U BLOKADE KREĆU I SA UGLJANINOM: Protesti “Ekologa” najavljeni za sutra u 30 gradova gde će zaposesti puteve

IAKO su proteste pod parolom bitke za životnu sredinu prethodnog vikenda obeležila gruba kršenja zakona, pa čak i nemile scene nasilja, blokade puteva, i to u čak 30 gradova u Srbiji, najavljene su i za sutra.

Organizatori opet planiraju presecanje važnih saobraćajnica, poput Zrenjaninskog puta i Ibarske magistrale, što je, upozoravaju nadležni, protiv Ustava, i sigurno će ponovo podići ionako uzavrele tenzije, jer se mnogo veći deo građana protivi sprečavanju slobode kretanja.

Poslednjih dana udruženje građanki koje se naziva “Lila revolucija” poziva da svi oni koji se protive “nasilju manjine nad većinom”, izađu sutra na ulice i “naoružani” kantama ljubičaste farbe obeleže sve automobile koji pokušaju da blokiraju saobraćaj.

S druge strane, u Novom Sadu su osvanuli grafiti po trotoarima i fasadama kojima se poziva na blokadu Mosta slobode, a Sindikat vojnih penzionera pozvao je svoje članove da zaustave saobraćaj na mostu Gazela.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u sredu da “ulica neće voditi politiku”, ali i da policija “neće sprečavati demonstracije osim ako ne bude ugrožen nečiji život, imovina ili institucije”.

Rekao je i da je odmah potpisao i jedan od dva zakona zbog kojih su i organizovani protesti

– Moj savet policiji je da se skloni, da ih pustite, i da se celoj Srbiji pokaže koliko može da traje to maltretiranje, i molim građane da se uzdrže od reakcije, da ne napadaju te ljude i da ih pustimo da se iživljavaju nad nama nekoliko sati – naveo je Vučić.

Iz vlasti su i juče upozorili da protesti organizovani pod kišobranom ekologije imaju političku dimenziju, kao i da su finansirani i novcem iz inostranstva.

Za potpredsednicu Vlade i ministarku rudarstva i energetike Zoranu Mihajlović nema dileme da je jedini program opozicije protivljenje svakom projektu i zaustavljanje razvoja. Ona je rekla da predvodnici protesta žele po svaku cenu da iskoriste pitanje zaštite životne sredine za dolazak na vlast.

– Očigledno smo ušli u izbornu kampanju i opozicija ide na sve ili ništa. Kažu da su protiv litijuma, protiv puteva, protiv investicija – to je njihov program, a blokadama samo žele da skrenu pažnju na sebe i da iskoriste ovu temu kako bi došli na vlast.

– Građanskog rata u Srbiji neće biti jer narod dobro zna ko organizuje proteste pod parolom ekologije – političke partije koje na taj način žele da prikupe političke poene.

Oni se bore za slobodu kretanja, a blokiraju auto-put. Nije auto-put ničija dedovina.

Moramo da poštujemo zakone i da se ja pitam nikakve blokade ne bih dozvolio, a svi oni koji su naneli nekome teške telesne povrede tokom protesta morali bi u zatvor dok istraga traje – rekao je Marković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *