РИО ТИНТО И РЕКЕ НАШЕ КРВИ

Зашто морамо да послушамо позив патријарха српског Порфирија и одборника из СО Рековац?

Албанија и самозвано Косово свечано укидају граничне контроле, али Срби то и не примећују јер су заузети међусобном свађом уз употребу аргумената као што су, хронолошким редоследом, багер, песнице и чекићи и куване мотке. Уосталом, како сејемо тако ћемо и жњети, и није без разлога наш народ, на основу свог вековног искуства, дошао до закључка да само слога Србина спасава. И обрнуто, разуме се.

ОБРАЧУН У ШАПЦУ И СРЕБРЕНИЦИ Сви смо видели шта се ових дана дешавало на путним правцима широм Србије а нарочито у околини Шапца. Питање је, само, како ћемо се према томе одредити, то јест шта (све) бирамо да видимо.
А шта смо све видели? Видели смо део опозиције који блокира путеве под маском еколошких и сличних активиста. Власт, која под маском багеристе багером хоће да одблокира тај пут, каквој ли је памети тако нешто пало на памет. Видели смо и песнице и пребијање багеристе. И већ споменуте мотке, штавише, куване, такве наводно не могу олако да пукну, и уз њих и чекиће у одговор на те песнице; све и ако, Богу хвала, нико више није задобио повреде какве је задобио багериста из Шапца Душко Прокић. И видели смо потом Маринику Тепић, која иначе Србе набеђује да су починили геноцид у Сребреници, на фотографији насмејану са, описује на свом твитер профилу, „херојем из Шапца“ Драганом Миловановићем Црним, то је онај Драган који је претукао Душка а само слога Србина спасава. И обрнуто.
Ако је Драган херој зато што је претукао Душка у моменту у коме Еди (Рама) и Аљбин (Курти) бришу границу између своје и земље коју нама хоће да отму, онда су и Срби злочинци онако како је то Мариника Тепић устврдила у свом предлогу „Резолуције о геноциду у Сребреници“, коју је потписала са Сулејманом Угљанином, Чедомиром Јовановићем, Ненадом Чанком, Жарком Кораћем и осталим Енисима Имамовићима.
У тој се несуђеној резолуцији, да јој не заборавимо, „најоштрије осуђује геноцид у Сребреници“, „осуђује свако порицање овог геноцида“ и „проглашава 11. јул за Дан сећања на геноцид у Сребреници“, и при томе, да ни наша деца не остану поштеђена, „обавезује на развијање образовних програма који ће будућим генерацијама усадити лекције које су извучене из прошлих геноцида, ратних злочина, етничких чишћења и злочина против човечности, у циљу спречавања да се понове“. При чему је, остало је у образложењу Маринике Тепић, „признавање геноцида у Сребреници цивилизацијски корак који је потребан Србији како би потврдила озбиљност у намери за изградњу дијалога, сарадње, поверења и трајног мира у региону, заснованом на прихватању дела из прошлости, суочавању са прошлошћу и посвећености правди…“.
Евидентно је да је много глуп аргумент да се наш проблем с Мариником Тепић састоји у томе што је она (можда) Румунка пореклом, најзад, и иначе много више проблема имамо с онима који су пореклом Срби, попут Ненада Чанка или жене у црном Сташе Зајевић, на пример.

СРБИЈА (НИ)ЈЕ НА ПРОДАЈУ А кад смо већ код тих жена у црном, уочљиво је било и да се у Шапцу нашла и њена саборкиња, тако се ваљда то назива, Биљана Стојковић, да устврди како „Србија није на продају“ у протесту против „Рио Тинта“. У име Србије која није на продају протестује и Брајан Брковић, унук Јеврема Брковића, који је у Новом Саду скрнавио заставу Србије.
Да случајно не буде забуне. Србија стварно није на продају, тачно колико на продају нису, и не могу и не смеју да буду, ни Република Српска или Косово и Метохија. Крвљу смо их одбранили, наша земља нема цену, као ни наша слобода. Отуда је и свака стопа Србије наше Косово и Метохија, ко продаје Косово и Републику Српску распродаће и остатке Србије.
Па тако нико нема право ни да „Рио Тинту“ и сличним црним рекама којима тече наша крв распродаје ту нама натопљену земљу, макар и ако је пуна јадарита и литијума и свега осталог што доноси профит а за собом оставља пустош.
У том смислу нашу пажњу привлачи, и треба га истаћи, пример из општине Рековац у Левчу у лепој Шумадији. Тамо је најпре народ рекао не литијуму и „Рио Тинту“, а онда су се за народом једногласно изјаснили и општински одборници, већину тамо, као и у већини Србије чине напредњаци и социјалисти, и од надлежног Министарства рударства и енергетике затражили да се забране даља истраживања литијума.
А народ у Левчу углавном се ни по чему не разликује од народа у Мачви или Јадру. У односу на ситуацију која нам је сад у фокусу, једина се разлика налази у томе што је у Рековцу власт коју је изабрао народ гласала у складу с гласом народа. Па се зато, ето врло важног момента за разумевање ситуације у којој се налазимо, тамо и нису појавили Биљана Стојковић, Брајан Брковић, Мариника Тепић и остале жене у црном.
Хоћемо да кажемо следеће. Ниједно од њих, нити било ко из тог њиховог друштва, ни речју се, а камоли неким херојским делом налик оном из Шапца, није бунио када је после 5. октобра 2000. иностраним корпорацијама Србија распродавана ангро, те наравно, сходно законима економије, понуде и потражње, будзашто. Сећате се, чак је и рок за завршетак приватизације био унапред орочаван, као да су том журбом да је продају Србији намерно желели да додатно оборе вредност.
А сада се исти они који су је распродавали као на бувљаку, и који јој приде подмећу геноцид да буде и вечно крива осим што је распарчана и распродата у деловима, боре против њене даље продаје!? Пре ће бити да је реч о понављању сценарија у коме смо већ имали прилику да учествујемо, а то ће рећи да је реч о коришћењу, дакле, злоупотреби, оправданих народних разлога за незадовољство како би се народ окренуо у корист циљева који су му потпуно страни. Ко је, наиме, 4. октобра 2000. могао и да помисли, осим оних који су баш то планирали, да се против Слободана Милошевића бунимо да бисмо заузврат добили гашење свих домаћих банака и последично гушење српске привреде у корист страних инвеститора и њиховог профита, а међу таквима је и „Рио Тинто“. На истоветан се начин сад злоупотребљава (потпуно оправдано) незадовољство лошим квалитетом ваздуха и продором „Рио Тинта“ у утробу наше земље.

ПАТРИЈАРХОВА ПОРУКА Свој очински савет на ову тему је, с почетком божићног поста, дао и патријарх српски Порфирије.
Рекао је: „Јуче сам са тугом пратио, како су међу нама, припадницима истог народа, али и грађанима Србије, независно од тога ком народу припадају, избили физички сукоби. На самом уласку у божићни пост, бијемо се међусобно песницама, моткама, каменујемо аутобусе, разбијамо главе једни другима, уништавамо имовину… Они који стварају конфликте и управљају кризама и сукобима у свету, али исто тако и они који код нас поларизују, деле и сваку тему политизују да би стварали раздоре из себичних, парцијалних интереса, све то добро знају. Могу само да молим све, да апелујем, да чувамо једни друге, а не да се бијемо… Морамо знати да немири, ма колико хтели да донесу мир, неумитно производе нове и нове немире.“
Ове речи морамо да имамо на уму кад следећи пут пожелимо да песницом, куваном мотком или чекићем замахнемо једни на друге. Из тога може проистећи само наша несрећа, на срећу оних који нас на то хушкају само да би нас распарчали и распродали оно што је преостало.
Или је, забога, ико још способан да поверује да Фонд браће Рокфелер финансира овај „Крени-промени“ еколошки устанак у Србији зато што жели да Срби удишу чист ваздух? А актуелној власти боље би било да се присети да је прошла власт постала бивша баш зато што је Србима дозлогрдила распродаја њихове земље. И нека онај пример из Рековца не остане изузетак већ знак да је макар та лекција научена једном занавек…

ПРЕПОРУЧУЈЕМО

Златна жица спаса

Сензационална налазишта злата и других ретких руда у источној Србији на дугом су штапу јер за улагање у открића вредна десетине милијарди долара потребно је не само време већ и милијарде долара које немамо

7 коментара

  1. Onima koji razumiju, ne treba obijašnjavati, a onoj ogromnoj većini, zaslepljenoj medijskom propangandom, vlastitim ograničenjima, obuzetim borbom za golo prezivljavanje, “sudjeno je” da budu izmanipulisani ! Aleksandar Vučić je jedno veliko zlo za Drzavu i Narod na čijem je čelu. Teško će ova većina gradjana shvatiti da postoji i još veće zlo, tim prije, što organizatori bunta, ukazuju na stvarne, objektivne i ogromne Vučićeve greške! Ti isti koji iz senke rukovode buntom, sve su učinilu, da u Srbiji nema zdrave , jake i lako prepoznatljive opozicije kao alternative. Sve je organizirano po već dobro poznatom sistemu ” Kurta i Murta ” ! Novina je u tome, što onaj koji tek uzjaše, mora da napravi mnogo veće zulum od onoga što je sjahao. Kakva cinična situacija, moramo se boriti da Kurta ne sjaše čim duze,, bez obzira što nam čini, jer smo sigurni, da će Murta biti mnogo krvoločniji!! Tragovi pravde, istinskog isceljenja, ozdravljenja ………nema ni na vidiku !!!

    4
    3
    • Tоплица

      @ Зоран 53
      Погођено !

      1
      1
      • Gospodine Toplica, mnogo ste me razocarali. Da li je moguce da je, po vama, POGODJENA recenica iz prethodnog komentara” Vucic je veliko zlo za nardo i drzavu” Da li bi ste bili ljubazni da kazete: ko je bio dobara za narod i drzavu, zadnjih 100 god.
        Olga Ilic

        • Tоплица

          @ Olga Ilić
          Увек је важно из ког угла се ствари посматрају. Немамо потребе да у ова времена будемо максималисти а и наши национални послови су далеко од таквих могућности.
          О Вучићу. Непримерено је нашем моралу да се у тешка времена за наш народ у Крајини урла и подиже га се на оружани отпор а онда мирно посматра како тај народ темељно страда. Неспојива је она “патриотска”острашћеност са овом данас око Косова, а, дај Боже да није и око Републике Српске. Нечувено је да 10 година влада неко ко се представља као патриота, а да за све то време макар тајком не учини ништа за стварне српске патриоте. Да им напротив одсече приступ било каквом медију ( Печат је деломични изузетак, колико да потврди правило ). Да уз речито ћутање Запада, коме су иначе у свим другим ситуацијама пуна уста “демократије”, затоми све институције демократије и савременог живота друштва. Да Приштини даде све што ова тражи, чак и наше преостале етничке територије, те да од нашег отпора остане само љуштура у виду Руског става ДА или НЕ њиховој признатој државности у УН. Да распрода последње наше банке и доведе нас у немилост пред стране банкаре. Да крене са рудницима мултинациналних компанија по нашим плодним ораницама са свим другим страобалним последицама. Да доноси законе о експропријацији ван сваке памети и патриотске свести. Много је тога госпођо ! Сасвим довољно да посумњамо у овај десетогодишњи мир и релативно благостање које лешинари са Запада ласно аминују . . . Дај Боже да они не знају зашто то чине !

  2. Tоплица

    Последње реченице из ауторског текста разумемо као круцијалне, најмудрије речи које се данас, у овим околностима уопште могу написати. У тексту, изостало је подсећање да нам се сличан сценарио у задњих неколико деценија дешава ево већ ваљда трећи пут. Увек власти крену обећавајуће, па својим неделима и уступцима Ђаволу неприметно навуку одијум одбојности. И ништа не примећујући, саме (или можда на наговор ко зна одакле ?) повуку арогантне потезе и запале судбоносни, самоубилачки фитиљ. А народ наш коме је Вучића мањевише преко главе, ништа не научивши, наглавачке, опет скаче у исти џак ! Дај Боже да је ово само наша ствар, да су информације о Рокфелеру и сл., нетачне, но опет остаје питање да ли су рогобатни “вучићевци” креснули привремени пожар ? Од потенцијалних вођа, ко накнадно може да зајаше на сву ту спонтаност (опет, ако је то). Није ли актуелна власт најкривља што на јавној сцени нема аутентичне патриотске странке ? Нема ни појединца, осим можда Шаровића ? Никакве структуре, све сам невежда до невежде. Ко данас да убеди народ да се стрпи док нешто не ураде људи профила Ломпара, Степића, Анђелковића, Ђурковића, Павића, аутора горњег огледа . . .
    Дај мили Боже да се ово неће одразити на положај Републике Српске ! Косово су ови већ средили колико су могли.

  3. Srpska napredna stranka je projekat napravljen da bi se iza bučne i lažne patriotske demagogije sakrilo faktičko priznanje samoproklamovane republike Kosovo.
    Veći broj depeša iz 2008. godine, koje je objavio Wikileaks, potvrđuju da je ta stranka osnovana pod budnim okom američkih diplomata i finansirana od partija i pojedinaca iz inostranstva.
    Već na prvim razgovorima su tadašnje i današnje vođe te stranke isticali da priznanje Kosova za njih nije sporno, kao što nije sporno ni da će, kada dođu na vlast, odustati od podrške Srbima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, kao i da će se u pogledu privrede ponašati kao kolonija Zapada.

    Ово је само поднаслов чланка КОМАДАЉЕ СРБИЈЕ: ИЗНЕНАДНА НОВЧАНА И ПОЛИТИЧКА ПОДРШКА ЗАПАДА УВЕК ЈЕ ВЕЗАНА ЗА ИЗДАЈУ

    Коме после наведеног није јасно да се управо дешава све оно на шта се та странка обавезала онима који су је “довели на власт” никад им ништа неће бити јасно.
    А Никола Врзић може да игра врзино коло колико хоће, али неће убедити народ да актуелна власт чини оно што ником нормалном никад није пало на памет – да за туђи интерес отима приватну имовину српских домаћина, која је светиња у свим правним системима савремених држава. Ено им и наслова Француски медији: У Србији исељавају 20.000 људи због 312 радних места. Има ли краја понижавању Србије и српског народа? Што Немачка , која има десет пута веће количине литијума од Србије није позвала Рио Тинто да експоатише ту руду? Свако чува оно што му је најважније и највредније само Србија ради оно што је најштетније по њу и њене грађане.

    2
    1
  4. Видели смо део опозиције који блокира путеве под маском еколошких и сличних активиста, закључује својом генијалном анализом Никола Врзић. Само не рече да су опозиционог активисту Ђиласа они који су протестовали отерали са протеста уз речи:”Ђиласе Вучићу”. Лепо човек наведе да су петоктобарски пучисти распродали све што су брже могли, али заборави да је актуелна власт распустила Комисију за испитивање 24 спорне приватизације., кад је та Комисија била при крају рада. И кога је од оних који су покуповали све будзашто осудила и на један дан затвора? Никог. Онај ко је формирањем Кризних штабова улазио у све институције, а првенствено у финансијске, укидајући СДК која је знала где сваки динар одлази, укидао домаће банке, а у Србију доводио стране којима је једини интерес да из Србије извуку сав капитал данас је Вучићев саветник за сарадњу са УАЕ (Млађан Динкић). До јуче је вицегувернерка Јоргованки Табаковић била чланица Г17+ Дијана Драгутиновић. И то није сметало актуелној власти, као што јој не сметају сви прелетечи из ДСС, ДС и свих других странака у њихове редове, јер им је првенствени циљ сопствени интерес, исто као и посланицима владајуће странке. Врзић не рече колико је фабрика отишло у стечај или ликвидацију за време ове власти. Колико се сећам Вучић је као љути опозиционар иза скупштинске говорнице махао затворском кошуљом са бројем 1 Млађану Динкићу, а веома често је помињао и неког Вука Хамовића и Војина Лазаревића. Откад је “доведен” на власт више их никад није поменуо. Помену Врзић и то да Еди Рама и Аљбин Курти бришу границе између Албаније и земље коју нама хоће да отму, али не рече ко је потписаним противуставним Бриселским споразумом укинуо све институције Републике Србије на тој територији коју нам Курти хоће да отме и пренео их у надлежност самозване Републике Косово, како је и назива Бриселским споразумом. Како на Јавном медијском сервису преговарач из Врисела приказа Србију без Косова и Метохије у свом саставу, а то учини и на свом предизборном плакату, на коме је најјужнији град у Србији Врање? И није ли чудно да Никола не помену да су протесте против Закона о референдуму и народној иницијативи, као и Закона о експроприацији подржали и најцењенији спортисти Србије, али и глумци. Колико знам нико од њих није члан ни једне странке, али им је, за разлику од оних којима је телевизор једини прозор у свет, веома добро познато какву пустош за собом оставља Рио Тинто. Како се баш сад режимски блатоиди сетише да Мајка Јелене Ђоковић гради мини хидроелектрану, а не смета им што је другима надлежно министарство издало, чини ми се, око 280 дозвола за градњу таквих електрана. Ако је нека животињска врста због нестанка воде стрпане у цеви и преживела, рударење компаније Рио Тинто сигурно неће, не само животиње већ и становништво ове опљачкане Србије. Као и за све Вучић је оптужио власт “жутих” за уговор о испитивању литијума са Рио Тинтом, али како све остаје записано тако се неко потруди да покаже шта је Ана Брнабић изјавила за ТВ гледаоце о преговорима са Рио Тинтом из Лондона 2018. године. Господа је заборавила да они служе народу, а не народ њима.
    Ништа од наведеног нисам рекао у претходном коментару, а ваше је право да ли ћете објавити коментар или нећете.

    2
    1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *