Неко брине за Левач

Народ из Рековца показао како се земља Србије брани од копача литијума

Да неко заиста брине за Левач видело се протеклог петка у рано јутро, око 6.30, када су се незадовољни мештани овога краја окупили у селу Драгово, општина Рековац, и тракторима, аутомобилима и живим зидом од људи блокирали пут и спречили долазак тешких машина за копање нове бушотине за истраживање руде литијума које је планирано на плодној левачкој земљи. И не само да су зауставили машине него и непознатог истражитеља који се представио као геолог, а по којег је на позив Левчана дошао полицајац с објашњењем да га одводи у полицијску станицу ради утврђивања идентитета.

БОР ИЛИ ЛИТИЈУМ До узнемирења и узбуне, како за „Печат“ каже архитекта Марица Живановић Пољо, активиста неформалне групе „Неко брине за Левач“, дошло је у четвртак увече, након што је Левчом као муња пролетела вест да је на њиву једног сељанина истоварено неколико камиона шљунка и ровокопач јер на поменутој локацији треба да почне ископавање треће по реду истражне бушотине на територији општине Рековац – до сада су већ урађена истраживања на две локације, код села Доња Сибница и на потезу између села Мотрић и Драгово на Малешевској коси – уз помоћ које ће се утврдити има ли испод земље руде литијума, бора и других пратећих метала.

„Нажалост, власник парцеле који је дао сагласност изманипулисан је причом да је у питању истраживање бора, а не литијума, да имају одобрење председника општине, да је то безопасна активност и да ће његова парцела бити враћена у пређашње стање“, каже саговорница „Печата“.

ЛЕГИТИМИСАЊЕ ГЕОЛОГА Следећег јутра, у петак око 6.30, шездесетак мештана Драгова и људи који су дошли из околних градова окупили су се на приступном локалном путу који је претходног дана девастиран током довожења шљунка и ровокопача, и потом тракторима, аутомобилима и живим зидом блокирали пут и спречили долазак тешких машина.

„Нешто касније се појавило теренско возило БГ регистрације без ознака компаније, а особа која је била у њему представила се као геолог. С обзиром на то да на поменутој локацији није било никакве табле с информацијом ко изводи радове и ко је инвеститор, наводном геологу није дозвољен приступ истој. Тај незвани дошљак није имао код себе никакав радни налог, нити решење којим му се дозвољавају истражне радње. Окупљени народ није му дозволио да се удаљи већ су мештани захтевали да на лице места дође одговорно лице компаније, а геолога су у међувремену угостили храном и пићем“, наглашава Марица Живановић Пољо.

Браниоци српске земље позвали су и председника општине др Александра Ђорђевића да дође како би објаснио шта се догађа, али је он то одбио. Сат и по касније дошао је један полицајац и замолио да се лицу које се представило као геолог омогући да крене с њим у станицу како би било легитимисано.

Након тога је један број људи у колони отишао до Доње Сибнице и објекта који је корпорација закупила од локалног мештанина за чување узорака. У објекту и око њега није било никога (претходних дана било је присутно професионално обезбеђење „Еуро секјурити“). Други део „чете одабраних“ остао је на барикади и њима су се касније придружили остали сељани, млади и стари, жене и деца.

„За мене је све ово потврда да су не само мештани Драгова него и сви пробуђени становници Левча, решени да не дају да се на њиховој земљи врше било каква истраживања и да ће бранити своју земљу и своје њиве од профитера који су се намерили да униште нашу природу и здравље људи. Најкраће, храбри људи Левча неће дати своју дедовину и будућност своје деце ради богаћења страних корпорација и домаћих издајника“, поручила је Марица Живановић Пољо.               

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *