POSLEDNJI POZDRAV- RUSI GA OBOŽAVALI, EVROPA GA MRZELA: Među ruskim političarima nije bilo upečatljivije i ozloglašenije ličnosti od Vladimira Žirinovskog

MEĐU ruskim političarima nije bilo upečatljivije i ozloglašenije ličnosti od Vladimira Žirinovskog. Njegovo prkosno ponašanje ga je neprestano uvlačilo u sukobe i skandale, ali se upravo takva otvorenost veoma dopadala Rusima. Važio je za „narodnog” političara koji se bavi potrebama običnih građana.

Vladimir Volfovič Žirinovski je rođen 25. aprila 1946. godine u Alma-Ati u Kazahstanu. Njegov otac se zvao Volf Isakovič Ajdelštajn, koji je radio kao advokat i zemljoradnik, a majka Aleksandra Petrovna Makarova.

PRATITE “PEČAT” NA TELEGRAMU 

Žirinovski je odrastao u velikoj porodici: njegova majka je u drugom braku rodila još petoro dece, a do svoje 18. godine on je nosio prezime Ajdelštajn.

Žirinovski je 1990. godine stvorio krajnje desnu Liberalno-demokratsku partiju (LDPR).

Godinu dana kasnije kandidovao se za predsednika i zauzeo treće mesto na listi. Više puta je učestvovao na izborima, ali nikada nije uspeo da preuzme funkciju šefa države.

PRATITE NAS NA VIBERU

Zbog svoje neobične političke biografije Žirinovski je postao poznat kao jedan od najskandaloznijih i najekscentričnijih likova ne samo u ruskoj politici, već i u svetu.

Školovao se na Istorijsko-filološkom fakultetu Instituta za orijentalne jezike Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov. Kasnije je nastavio školovanje na Univerzitetu marksizma-lenjinizma (1965-1967) i na Pravnom fakultetu Moskovskog državnog univerziteta (1972-1977). 

FOTO: EPA

Prema svom obrazovanju, Žirinovski je definitivno bio ličnost sposobna da kombinuje svoje diplome iz sociologije, prava i lingvistike sa buntovnošću svojstvenom jednostavnom seljaku. Zanimljiva je činjenica da su se mnoga njegova politička predviđanja (o problemima Bliskog istoka, odnosima sa Zapadom itd.) ostvarila sa neverovatnom tačnošću.

PRATITE “PEČAT” NA FEJSBUKU  

Politički stavovi Žirinovskog zvuče prilično radikalno u poređenju sa drugim političarima. Javnost u Rusiji je često bila kritična prema njegovim izjavama, optužujući ga za ksenofobiju i antisemitizam. 

Zbog njegovih “politički nekorektnih” izjava bio mu je zabranjen ulazak u nekoliko regiona Rusije, a ulaz mu je zabranio i Kazahstan gde se rodio. Bio mu je blokiran i ulazak u EU, gde je optužen da je “novi Hitler”.

Žirinovski je bio veoma plodan pisac i objavio je oko 500 knjiga, a autor je i udžbenika iz sociologije i etnogeopolitike. Ima troje dece, od toga dvoje vanbračne.

 

Jedan komentar

  1. Pa napišite da je preminuo……slava mu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *