ЗАХАРОВА ОШТРО О АНТИРУСКОЈ ХИСТЕРИЈИ: Све подсећа на ситуацију пред напад на Ирак

Хистерија у америчким и британским медијима поводом “напада Русије на Украјину” у великој мери подсећа на ситуацију с почетка 2000-тих година у вези са Ираком, оценили су у Москви.
 
– Пишу о некаквој хипотетичкој могућности напада Русије, некаквим плановима – бесмислице… Више од свих се чују Вашингтон и Лондон. О томе говоре сваки дан и, наравно, и њихови медији – рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
 
 
Она је указала на парадокс који је настао услед тога, јер се и сама Украјина – њен председник, министар спољних послова, секретар Савета за безбедност- више пута обратила Западу с молбом да прекину са дизањем тензије и хистерије.
 
Јасно је, додала је, колико је стварност искривљена
 
Захарова је, међутим, скренула пажњу да ово није први пут да је светска јавност сведок апсурдних вести у западним медијима
 
– Почетком 2000-тих западни медији су исто тако уверавали све да Садам Хусеин у Ираку поседује оружје за масовно уништавање. Сваки дан је излазило на десетине репортажа, хистерија је подизана на телевизији. Шта се испоставило? Испоставило се да су заправо постојали планови САД да нападне Ирак и да им је био потребан повод. А медији су у виду пропаганде доприносили томе. И данас цео свет зна истину – да је Америка лагала, да Колин Пауел у Савет безбедности није доказе, него лажне доказе. Да је то све била испланирана операција – навела је Захарова.
 
То што су радили према Ираку веома подсећа на исто тако лажну причу о Украјини и наводним агресивним плановима Русије.
 
– Ми такве планове немамо, али имам осећај да их имају САД – истакла је Захарова.
 
Подсетимо, у фебруару 2003. године тадашњи амерички државни секретар Колин Пауел је на седници СБ УН изјавио да има информације о томе да ирачки лидер наводно поседује технологије за производњу биолошког оружја, а како доказ је показао епрувету са белим прахом као узорак средстава за масовно уништење која се производе у Ираку. Касније се испоставило да је ЦИА дезинформисала Пауела и да је реч о лажним доказима.
 
(Спутњик)

Најновије информације читајте у категорији ВЕСТИ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.