Директна одбрана Русије: Историјска порука Владимира Путина – једнако важна као у Минхену 2007.

 

Пише Никола Јоксимовић

Обраћање руског председника Владимира Путина колегијуму Министарства одбране упозорење је да се Русија налази на граници када више неће бити спремна на било какве компромисе. Јер немогуће је направити компромис који се тиче виталне безбедности земље. Иако у бити различити, овај говор је историјски колико и говор у Минхену из 2007.
Овако говор Владимира Путина коментарише политички аналитичар Драгомир Анђелковић. Путин је, подсећамо, током обраћања упозорио да ће Москва жестоко реаговати, и то са пуним правом, на непријатељске потезе и да ће предузети војно-техничке мере које ће бити адекватне претњама, а пре свега по питању гомилања снага и одржавања великих војних маневара код западних граница Русије.

Путинова порука – нема компромиса на рачун руских интереса

Бројни аналитичари већ су почели да пореде Путинов говор са Минхенске безбедносне конференције са јучерашњим говором. Међутим, према Анђелковићевом мишљењу, ова два говора имају различите димензије. Говор из Минхена био је усмерен ка тежњи Русије да се међународни односи успоставе на принципима равноправности и правде – да ниједна сила не дозвољава себи да ради шта жели и да не поштује међународно право.
 
„Овај говор усмерен је ка директној одбрани Русије јер те исте силе које је Путин у Минхену упозорио да не смеју да се самовољно понашају на глобалном нивоу, наставиле су да се тако понашају и наставиле су да воде агресивну политику према Русији. И сада је та политика кулминирала“, објашњава Анђелковић.
Русија не може да одустане од одбране својих виталних националних интереса, јер јој Запад лагано примиче мач ка грлу. Међутим, Русија ће знати како да одговори на изазове, као што је знала да одговори Наполеону и Хитлеру, додаје он.
„Само онај ко то не схвата може да настави да води агресивну политику према Москви“, констатује наш саговорник.
Компромис је могуће постићи ако то желе западне силе. Међутим, до сада смо видели да компромис по западном обрасцу значи компромис између политике угрожавања Русије и руског одустајања да се брани. Из тога се да закључити да Запад не жели компромис, објашњава Анђелковић.
 
„Западне силе стварају кризу, а онда предлажу компромис који подразумева одустајање друге стране од дела својих легитимних интереса. То раде и са нама, са Косовом – не нуде прави, већ лажни компромис и на крају се деси да они напредују, а ми се повучемо. То покушавају и са Русијом, само што је она много моћнија држава са империјалном традицијом и зна како се томе стаје на пут“, каже он.

Одговор Запада биће агресивна реторика

Одговор са Запада, према Анђелковићевој претпоставци, биће комбинација агресивне реторике, којом ће Русију оптуживати за, како каже, све и свашта и покушаја да направи неискрени компромис.
„О томе је и сам Путин говорио, када је истакао да није толико битно шта се договорите, него да ли сте у стању да се и после тога штитите. Јер, много пута Запад је одустајао од аранжмана који су били договорени“, истиче Анђелковић.
Владимир Путин обратио се јуче колегијуму Министарства одбране Русије и поручио да је Русија спремна за све изазове, набројао је главне војне претње за земљу и одредио приоритете у даљем развоју Оружаних снага земље.
„Као што знате, предложио сам председнику САД да покренемо преговоре како бисмо направили конкретан договор који би искључио даље ширење НАТО-а ка нашим границама и блокирао размештање офанзивног наоружања у земљама које нас окружују. Ми смо им већ упутили нацрт тог споразума. Потребне су нам дугорочне правно обавезујуће гаранције иако и је и њима немогуће веровати будући да Американци иступају олако из свих међународних споразума који им више нису интересантни. Али макар нешто да имамо“, рекао је Путин.
Према Путиновим речима, нацрти споразума Русије са Сједињеним државама и НАТО-ом о одустајању од распоређивања ударног наоружања у Источној Европи и обустављању ширења Алијансе на Исток нису ултиматум, али Вашингтон и његови савезници ц́е морати да схвате озбиљност ситуације.
Руски председник је подсетио на деведесете године прошлог века када су Американци, на удаљености од више хиљада километара од своје територије радили сурове ствари без икакве реакције Савета безбедности УН.
 
„Југославију су бомбардовали под којим изговором? Јел због санкција Савета безбедности можда? Где је Југославија, а где су Сједињене Државе? Уништили су земљу. Да, тамо је био унутрашњи конфликт, имали су своје проблеме, али ко даје право да се бомбардује једна европска престоница? Нико. Једноставно су такве одлуке доносили, а њихови сателити су јурили за њима и извршавали све што им је речено. Ето вам међународно право. Шта желе то и раде. Међутим, то што сада раде на територији Украјине, или покушавају да ураде или чак планирају да ураде, то није удаљено хиљадама километара од наших граница, то је на нашем прагу. Они морају да разумеју, ми једноставно немамо где да се повучемо“, констатовао је Путин.
Према његовим речима, оружани сукоби и крвопролиће није руски избор.
 
ИЗВОР: https://rs.sputniknews.com/20211222/direktna-odbrana-rusije-istorijska-poruka-vladimira-putina—jednako-vazna-kao-u-minhenu-2007-1132687088.html

Један коментар

  1. Tоплица

    Делује сулудо али је свакако део неког плана. Нису Англосакси Србија, која, и кад победи, самовољно ускочи у провалију. Нагађамо да у овом случају Америка заиста планира рат у Украини да би тамо одвукла Руску пажњу и енергију, док је све довучено оружје само игра. Тад ће кренути на Кину и то озбиљно !
    И овде браво за Д. Анђелковића. Споменуо је све оно што бисмо требали имати на памети у деветом кољену. Но разлога за стрепњу је премного и прејаких. Парадоксално ако се има у виду да смо ми последњи остатак једног народа који империје вековима глођу и претачу у своје. За очекивати је да је остала стамена срж, која је спремна да се сложно и јуначки одупире, али није тако. Осипамо се не само масовно него и можда срамотније него икад. Прочитати Пешчаникове перјанице, послушати оног некаквог Обрадовића. Овај персонаж прекјучер на ТВ Вести пенушаво доказује да је Русија агресор ! Набраја где је све стигла Русска војска сугеришући да изван граница може само НАТО кога свуда добровољно и нестрпљиво чекају ! Јадни Србине докле стиже !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *