РАТ У УКРАЈИНИ: Руси одговорили на италијански план за решавање сукоба

ДАНАС су тачно три месеца од почетка специјалне операције руске војске у Украјини. Председник Украјине Володимир Зеленски изјавио је јуче да је састанак са руским председником Владимиром Путином могућ само ако на дневном реду буде питање окончања рата. Амерички министар одбране Лојд Остин изјавио је да је око 20 земаља најавило нове пакете безбедносне помоћи Украјини.

(УЖИВО) РАТ У УКРАЈИНИ: Руси одговорили на италијански план за решавање сукоба (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Shutterstock/Илустрација

 

Задаци специјалне војне операције у Украјини биће испуњени, Русија не јури рокове, изјавио је секретар Савета за безбедност Русије Николај Патрушев.

Он је у интервјуу за лист Аргументи истакао да ће сви циљеви, које је поставио председник Русије, бити остварени, преноси Интерфакс.

Русија о италијанском плану за решавање сукоба

Кремљ још увек није видео италијански предлог за решавање конфликта у Украјини, надамо се да ће тај план бити донешен дипломатским каналима на разматрање, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

– Још увек га нисмо видели. Надамо се да ће нам на то бити скренута пажња дипломатским каналима и да ћемо моћи да се упознамо са тим – рекао је Песков новинарима.

ЕУ издвојила још пола милијарде евра за наоружање Украјине

После усвајања три транше од укупно 1,5 милијарди евра, Савет ЕУ одобрио је и додатних 500 милиона евра који ће бити издвојени из Европског мировног фонда у циљу подршке украјинским оружаним снагама.

У ЕУ наводе да ће се новим пакетом обезбедити војна подршка у складу са тренутним приоритетима које је изразила украјинска влада.

Руска артиљерија гађала индустријску зону Рубижње

Руска артиљерија гађала је украјинске ровове на периферији индустријске зоне Рубижње у правцу Северодоњецка.

“Уран-6” у акцији

Народна милиција ДНР објавила је снимак разминирања ослобођеног Маријупоља. Инжењерци користе и савремени роботски комплекс “Уран-6”.

ПРАТИТЕ НАС НА ВИБЕРУ 

Руси гранатирају Северодоњецк 

У руском гранатирању Северодоњецка у једној од вишеспратница су погинуле четири особе, изјавио је данас шеф регионалне администрације Сергеј Гајдај.

Он је навео да руске снаге готово непрекидно гранатирају Северодоњецк.

Мста-Б дејствује по Украјинцима

Руско министарство одбране објавило је снимак хаубица 152 мм Мста-Б током борбених задатака. Приказано је како ово оружје уништава оклопна возила и утврђене положаје украјинске војске.

Небензја: Украјинска сајбер армија биће претња и за Запад

Стални представник Русије при УН Василиј Небензја изјавио је да је Запад преплавио Украјину сајбер оружјем и ствара армију хакера који ће касније представљати претњу за Запад.

– Упоредо са поплавом Украјине западним конвенционалним оружјем, долази до неконтролисаног издавања сајбер оружја и метода његове употребе – рекао је Небензја у понедељак, на састанку Савета безбедности УН о миру и безбедности, пренео је ТАСС.

Према његовим речима, огроман број људи стиче практичне вештине.

– Према речима (председника Украјине Володимира) Зеленског, у његовој сајбер војсци има више од 300.000 бораца – рекао је Небензја.

Он је казао да се као резултат тога ствара неконтролисана сајбер армија, која се, када развије вештине у Украјини нападом на Русију, неће ту зауставити.

Лавров: Москва да продуби везе са Кином 

Руски министар спољних послова рекао је да ц́е се Москва фокусирати на развој односа са Кином, иако ц́е размотрити понуде са запада за поновно успостављање веза.

Сергеј Лавров, у сесији питања и одговора на догађају у Москви, рекао је да западне земље подржавају “русофобију” откако је почео сукоб у Украјини. Русија је радила на томе да замени робу увезену из западних земаља, рекао је он, и да ц́е у будуц́ности зависити само од „поузданих“ земаља.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ФЕЈСБУКУ  

 

Делегација Кине напустила салу после говора Зеленског

Кинеска делегација на Светском економском форуму у Давосу у понедељак није аплаудирала после говора украјинског председника Володимира Зеленског, а затим је изашла из просторије, јавио је ЦНН, позивајући се на америчког конгресмена Мајкла Мекола који присуствује форуму.

Мекол је показао слику док је био у програму, на којој се виде представници Кине који седе док други у просторији аплаудирају.

Након тога, како је рекао конгресмен, кинеска делегација је напустила просторију

Зеленски: Спремни смо одмах на размену заробљеника

Председник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да је Кијев спреман на размену затвореника са Русијом “већ сутра” и позвао његове савезнике да додатно притисну Москву.

– Размена људи, је хуманитарно питање, али и политичка одлука која зависи од подршке бројних земаља – казао је Зеленски синоћ путем видео линка присутнима на Светском економском форуму у Давосу, пренео је Ројтерс.

Он је нагласио да је важно “притиснути” Москву политички на било којем нивоу, кроз затварање пословања јаких компанија, али и кроз нафтни ембарго.

– Кроз те претње треба интензивирати размену: руски војници за наше људе. Нама нису потребни руски војници, већ наши. Спремни смо за размену, ако може и сутра – казао је Зеленски.

Суд у Украјини наредио хапшење Виктора Јануковича

Украјински суд је на суђењу у одсуству наредио хапшење бившег председника Виктора Јануковича, оптужујући га за издају због споразума који је потписао 2010. године о продужењу руског закупа поморских објеката на Криму. Споразум, који је у Украјини познат као Харковски пакт, омогућио је Русији да задржи своју Црноморску флоту у кримској луци Севастопољ, пренео је Ројтерс.

Јанукович, који је отишао у Русију 2014. након масовних протеста, већ је осуђен на 13 година затвора у одсуству због издаје. Тај случај је био везан за писмо које је 1. марта 2014. године упутио председнику Русије Владимиру Путину, у којем је од њега тражио да употреби руску војску и полицију за успостављање реда у Украјини.

Јанукович је раније негирао све оптужбе

Тешке борбе у правцу Лимана

Павло Кириленко, начелник доњецке регионалне војне администрације у источном украјинском региону Донбаса, известио је о „тешким борбама“ у правцу Лимана, где су Руси извршили офанзиву последњих дана.

– У правцу Лимана воде се тешке борбе. У протеклих 12 сати међу цивилним становништвом једна је мртва, а четири особе су повређене – рекао је Кириленко.

Кириленко је рекао да је неколико других градова — Авдијевка, Свјатохорск, Бахмут и Соледар — под тешким гранатирањем или ракетним и бомбашким нападима. Регионални војни гувернер је известио о снажном руском гранатирању дуж свих линија фронта у региону последњих дана, при чему руске снаге покушавају да се пробију на неколико локација.

 

Један коментар

  1. Семиреченский Игорь Игоревич

    Увы, но это только гейропейцам можно про нэзалэжных охлов втирать, а мы-то знаем обусловленную колониальным гнётом особенность украинского национального характера, который в силу отсутствия опыта суверенной государственности привык оправдывать борьбой за независимость шкурное стремление подороже продать оную очередному благодетелю и любое предательство оного при стремлении к более выгодной продаже, а ещё и добиваться помощи со стороны, чтобы при неудаче самым свинским образом первыми от неё и откреститься, не так ли? Вот и нынешние охлы, русского и советского родства не помнящие, отнюдь не сами себя сделали, а именно и только благодаря СССР и России. Однако теперь помощь России строго соразмерна решимости самих украинцев. И разве не Россия уже четырежды за свой счёт дарила государственность Украине в 1654, 1919, 1945 и 1991 годах, и разве Россия толкала оную под Турцию, под Польшу, Швецию, Германию, а теперь под США, ведь сами ложились в расчёте повыгодней продать свою нэзалэжнисть, чы нэ так? А уж что после 400 лет общего счастья и горя Украина за 20 лет польстилась на пиндосовские печеньки, то Бог им судья ещё и в этом Россию упрекать. Вот теперь уж пусть изволят сами и именно за свой счёт свою подлинную независимость выстрадать и свой грех предательства и неблагодарности перед Россией искупить, а там уж только и получат право не то что требовать, а хотя бы просить уважения у России: “Когда тебя предали, это всё равно, что руки сломали… Простить можно, но вот обнять уже не получается…” (Л.Н. Толстой), чы зрозумило? А наше дело всегда правое, победа будет за нами!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *