Пиротска гимназија домаћин промоције уџбеника руског језика „Ни пуха ни пера!“

Окупљеним ученицима, професорима и гостима Гимназије у Пироту представљен је нови, савремени уџбеник руског језика „Ни пуха ни пера!“, први ове врсте у нашој земљи, који је издао Центар Руског географског друштва у Србији, уз подршку компаније НИС.

Уџбеник руског језика „Ни пуха ни пера!“ намењен је брзом савладавању почетног нивоа овог језика за одрасле. Приступ је савремен, по угледу на актуелне уџбенике страних језика, са иновативном методом учења. Коришћењем „Ни пуха ни пера!“, на занимљив и сликовит начин, кроз упознавање културолошких сличности и разлика између Србије и Русије, у потпуности ће се савладати почетни ниво руског језика, а у стицању комуникативних способности помоћи ће бројни примери из породичног, студентског и пословног окружења, али и свакодневног живота у Русији.

Наша школа већ 142 године прати токове савремене наставе и предосећа промене у просвети и друштву. Још 2003. године почели смо сарадњу са школама из Француске и Русије. Отворили смо посебно информатичко одељење, а од ове школске године имамо одељење за сценске и аудио-визуелне уметности. Настављамо да трагамо за новим облицима наставе и креативним решењима“, изјавила је Ивана Костадиновић, директорка гимназије.

Садржај уџбеника представила је проф. мр Бојана Сабо са Филолошког факултета у Београду, један од чланова ауторског тима. Ово је за нас историјски тренутак будући да је уџбеник у потпуности прилагођен српском говорном подручју. Садржи преко 30 дијалога и више од 300 вежбања. На факултетима у Београду, Новом Саду и Бањалуци се користи већ годину дана у настави руског као другог страног језика. Веома смо задовољни досадашњим успесима студената“, истакла је Сабо.

Владислава Деспотовић из НИС-а  је овом приликом нагласила да компанија већ годинама ради на популаризацији руског језика у школама широм Србије. „Промоција уџбеника „Ни пуха ни пера“ представља још један вид подршке настави руског језика Гимназији у Пироту, као и  њеним  ученицима који већ годинама постижу сјајне резултате на бројним такмичењима из руског језика. И у наредном периоду наставићемо да улажемо у образовање и повезивањe културе и језика два блиска народа“, закључила је Деспотовић.

Велимир Илић, професор Филозофског факултета у Нишу, истакао је дугогодишњу и успешну сарадњу са Гимназијом  Пирот и компанијом НИС као значајним партнером из привреде.

Компанија НИС и Гимназија Пирот успоставили су сарадњу 2017. године, а тада је НИС гимназији донирао милион динара за адаптацију и опремање кабинета за руски језик. Промоцију уџбеника употпунио је културно-уметнички програм који су извели ученици гимназије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *