Српско-руска телеконференција: Потврда заједничких вредности и братства два народа

У понедељак 14. фебруара одржана је телеконференција српских и руских новинара поводом годишњице ослобођења Ростова на Дону у Другом светском рату и Дана државности Србије, што је био добар повод за окупљање, макар на овај виртуелни начин, како би се потврдило још једном да наше везе нису само виртуелне и апстрактне већ веома живе и активне.

Домаћин је био руски државни тв канал „Дон24“ и удружење новинара јужне области Русије.  Први пут се уживо разговарало о историјским догађајима Ростовске области и Србије, поводом Дана ослобођења Ростова од нацистичких освајача 1943. године и уочи Дана државности Србије, годишњице Сретењског устанка и устава 1804. и 1835. године.

Анатолиј Максак, шеф регионалног огранка УЈР у Ростову, рекао је да је пре месец дана потписан споразум са председником Друштва новинара Војводине Петром Кочићем о информативној сарадњи. „Ово је добар почетак, наставићемо у истом духу“, рекао је том приликом. Током својих излагања, стручњаци и новинари из Ростова на Дону, Санкт Петербурга, Београда и Новог Сада дотакли су се теме очувања историјског сећања и заједничког културног наслеђа.

„Веома нам је драго што се Донска земља управо сада поново ујединила са нашом православном браћом Србима. На крају крајева, можемо говорити о нашим историјским везама, о нашем историјском наслеђу. И заиста желим да ова телеконференција постане прва платформа за пријатељство и заједничке пројекте“, рекла је Асја Компанијец, шеф регионалног патриотског покрета Ростов „Путеви славе – наша историја“.

Председница друштва Славјаносербија Олга Милунович напоменула је да је Ростов дубоко повезан са Србијом још од времена Петра Великог и Јелисавете. „Морамо се често састајати и разговарати о болним, важним темама и потврђивати те историјске везе, јер не смемо заборавити оно што нас везује и оне који нас везују“, додала је она.

Било је  речи и о актуелним темама. Тако је српски новинар Горан Шимпрага, шеф медија центра Ногин и Куриноја „Руски експрес“, рекао да је Србија увек показивала пријатељске, срдачне и братске односе према Русији: „Пријатељске жеље су увек долазиле са наше стране, и упркос свим проблемима који тренутно постоје у свету, трудили смо се да останемо браћа“, рекао је Шимпрага.

Међу присутнима су били и најпознатији српски ТВ новинар Миломир Марић, Драган Петровић са Института за међународну политику и привреду, руководилац Руског дома у Београду Георги Енгелхарт, Никола Јовић- докторанд на Факултету политичких наука у Бања Луци и новинар „Печата“, академик Радмила Тонковић, новинари Градиша Катић, Дејан Златановић и Данко Васовић, који су у својим излагањима говорили о српско-руским везама кроз векове и значају сарадње данас, али је било речи и о актуелним темама за будуће састанке, како са српске, тако и са руске стране.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *