ОДИШЊА КОНФЕРЕНЦИЈА ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Велика подршка наталитету и младима у Србији

Председник је рекао да ће највише говорити о нашој будућности и деци, и да ће многе мере већ бити примењене од 1. јануара.

– Сви смо заборавили чињеницу да смо бринући о животима оних који имају одређене болести, пре свега наших старијих, да смо негде заборавили на младе људе, на основце, средњошколце, студенте, младе који су завршили школовање и којима није посвећено довољно пажње – казао је председник.

Вучић о мерама подстицаја наталитета

Он је рекао да су током короне људи умирали и од других болести, и рекао да је током пандемије рођено и мање деце него претходних година.

– У складу са тиме ја ћу говорити о томе шта је већ урађено за децу, мајке и породице, а потом и о томе шта ћемо урадити како бисмо показали да нисмо заборавили младе. Од 1. јануара за прво дете, од државе Србије, дакле не од локалних самоуправа, биће уплаћена 300.000 динара једнократна помоћ. Такође ће бити давања од 100.000 динара за друго и треће дете – казао је Вучић.

– Оно што је важна мера. Права на новчану помоћ за изградњу или куповину и учешће за стан, и држава ће донети уредбу 5. јануара којом ће бити регулисано то да мајка детета, а у случају смрти и отац, да може да добије 10 до 50 одсто поклона државе за стамбену јединицу. Имате кућу у Бабушници од 40.000 евра, од државе ћете добити 20.000 евра – рекао је председник.

Вучић истиче да су то стотине милиона евра које су усмерене на наталитетну политику, и да ћемо коначно показати да је држава спремна да сагледа улогу мајке у друштву и помогне.

– У складу са тим ми ћемо увести мере о превенцији насиља, и гледаћемо како и на који начин да се изборимо са вршњачким насиљем. Данас сви имају телефоне којима деца снимају то насиље и поносе се тиме, и са тим морамо да се изборимо – истиче он.

Новчана помоћ за младе

– За сва лица од 16 до 29 година припремали смо меру која ће се брзо реализовати, а то је мера наше подршке тим лицима, како би они у овако тешким условима могу да кажу да је држава показала како може да издвоји средства за њих. Зато ћемо свим младим који имају личну карту до лица која ће до 2022. године напунити 29. година, имаће право да се пријаве за новчани износ до 100 евра. Пријава ће трајати од 15. до 30. јануара. Довољно је само да се пријавите и оставите рачун у банци, и новац ће лећи до 1. фебруара – открио је Вучић.

Он се захвалио здравственим радницима, који ће добити 10.000 динара подршке, и да ће 10. фебруара бити уплаћена помоћ пензионерима од 20.000 динара.

Председник о стопи раста и економском напретку

– Стопа јавног дуга је испод нивоа који смо очекивали, захваљујући и уштедама, а да нисмо имали проблема у енергетском сектору та би стопа била и нижа, то показује да смо домаћински водили привреду. Наша је процена да 2022. годину завршавамо са стопом раста од +7,5. Пољопривреда нас је због суше коштала веће стопе раста. Индустрија износи 6.5, грађевинарство 16.5 – објаснио је председник.

Вучић каже да је после Ирске, која има велики број мултинационалних компанија, Србија у последње две године земља са највећом стопом раста у Европи.

Он је на основу нето плата објаснио да Србија граби напред, и истакао да га је посебно обрадовало то што се све више људи враћа у Србију.

– Ми имамо 92.300 више људи који су се вратили у нашу земљу у односу на октобар прошле године. То је фантастична вест, углавном се враћају високообразовани. Ми ћемо морати да уложимо много у повратак водоинсталатера, заваривача, столара… Свих занатлија, мораћемо да уложимо у њихов поврата, и потрошићемо много новца – рекао је Вучић.

Ове године је отворено потпуно нових 18 фабрика, док је положено 6 темеља за нове фабрике ове године. 

– Ми смо највећи раст имали у рударству, и то је пре свега захваљујући ЗиЂину, то су импресивни бројеви. Важно је да смо приватизовали Петрохемију после година мучења, чиме су обезбеђени радници – навео је он.

Председник каже да је политика немењања пореских стопа и одржавања курса динара довела до тога да имамо велики број новозапослених људи и нове инвестиције.

– Девизне резерве су износиле 16.5 милијарди бруто. Ми смо у тешкој години увећали за 2.6 милијарде евра наше девизне резерве, и то вам показује колико смо ојачали. Злата имамо 37.3 тоне. Минимална цена рада износиће 35.000 динара – рекао је Вучић.

Он каже да је наредни период веома важан, и говорио о плановима до 2025. године.

– Наша идеја је да Србија 2025. има просечну плату 900 евра. Ми се не играмо, могли смо то хазардерски да урадимо, али нисмо. Боље камен по камен погача, него да угрозимо наше јавне финансије. До 2025. године очекујемо 14 милијарди евра буде уложено у капиталне инвестиције, у то спада и канализација. Чак 500 милиона евра за енергетику, 500 милиона за развој спортске инфраструктуре, 300 милиона за пољопривреду – рекао је председник.

Вучић истиче да можемо имати више од 2 одсто улагања у развој и истраживања, што значи да ћемо имати сигурну будућност.

– Очекујемо да ће 2030. године ИКТ сектор извозити милијарде евра. Биће изграђени нови научно техничћки паркови, и за то су нам потребни људи, а не само новац – рекао је он.

Председник је рекао да је разговарао са људима који су се бунили против МХЕ на реци Студеници, и рекао да ће морати да буде уложено у БИстрицу, Ђердап 3, обновљиве изворе, као и да ће бити отворена расправа о модуларним нуклеарним електранама.

– Постоји МХЕ Студеница где је инвеститор манастир Студеница. Ми немамо проблем са тиме, али су људи имали проблем са миниелектраном Ушће, где се људи нису пријављивали за грађевинску дозволу, истекла је енергетска дозвола. Разговараћемо са инвеститором додатно и свима како би одржали коректност, али да се тај пројекат прекине. И друго је МХЕ Ушће, власник Хидростена, против које је локална заједница. Ми смо причали са инвеститором, замолили га да одустане и у томе смо успели – казао је он, и истакао да ће држава сачувати наше реке и воде. 

Председник је истакао да су мир и стабилност најважнији, и да ће држава учинити све да сачува становништво.

– У овим условима у којима не знате ко пије и ко плаћа у свету, у условима енергетске нестабилности и ратних поклича, наш главни циљ је очување мира и стабилности. Људи морају да знају да ћемо учинити све да обезбедимо свако дете, сваког човека, и водити активну политику. Управо зато смо донели важне одлуке у оквиру “Отвореног Балкана”, и следећа година може значити да ће се и неки други придружити тој иницијативи – рекао је председник.

Вучић је позвао људе да учествују на референдуму, и да то није партијско питање.

– Овај референдум је важан за будућност наше земље, ми морамо да кажемо себи хоћемо ли наставити европски пут, а и да покушамо да имамо независно правосуђе и тужилаштво, као што га нисмо имали реформама из 2009. године. Имали смо безброј проблема, и људи су незадовољни тиме, а мисле да је држава крива. То је битно за већи степен демократије у нашој земљи, и то ће значити и економски бољитак, пошто ће инвеститори видети да поштујемо право и имамо солидно независно правосуђе – истакао је он.

Председник је потом предухитрио новинаре и открио шта је пожелео за 2022. годину.

– Ја већ много година нисам ишао на спортске манифестације, многи кажу да ми не би викали онај слоган од две речи. Ако се сећате да сам пред утакмицу са Португалом пожелео нашима победу. Моја жеља је да у другој половини године уђемо у финале Светског првенства. Када смо уједињени и заједно можемо бити први по стопи раста, али и у фудбалу. Надам се да ми Драган Стојковић и фудбалери неће замерити на томе – рекао је председник.

Одговори на питања новинара

Председник Вучић је рекао да је Србија земља у успону, али да ситуација свакако није лака, као што није у целој Европи.

– Ми смо били на опрезу, себе смо критиковали, а људи нису осетили никакву кризу. Сем 1 одсто домаћинстава који нису имали струју. Нико неће осетити кризу. Бринем за прву половину фебруара, када ће бити хладније, али неће бити рестрикција. Нама су укључени сви капацитети, свих 10 блокова, и свих десет функционишу, и погледајте како је то занимљиво, кад год имамо неки проблем као што је пожар у сушари, ми то одмах превазиђемо и идемо даље. Хоћу да се захвалим рударима и свим запосленима у енергетском систему који у тешким условима обезбеђују струју за све грађане – истакао је он.

Вучић је рекао да остаје иста цена гаса коју је договорио са председником Путином, и да се нада да ће од Русије обезбедити веће количине, на које ћемо имати повољнију цену.

Председник је говорио и о провокацијама Аљбина Куртија, и рекао да је поразно то што Албанци и даље не желе да пусте Вељка Одаловића да уђе на Косово и Метохију.

– Истовремено, он да каже да неће бити референдума који ће се одржати. Ја ћу поставити питање међународној заједници и свима осталима који подржавају независност Косова, да ли то значи да ће тенковима да газе људе који желе да учествују на референдуму – запитао је он.

Што се тиче Косова и Метохије, председник је упозорио на неодговорност приштинске политике, и да га брине чињеница да они немају струје, што изазива додатне трзавице и може их натерати на насилне акције.

– Ми немамо ту много избора, сатерани смо у угао, и једино што можемо је да се бранимо у сваком смислу. Наше је да будемо мирни и реагујемо на такав начин, али са друге стране нисам сигуран да то можемо да очекујемо од њих – истиче Вучић.

Председник је рекао да је Србија фактор стабилности, и да када крену напади из Сарајева никада не буде речено ништа конкретно.

– Јер шта год да урадимо, они мени кажу да се ја фолирам, и да ја радим све против њих. Што се тиче Приштине и Загреба, то је потпуно видљив пакт, од медијског, до финансјиског и безбедносног. То није неко изненађење. Постоје људи који мисле да је само непостојећа Србија добра Србија. Не постоји Србија која је за њих довољно мала, а да није велика. И они сматрају да су сви моји претходници били бољи. Па наравно зато што је Србија тада била мала и слаба, а више није. Када је проглашена независност Косова један је побегао у Румунију, а други завршавао скуп – подсетио је он.

Вучић каже да је логично што Загреб хвали његове претходнике, пошто они нису хтели да снимају филмове о Јасеновцу, да заврше Храм Светог Саве, и нису хтели да дају име улицама по јунацима са Кошара.

– Био бих велики светски лидер да сам дао да Србију газе и да наша земља пропада. Али нећу. Зато код њих видите нервозу, поготово зато што их стижемо по БДП. Сећате се да су ме недавно оптужили да сам тукао затворенике у Петрињи, а ја никада у животу нисам био тамо. Ускоро ће кренути и нови медијски напади. А када говорим о нашој реакцији, ја никада нисам одговорио на било шта што стиже из Сарајева, због чега се мој друг Александар Вулин дури и љути. Био сам тај који је покренуо нешто што је веома важно, о лажима о тајним оптужницама. Желим сваком Бошњаку да кажем да не постоји ниједна тајна оптужница. Дали смо им све кривичне пријаве у 34 случаја, где не постоји оптужница, ми смо их дали на одлучивање њиховом Тужилаштву. Слободно могу да дођу да посете Србију, не постоје тајне оптужнице, немојте да вас лажу – рекао је председник, и додао да Сарајево то није урадило за нас.

Вучић је рекао да је спреман да ухапси свакога ко узима мито за порађање жена, али је рекао да то не може да се ради на основу гласина.

– Истовремено, он да каже да неће бити референдума који ће се одржати. Ја ћу поставити питање међународној заједници и свима осталима који подржавају независност Косова, да ли то значи да ће тенковима да газе људе који желе да учествују на референдуму – запитао је он.

Што се тиче Косова и Метохије, председник је упозорио на неодговорност приштинске политике, и да га брине чињеница да они немају струје, што изазива додатне трзавице и може их натерати на насилне акције.

– Ми немамо ту много избора, сатерани смо у угао, и једино што можемо је да се бранимо у сваком смислу. Наше је да будемо мирни и реагујемо на такав начин, али са друге стране нисам сигуран да то можемо да очекујемо од њих – истиче Вучић.

Председник је рекао да је Србија фактор стабилности, и да када крену напади из Сарајева никада не буде речено ништа конкретно.

– Јер шта год да урадимо, они мени кажу да се ја фолирам, и да ја радим све против њих. Што се тиче Приштине и Загреба, то је потпуно видљив пакт, од медијског, до финансјиског и безбедносног. То није неко изненађење. Постоје људи који мисле да је само непостојећа Србија добра Србија. Не постоји Србија која је за њих довољно мала, а да није велика. И они сматрају да су сви моји претходници били бољи. Па наравно зато што је Србија тада била мала и слаба, а више није. Када је проглашена независност Косова један је побегао у Румунију, а други завршавао скуп – подсетио је он.

Вучић каже да је логично што Загреб хвали његове претходнике, пошто они нису хтели да снимају филмове о Јасеновцу, да заврше Храм Светог Саве, и нису хтели да дају име улицама по јунацима са Кошара.

– Био бих велики светски лидер да сам дао да Србију газе и да наша земља пропада. Али нећу. Зато код њих видите нервозу, поготово зато што их стижемо по БДП. Сећате се да су ме недавно оптужили да сам тукао затворенике у Петрињи, а ја никада у животу нисам био тамо. Ускоро ће кренути и нови медијски напади. А када говорим о нашој реакцији, ја никада нисам одговорио на било шта што стиже из Сарајева, због чега се мој друг Александар Вулин дури и љути. Био сам тај који је покренуо нешто што је веома важно, о лажима о тајним оптужницама. Желим сваком Бошњаку да кажем да не постоји ниједна тајна оптужница. Дали смо им све кривичне пријаве у 34 случаја, где не постоји оптужница, ми смо их дали на одлучивање њиховом Тужилаштву. Слободно могу да дођу да посете Србију, не постоје тајне оптужнице, немојте да вас лажу – рекао је председник, и додао да Сарајево то није урадило за нас.

Вучић је рекао да је спреман да ухапси свакога ко узима мито за порађање жена, али је рекао да то не може да се ради на основу гласина.

– Такве ствари не смеју да се дешавају. То је питање непоштовања кривиног закона. За то се иде у затвор. Реците нам и пријавите то лице. Али ја морам да кажем да нисам имао такво искуство. Добро, Вукан је рођен пре четири године, можете да кажете да сам био високи функционер. Али Данило и Милица су рођени када сам био нико и ништа, и нико није тражио новац. Ја сам почастио лекаре. Не знам где сте чули за то, али молим све да пријаве надлежнима, и видеће хитру акцију – казао је председник.

Он се вратио на тему енергетике, и рекао да Србија нема довољно складишта, и да процена о количинама гаса претходних година није била добра.

– Тај проблем ће бити додатно решен од 1. јануара, и на основу разговора са Владимиром Путином ја верујем да ћемо ми то решити. За нас је јако важно да решимо дугорочним уговорима снабдевање гасом. Имамо много посла пред нама. Ја сам замолио председника Путина за флексибилност, и ту је важно питање Банатског двора. Ја верујем да ће нам Руси из њиховог дела из Банатског двора испоручивати додатне количине, за које очекујем много повољније цене – истакао је, и рекао да је и даље ситуација код нас боља него било где другде.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *