ИЗЛОГ КЊИГЕ

Жан-Пол Блед
AГОНИЈА ЈЕДНЕ МОНАРХИЈЕ
ННК Интернационал, Београд

После убиства принца-престолонаследника Франца Фердинанда, стари цар Франц Јозеф је пустио да га увуку у рат, на страни Немачке. Расцепкано између различитих народа и религија, које су биле у сукобу, попут праве лингвистичке Вавилонске куле, царство није издржало тај удар. Пет година после Сарајева, пет нових држава, заснованих на принципу националности, заменило је Двојну монархију. У самој Аустрији, која је постала зависна држава, млади цар, Карл I (који је наследио Франца Јозефа 1916. године), био је принуђен да напусти трон.

Мухарем Баздуљ
ЈЕВАНЂЕЉЕ ПО ЈЕРОНИМУ
Вулкан издаваштво, Београд

Пред вама се налази трећа збирка прича Мухарема Баздуља. После седам година вратио се краткој прозној форми – ако се уопште може рећи да ју је икада напустио с обзиром на то да је од најранијих почетака до данас остао веран краткој причи. Иако су настајале у временском распону од седам година, приче у овој збирци чине целину на тематско-мотивском и композиционом плану: оне говоре о људским наравима и животним усудима; заплети и преокрети су маестрално осмишљени, хумор је непретенциозан, све приче су заокружене и у целости лепе.

Душан М. Бабац
СРПСКИ ВОЈНИК У ВЕЛИКОМ РАТУ
1914–1918
Прометеј (Нови Сад), РТС издаваштво (Београд)

Када се говори о српској војсци, треба имати у виду да њени почеци сежу у време Првог српског устанка, када је настала у народу и из народа. Сваки мушкарац способан да носи оружје тада је постао војник. У потпуно аграрној земљи, сељаци су постали први борци а из исте класе израстао је и први командни кадар. Без обзира на нагли напредак земље током 19. века, главна карактеристика официрског кадра била је то што је већином потицао из руралних крајева. У патријархалној средини, официр се поштовао као рођени отац, дисциплина и субординација прихватане су као нешто потпуно природно. Велики значај у ланцу командовања имао је и резервни официрски кадар. Резервни официри још су боље разумевали менталитет и потребе својих војника јер су и у миру радили и живели са њима и међу њима. Како би се боље разумео подвиг ове, по бројности мале, али по јунаштву велике војске, можда је најбоље погледати шта су о њој рекли савременици:
Џавид-паша, турски заповедник Битоља, у телеграму упућеном Цариграду јавља: „Српски војник је непобедив. Не можемо ништа против Срба. Српски сељак је без порока, нежан и великодушан. Српски војник стално односи победу зато што је финији и интелигентнији, дисциплинован и високог морала.“
„Српска војска прва је и најславнија војска у Европи. После борбе која је трајала свега пола часа, Срби су уништили моју дивизију. Моји батаљони били су потпуно збрисани ужасном српском ватром“, гласиле су речи мађарског маршала Јозефа Хабзбуршког.

Ђовани Ермете Гаета
CANZONE SERBA / СРПСКА ПЕСМА
Прометеј, Нови Сад

Ђовани Ермете Гаета био је песник и композитор који је у својим стиховима умео да оживи дух једне епохе изражавајући на изузетан начин општи, народни и национални значај песме, типичан за Италију и Напуљ. Његова „Песма о реци Пијави“ опевала је борбено залагање Италијана у Великом рату.
„Српска песма“, једино прозно дело овог наполитанског аутора, писано је у мелодрамском стилу. Кроз казивање групе српских избеглица затечених 1915. у Солуну, књига говори о трагедији окупираног српског народа у Великом рату, о њиховој чежњи за домовином и намери да је ослободе. На самом почетку, аутор је навео песму „Ода народу српском“, надасве познатог и екстравагантног Габријела д’Анунција, великог познаваоца српске историје који је на изванредан начин знао да опева и глорификује историју једног народа. Препев ове песме сачинио је песник и преводилац Драган Мраовић, чији је један од најзначајнијих превода Дантеова „Божанствена комедија“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *