КАНАДА – Културни геноцид

Шта се догађало у црквеним интернатима у Канади и да ли су Срби – Индијанци Европе?

Узбуркале су се канадска и светска јавност када је крајем маја откривено 215 дечјих лешева на имању резиденцијалне школе за Индијанце у Камлупсу у Британској Колумбији; а само неколико недеља након овог скандалозног открића, крајем јуна 2021, група индијанских староседелаца у провинцији Саскачуан открила је 751 необележено гробно место у близини затворене Индијанске резиденцијалне школе.

ИЗВИЊЕЊЕ ЖРТВАМА Канадски премијер Џастин Трудо затражио је брже-боље од папе Франциска да дође у Канаду и упути извињење канадским Индијанцима због улоге Римокатоличке цркве у вођењу интерната за домородачку децу.
Иначе, канадска савезна влада званично се извинила жртвама 2008. због онога што се догодило у црквеним интернатима, где су хиљаде деце умрле од болести, глади, хладноће и злостављања. Премијер Трудо је 2018. признао „културни геноцид“ над индијанским народом, али је избегао да спомене да су деца убијана.
У време школског система који је постојао од 1831. до 1996. око 150.000 деце индијанских староседелаца одвојено је од породица и пребачено у црквене школе. Надлежност за то им је обезбедила федерална влада.
Католичка и Англиканска црква од половине 19. века заједно с канадском државом кренуле су у процес „социјализације“ Индијанаца. Деца су од 7. године на силу довођена у интернате, где су по доласку била шишана до главе, додељиван им је број, а о њима су бринули свештеници. Било им је забрањено да користе матерњи језик, а старији вршњаци били су обучени да их туку уколико то ипак учине. У црквеним интернатима већина деце била је изложена физичком, сексуалном и психолошком насиљу, о чему сведоче преживели.
„Преживели, али и књиге које нису уништене, тврде да се најмање 50 одсто малих Индијанаца није вратило са школовања. Могуће да је више од 60.000 деце умрло. УН смо пријавили 29 масовних гробница деце у неколико десетина школа, као и гробнице читавих села скривене под ледом Канаде“, истиче Кевин Анет, некадашњи протестантски свештеник, теолог и канадски писац који је још давне 1994. први јавно оптужио Канаду, Римокатоличку цркву и британску круну за геноцид над Индијанцима.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.