РУСИ НЕЋЕ ДА ПЛАЋАЈУ ШМИТА: Москва одлучила да прекине финансирање канцеларије високог представника у БиХ

РУСКА амбасада у БиХ обуставила је учешће у финансирању ОХР због кршења принципа консензуса у раду Управног одбора Савета за спровођење мира (ПИК) и спремна је да настави исплате у договореном износу након што се ситуација у Одбору врати конструктивности, поручено је из Амбасаде Руске Федерације у БиХ.

С циљем спречавања спекулација, из ове амбасаде напомињу да је Руска Федерација један од сведока Општег оквирног споразума за мир у БиХ и члан Управног одбора ПИК, те да је њен принципијелни став да се Кристијан Шмит не може сматрати високим представником у БиХ без сагласности СБ УН:

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ТЕЛЕГРАМУ 

– Што се тиче финансијских аспеката, невиђено кршење принципа консензуса у раду Управног одбора ПИК довело је до тога да је Русија фактички искључена из процеса доношења одлука у овом формату, укључујући и буџетска питања. С тим у вези, обустављено је учешће у финансирању ОХР.

Из руске амбасаде наводе да ће бити спремни да наставе исплате у договореном износу након што се ситуација у УO ПИК врати конструктивности, на шта, како кажу, стално позивају партнере. Иначе, средства за финансирање ОХР обезбеђују земље чланице ПИК. Буџет ОХР за 2021/2022. годину износи 5.327.627 евра.

ПРАТИТЕ НАС НА ВИБЕРУ

Преглед доприноса појединих земаља у буџету ОХР је следећи – ЕУ 47,68 одсто, САД – 22, Јапан – 10, Велика Британија – 6,69, Канада – 3,03, Организација исламске конференције 2,5, Русија – 1,2, остали 6,9 посто, наведено је на сајту ОХР.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *