Подметање исказа

фото: print screen

Чија је афера Јовањица, и зашто се повезује с Гвантанамом?

Постоји једна депеша америчке дипломатије – означена је 08BELGRADE913 и објавио ју је „Викиликс“, написана је 8. септембра 2008 – у којој су описани покушаји америчких дипломата да неке челнике тада још утицајне Демократске странке Србије наговоре да изврше, такорећи, дворски удар и са чела странке свргну Војислава Коштуницу. Тај њихов покушај није успео – „Ниједан од релативно прогресивних чланова ДСС-а с којима смо разговарали још није спреман да потегне нож на Цезара“, констатовано је са жаљењем – али мање је то важно, све је то већ довољно давна прошлост, уосталом, у односу на сазнање да су и овакве методе које наши амерички пријатељи употребљавају како би нашу политичку сцену и државну политику устројили у складу са сопственим потребама.
А да и не подсећамо да је, неколико година пре тога, тадашњи потпредседник Владе Србије Момчило Перишић ухваћен у шпијунирању те владе за потребе америчке ЦИА и њеног главног агента у Србији Џона Дејвида Нејбора.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. Хоће ли, икад, у земљи Србији, бити завршена иједна афера, у почетку захуктала и “обећавајућа”, а актери процесуирани? Хоће ли, увек, осумњичени, бити само премештени на друго, подједнако високопозиционирано место, као за награду? Да ли ће, икад, иједан осумњичени, као компромитована личност, поднети оставку? Не; све стаје, нови догађаји потискују старе, све пада у заборав и постаје навика јавном мњењу да тако треба и да буде: да, после почетног великог “таласања” афера остаје незавршена, неразјашњена, без јасног кривца, али, као последица таквих исхода, постаје сумњиво баш све што они у власти чине и више се ником не верује… и остају питања: да ли је на делу заташкавање, због повезаности свих са свачим – или није? Изгледа да је истина неухватљива и савршено релативна појава, у свему и крајње неважна… Да ли се тако гради поверење и народ мотивише да излази на изборе?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *