ПОСЛЕДЊИ ПОЗДРАВ- РУСИ ГА ОБОЖАВАЛИ, ЕВРОПА ГА МРЗЕЛА: Међу руским политичарима није било упечатљивије и озлоглашеније личности од Владимира Жириновског

МЕЂУ руским политичарима није било упечатљивије и озлоглашеније личности од Владимира Жириновског. Његово пркосно понашање га је непрестано увлачило у сукобе и скандале, али се управо таква отвореност веома допадала Русима. Важио је за „народног” политичара који се бави потребама обичних грађана.

Владимир Волфович Жириновски је рођен 25. априла 1946. године у Алма-Ати у Казахстану. Његов отац се звао Волф Исакович Ајделштајн, који је радио као адвокат и земљорадник, а мајка Александра Петровна Макарова.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ТЕЛЕГРАМУ 

Жириновски је одрастао у великој породици: његова мајка је у другом браку родила још петоро деце, а до своје 18. године он је носио презиме Ајделштајн.

Жириновски је 1990. године створио крајње десну Либерално-демократску партију (ЛДПР).

Годину дана касније кандидовао се за председника и заузео треће место на листи. Више пута је учествовао на изборима, али никада није успео да преузме функцију шефа државе.

ПРАТИТЕ НАС НА ВИБЕРУ

Због своје необичне политичке биографије Жириновски је постао познат као један од најскандалознијих и најексцентричнијих ликова не само у руској политици, већ и у свету.

Школовао се на Историјско-филолошком факултету Института за оријенталне језике Московског државног универзитета Ломоносов. Касније је наставио школовање на Универзитету марксизма-лењинизма (1965-1967) и на Правном факултету Московског државног универзитета (1972-1977). 

ФОТО: ЕПА

Према свом образовању, Жириновски је дефинитивно био личност способна да комбинује своје дипломе из социологије, права и лингвистике са бунтовношћу својственом једноставном сељаку. Занимљива је чињеница да су се многа његова политичка предвиђања (о проблемима Блиског истока, односима са Западом итд.) остварила са невероватном тачношћу.

ПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ФЕЈСБУКУ  

Политички ставови Жириновског звуче прилично радикално у поређењу са другим политичарима. Јавност у Русији је често била критична према његовим изјавама, оптужујући га за ксенофобију и антисемитизам. 

Због његових “политички некоректних” изјава био му је забрањен улазак у неколико региона Русије, а улаз му је забранио и Казахстан где се родио. Био му је блокиран и улазак у ЕУ, где је оптужен да је “нови Хитлер”.

Жириновски је био веома плодан писац и објавио је око 500 књига, а аутор је и уџбеника из социологије и етногеополитике. Има троје деце, од тога двоје ванбрачне.

 

Један коментар

  1. Па напишите да је преминуо……слава му

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *