuma koji je potpisao 2010. godine o produženju ruskog zakupa pomorskih objekata na Krimu. Sporazum, koji je u Ukrajini poznat kao Harkovski pakt, omogućio je Rusiji da zadrži svoju Crnomorsku flotu u krimskoj luci Sevastopolj, preneo je Rojters.

Janukovič, koji je otišao u Rusiju 2014. nakon masovnih protesta, već je osuđen na 13 godina zatvora u odsustvu zbog izdaje. Taj slučaj je bio vezan za pismo koje je 1. marta 2014. godine uputio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, u kojem je od njega tražio da upotrebi rusku vojsku i policiju za uspostavljanje reda u Ukrajini.

Janukovič je ranije negirao sve optužbe

Teške borbe u pravcu Limana

Pavlo Kirilenko, načelnik donjecke regionalne vojne administracije u istočnom ukrajinskom regionu Donbasa, izvestio je o „teškim borbama“ u pravcu Limana, gde su Rusi izvršili ofanzivu poslednjih dana.

– U pravcu Limana vode se teške borbe. U proteklih 12 sati među civilnim stanovništvom jedna je mrtva, a četiri osobe su povređene – rekao je Kirilenko.

Kirilenko je rekao da je nekoliko drugih gradova — Avdijevka, Svjatohorsk, Bahmut i Soledar — pod teškim granatiranjem ili raketnim i bombaškim napadima. Regionalni vojni guverner je izvestio o snažnom ruskom granatiranju duž svih linija fronta u regionu poslednjih dana, pri čemu ruske snage pokušavaju da se probiju na nekoliko lokacija.

 

Jedan komentar

  1. Semirečenskiй Igorь Igorevič

    Uvы, no эto tolьko geйropeйcam možno pro nэzalэžnыh ohlov vtiratь, a mы-to znaem obuslovlennuю kolonialьnыm gnёtom osobennostь ukrainskogo nacionalьnogo haraktera, kotorый v silu otsutstviя opыta suverennoй gosudarstvennosti privыk opravdыvatь borьboй za nezavisimostь škurnoe stremlenie podorože prodatь onuю očerednomu blagodetelю i lюboe predatelьstvo onogo pri stremlenii k bolee vыgodnoй prodaže, a eщё i dobivatьsя pomoщi so storonы, čtobы pri neudače samыm svinskim obrazom pervыmi ot neё i otkrestitьsя, ne tak li? Vot i nыnešnie ohlы, russkogo i sovetskogo rodstva ne pomnящie, otnюdь ne sami sebя sdelali, a imenno i tolьko blagodarя SSSR i Rossii. Odnako teperь pomoщь Rossii strogo sorazmerna rešimosti samih ukraincev. I razve ne Rossiя uže četыreždы za svoй sčёt darila gosudarstvennostь Ukraine v 1654, 1919, 1945 i 1991 godah, i razve Rossiя tolkala onuю pod Turciю, pod Polьšu, Šveciю, Germaniю, a teperь pod SŠA, vedь sami ložilisь v rasčёte povыgodneй prodatь svoю nэzalэžnistь, čы nэ tak? A už čto posle 400 let obщego sčastья i gorя Ukraina za 20 let polьstilasь na pindosovskie pečenьki, to Bog im sudья eщё i v эtom Rossiю uprekatь. Vot teperь už pustь izvolяt sami i imenno za svoй sčёt svoю podlinnuю nezavisimostь vыstradatь i svoй greh predatelьstva i neblagodarnosti pered Rossieй iskupitь, a tam už tolьko i polučat pravo ne to čto trebovatь, a hotя bы prositь uvaženiя u Rossii: “Kogda tebя predali, эto vsё ravno, čto ruki slomali… Prostitь možno, no vot obnяtь uže ne polučaetsя…” (L.N. Tolstoй), čы zrozumilo? A naše delo vsegda pravoe, pobeda budet za nami!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *