ЗАХАРОВА О ПОВЛАЧЕЊУ РУСКИХ ДИПЛОМАТА: Постоји опасност од провокација у Кијеву

Марија Захарова
Фото: Јутјуб/RT

Русија је донела одлуку да изврши оптимизацију кадра у руским дипломатским представништвима у Украјини, страхујући од могућих провокација, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

– У овој ситуацији, страхујући од могућих провокација кијевског режима или трећих земаља, заиста смо донели одлуку о извесној оптимизацији кадра руских дипломатских мисија у Украјини. Скрећемо пажњу на то да наше амбасаде и конзулати настављају да врше своје основне функције – објављено је на сајту МИП Русије.

ЗАПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ФЕЈСБУКУ

Захарова је подсетила да су се пре скоро месец дана у бројним западним медијима попут “Њујорк тајмса” појавиле гласине о наводној “евакуацији” руских дипломата из Украјине. Према њеним речима, то је било у време божићних празника када је неколико деце руских дипломата у Украјини отишло у посету декама и бакама.

– Како сада разумемо, циљ тих фалсификата било је стварање информативних паравана за почетак евакуације америчких, британских, аустралијских, канадских и других дипломата и њихових породица из амбасада тих земаља у Украјини. Јуче је Израел најавио евакуацију – прокоментарисала је портпаролка.

Осврнула се и на испоруку западног оружја Украјини истакавши да, с обзиром на значајан утицај који Вашингтон и Лондон имају на Кијев и уопште њихову улогу у управљању процесима у Украјини, Русија закључује да “британске и америчке колеге очигледно знају за неке војне акције које се припремају у Украјини, а које су у стању да значајно закомпликују ситуацију у сфери безбедности”.

У последње време Запад оптужује Русију да наводно припрема инвазију на Украјину и да у прилог томе иде и чињеница је Москва значајно појачала војно присуство код граница Украјине. Русија одлучно одбацује те оптужбе као неосноване и опасне и истиче да војне снаге премешта на својој територији у складу са Уставом, а да Запад све то користи као изговор за даље ширење на Исток.

(Спутњик)

Најновије информације читајте у категорији ВЕСТИ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.