У БЛОКАДЕ КРЕЋУ И СА УГЉАНИНОМ: Протести “Еколога” најављени за сутра у 30 градова где ће запосести путеве

ИАКО су протесте под паролом битке за животну средину претходног викенда обележила груба кршења закона, па чак и немиле сцене насиља, блокаде путева, и то у чак 30 градова у Србији, најављене су и за сутра.

Организатори опет планирају пресецање важних саобраћајница, попут Зрењанинског пута и Ибарске магистрале, што је, упозоравају надлежни, против Устава, и сигурно ће поново подићи ионако узавреле тензије, јер се много већи део грађана противи спречавању слободе кретања.

Последњих дана удружење грађанки које се назива “Лила револуција” позива да сви они који се противе “насиљу мањине над већином”, изађу сутра на улице и “наоружани” кантама љубичасте фарбе обележе све аутомобиле који покушају да блокирају саобраћај.

С друге стране, у Новом Саду су осванули графити по тротоарима и фасадама којима се позива на блокаду Моста слободе, а Синдикат војних пензионера позвао је своје чланове да зауставе саобраћај на мосту Газела.

Председник Србије Александар Вучић поручио је у среду да “улица неће водити политику”, али и да полиција “неће спречавати демонстрације осим ако не буде угрожен нечији живот, имовина или институције”.

Рекао је и да је одмах потписао и један од два закона због којих су и организовани протести

– Мој савет полицији је да се склони, да их пустите, и да се целој Србији покаже колико може да траје то малтретирање, и молим грађане да се уздрже од реакције, да не нападају те људе и да их пустимо да се иживљавају над нама неколико сати – навео је Вучић.

Из власти су и јуче упозорили да протести организовани под кишобраном екологије имају политичку димензију, као и да су финансирани и новцем из иностранства.

За потпредседницу Владе и министарку рударства и енергетике Зорану Михајловић нема дилеме да је једини програм опозиције противљење сваком пројекту и заустављање развоја. Она је рекла да предводници протеста желе по сваку цену да искористе питање заштите животне средине за долазак на власт.

– Очигледно смо ушли у изборну кампању и опозиција иде на све или ништа. Кажу да су против литијума, против путева, против инвестиција – то је њихов програм, а блокадама само желе да скрену пажњу на себе и да искористе ову тему како би дошли на власт.

– Грађанског рата у Србији неће бити јер народ добро зна ко организује протесте под паролом екологије – политичке партије које на тај начин желе да прикупе политичке поене.

Они се боре за слободу кретања, а блокирају ауто-пут. Није ауто-пут ничија дедовина.

Морамо да поштујемо законе и да се ја питам никакве блокаде не бих дозволио, а сви они који су нанели некоме тешке телесне повреде током протеста морали би у затвор док истрага траје – рекао је Марковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *