Srpsko-ruska telekonferencija: Potvrda zajedničkih vrednosti i bratstva dva naroda

U ponedeljak 14. februara održana je telekonferencija srpskih i ruskih novinara povodom godišnjice oslobođenja Rostova na Donu u Drugom svetskom ratu i Dana državnosti Srbije, što je bio dobar povod za okupljanje, makar na ovaj virtuelni način, kako bi se potvrdilo još jednom da naše veze nisu samo virtuelne i apstraktne već veoma žive i aktivne.

Domaćin je bio ruski državni tv kanal „Don24“ i udruženje novinara južne oblasti Rusije.  Prvi put se uživo razgovaralo o istorijskim događajima Rostovske oblasti i Srbije, povodom Dana oslobođenja Rostova od nacističkih osvajača 1943. godine i uoči Dana državnosti Srbije, godišnjice Sretenjskog ustanka i ustava 1804. i 1835. godine.

Anatolij Maksak, šef regionalnog ogranka UJR u Rostovu, rekao je da je pre mesec dana potpisan sporazum sa predsednikom Društva novinara Vojvodine Petrom Kočićem o informativnoj saradnji. „Ovo je dobar početak, nastavićemo u istom duhu“, rekao je tom prilikom. Tokom svojih izlaganja, stručnjaci i novinari iz Rostova na Donu, Sankt Peterburga, Beograda i Novog Sada dotakli su se teme očuvanja istorijskog sećanja i zajedničkog kulturnog nasleđa.

„Veoma nam je drago što se Donska zemlja upravo sada ponovo ujedinila sa našom pravoslavnom braćom Srbima. Na kraju krajeva, možemo govoriti o našim istorijskim vezama, o našem istorijskom nasleđu. I zaista želim da ova telekonferencija postane prva platforma za prijateljstvo i zajedničke projekte“, rekla je Asja Kompanijec, šef regionalnog patriotskog pokreta Rostov „Putevi slave – naša istorija“.

Predsednica društva Slavjanoserbija Olga Milunovič napomenula je da je Rostov duboko povezan sa Srbijom još od vremena Petra Velikog i Jelisavete. „Moramo se često sastajati i razgovarati o bolnim, važnim temama i potvrđivati te istorijske veze, jer ne smemo zaboraviti ono što nas vezuje i one koji nas vezuju“, dodala je ona.

Bilo je  reči i o aktuelnim temama. Tako je srpski novinar Goran Šimpraga, šef medija centra Nogin i Kurinoja „Ruski ekspres“, rekao da je Srbija uvek pokazivala prijateljske, srdačne i bratske odnose prema Rusiji: „Prijateljske želje su uvek dolazile sa naše strane, i uprkos svim problemima koji trenutno postoje u svetu, trudili smo se da ostanemo braća“, rekao je Šimpraga.

Među prisutnima su bili i najpoznatiji srpski TV novinar Milomir Marić, Dragan Petrović sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu, rukovodilac Ruskog doma u Beogradu Georgi Engelhart, Nikola Jović- doktorand na Fakultetu političkih nauka u Banja Luci i novinar „Pečata“, akademik Radmila Tonković, novinari Gradiša Katić, Dejan Zlatanović i Danko Vasović, koji su u svojim izlaganjima govorili o srpsko-ruskim vezama kroz vekove i značaju saradnje danas, ali je bilo reči i o aktuelnim temama za buduće sastanke, kako sa srpske, tako i sa ruske strane.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *