Ko to tamo zvecka oružjem?

foto: Ministarstvo odbrane

KRIZA NA KOSOVU

Jedini logičan odgovor na pitanje iz naslova ovog teksta može biti – onaj ko ga ima. A Srbija ga, Bogu hvala, ima sve više. A i kad, kako neki kažu, „zvecka“ tim oružjem, ne radi to uludo nego s veoma jakim razlogom. Takođe, pokazuje se i da to radi vrlo pametno i uspešno

Teško je poverovati da postoje mediji kosovskih Albanaca koji se štampaju u Beogradu, ali izgleda da je tako. Kolege iz koliko nezavisnog, toliko i objektivnog dnevnika „Danas“ u poslednja dva dana (ponedeljak, 27. septembar, i utorak, 28. septembar) objavljuju naslovne strane koje više dolikuju prištinskim listovima „Zeri“, „Koha“, ili „Gazeta ekspres“, nego nekom „srpskom“ glasilu. A pored toga, i pre nego što se nađu na kioscima, stvarnost demantuje teze koje iznose. Iako tema ovog teksta nije pisanje ovog dnevnika, kao ni analiza izveštavanja drugih srodnih „nezavisnih“ i „objektivnih“ medija u Srbiji, njime ćemo se poslužiti da bismo u širem kontekstu rasvetlili dešavanja na severu Kosova i Metohije (da ne upotrebimo tu Biljani Srbljanović nepodnošljivu kovanicu Kosmet).
Svima je već poznato da je aktuelna kriza na severu Kosmeta počela prošlog ponedeljka (20. septembra) raspoređivanjem specijalnih snaga kosovske policije na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak u znak podrške upravo donetoj meri o skidanju registarskih tablica s vozila registrovanih u Srbiji, ali i onih koja ne nose sporne oznake „RKS“. Kao što smo pisali prošle nedelje, oba ova poteza nemaju ni legalitet, ni legitimitet. Odluka o tablicama nema uporišta u sporazumima iz Brisela i predstavlja krajnje jednostranu meru koja ne da nije konstruktivna u smislu postizanja nekakvog sveobuhvatnog rešenja kosovskog problema nego je „antikonstruktivna“, odnosno destruktivna jer joj je jedina svrha podizanje tenzija. Za slučaj da ovo ne bude dovoljno jako guranje prsta u srpsko oko, prištinske vlasti pod vođstvom Aljbina Kurtija odlučile su se da sve „zabibere“ slanjem takozvanih specijalaca s puškama i u oklopnim vozilima, suprotno dogovoru iz Brisela postignutom 19. aprila 2013. u sedištu NATO-a po kojem se tako nešto može činiti samo uz saglasje Kfora i predsednika srpskih opština sa severa Kosova i Metohije. [restrict]

ODGOVOR BEOGRADA Tu dolazimo do onoga što prištinski „Danas“ naziva „Vučićevim zveckanjem oružjem (koje) ugrožava i Srbe na Kosovu i Metohiji“ uz ocene dvojice prištinskih analitičara sa sedištem u Beogradu (Dragana Popovića i Dragana Šutanovca) i jednog proameričkog Drvarca Dragana Šormaza. Iz ovakvog naslova (iako je ilustrovan fotografijom do zuba naoružanih pripadnika albanske jedinice ROSU na Jarinju) proizlazi da je „zli i naopaki“ Aleksandar Vučić iz čista mira odlučio da miroljubivim kosovskim Albancima pripreti silom, čime bi, upozoravaju, mogao ponovo da izazove „pravedni gnev“ i navede ove inače pitome ljude na pokolj kakav su izveli u junu 1999. ili martu 2004. Druga sporna naslovnica je ukrašena tvrdnjom da je „Vučićev ultimatum NATO nova predstava za narod“ iz čega proizlazi da predsednik Srbije samo razmišlja o tome kako da građane ove zemlje „zezne“, a ne kako da zaštiti srpski narod na Kosovu i Metohiji.
Problem je, međutim, u tome što stvarnost, kao što smo već naveli, ove teze demantuje. Prvo nije tačno da srpsko „zveckanje oružjem“ može na bilo koji način da ugrozi Srbe na Kosovu i Metohiji, jer su oni već ugroženi i jer je njima više od četvrt veka svaki novi dan koji dočekaju čist bonus, pošto je opasnost da se ne vrate iz žetve, s kupanja u reci ili pića u kafiću opšte mesto. Baš kao što ni, budimo realni, nekakvo zveckanje oružjem Slobodana Miloševića početkom devedesetih nije moglo da ugrozi Srbe u Hrvatskoj, jer ni Miloševića, niti Jugoslavije kao „tamnice naroda“ nije bilo pre 1918, a hrvatski ekstremisti su i tada Srbe klali.
Druga pomenuta naslovnica demantovana je još u ponedeljak, u vreme dok je smišljana, a u utorak, kada je objavljena, postala je potpuno besmislena zbog činjenice da se dan posle „Vučićevog ultimatuma“ i njegovog razgovora s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom na kriznim tačkama na Jarinju i Brnjaku pojavio Kfor (američki, kanadski i poljski vojnici), koji je tu trebalo da bude još prvog dana. „Mi smo rekli nedvosmisleno, a to sam ponovio i generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergom da našim trupama nećemo ulaziti na Kosovo i Metohiju, jer nećemo da ugrozimo mir. Čekaćemo na vas 24 sata da reagujete kao NATO, ako dođe do pogroma nad Srbima. Ako se bude nastavio pogrom našeg stanovništva, Srbija će reagovati i neće dozvoliti da se to dešava“, izjavio je Vučić u jednoj televizijskoj emisiji i izrazio uverenje da su ga ljudi u NATO-u dobro razumeli i da će preduzeti sve mere da zaštite srpsko stanovništvo. A vidimo da jesu. To je, naravno, stidljiv i nedovoljan prvi korak, ali je, opet, korak kojim se ide dalje od jalovih i krajnje pristrasnih saopštenja EU, NATO-a i SAD o potrebi da „obe strane spuste tenzije“. Od apsolutnog nečinjenja došli smo do makar jednog gesta, iako je on doista krajnje simboličan i potpuno nedovoljan. A to je očigledno Srbija isposlovala tim „zveckanjem oružjem“ i „ultimatumom“, jer su se prethodnih sedam dana EU, NATO i SAD pravili ludi.
Ovakav pristup Beograda doveo je i do hitnog organizovanja sastanka predstavnika Beograda i Prištine u Briselu koji će se održati u sredu, u vreme dok ovaj broj „Pečata“ bude u štampi. Da se kolektivni Zapad, u ovom konkretnom slučaju oličen u Evropskoj uniji, ne ponaša kao pokrovitelj samo jedne strane u ovom nesrećnom dijalogu, poziv za dolazak u Brisel ne bi trebalo, makar ne u prvo vreme, da se uputi delegaciji Beograda, nego samo onoj prištinskoj, kako bi joj se objasnilo da svoje specijalne parapolicijske snage ima pod hitno da vrati u tor. Doduše, da se radi o objektivnim i neutralnim pokroviteljima pregovora i čuvarima mira, Kfor na Jarinje i Brnjak ne bi poslao tek nekolicinu vojnika, nego silu dovoljnu da albanske siledžije vrati na mesto. Ali sila Boga ne moli… Srećna okolnost je, međutim, što se vremena menjaju, pa je ministar odbrane Nebojša Stefanović u obilazak snaga raspoređenih u blizini administrativne linije s Kosovom i Metohijom otišao u pratnji ruskog ambasadora u Beogradu Aleksandra Bocan Harčenka, dok u isto vreme iz Moskve, iz usta portparolke Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove stižu jasna upozorenja NATO-u i Kforu da rade svoj posao, a iz onih zamenika glavnog komandanta Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije Jurija Grehova da će Moskva sredinom oktobra poslati u Srbiju svoje sisteme protivvazdušne odbrane. Iako se radi o učešću u vojnoj vežbi „Slovensko bratstvo“, vremenski okvir u kojem je ta izjava data vrlo je rečit.

PREGOVORI Od pregovora koji se u Briselu održavaju u sredu ne bi trebalo mnogo očekivati, jer su zvanične poruke koje stižu iz EU i SAD još nepromenjene i dalje se sastoje od povlađivanja svojim prištinskim pulenima. Peter Stano je opet ponovio da je deeskalacija ključna reč za trenutnu situaciju između Beograda i Prištine i da su za spuštanje tenzija prvenstveno odgovorne dve strane. Slično je, u intervjuu za „Glas Amerike“ rekao i Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja i novi izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan: „Verujemo da obe strane treba da se uzdrže od štetne retorike i usmere pažnju i energiju na dijalog pod pokroviteljstvom EU, dijalog koji mi stoprocentno podržavamo.“
Da bi se čudo, ipak, moglo desiti i da bi Zapad konačno mogao zauzeti čvršći stav prema takozvanom Kosovu, ukazuju govorkanja iz prištinskih medija prema kojima su u Stejt departmentu bili pritegli njihovu predsednicu* Vljosu Osmani. Kako televizija „Kljan Kosova“ navodi, pozivajući se na nekakve izvore, u Stejt departmentu su Osmanijevoj rekli da je akcija Prištine na Jarinju i Brnjaku „ugrozila bezbednost“. Iz njenog kabineta su, međutim, ove navode demantovali. Malo je, nažalost, verovatno da su navodi prištinske televizije tačni, jer ne verujemo da bi se Vašington, da želi, libio to otvoreno i jasno da kaže. Tako je, na primer, bilo prošli put kada se nisu slagali s potezima Prištine u vezi s uvođenjem taksi na proizvode iz Srbije. Tada nisu mnogo krili ni da obaraju vladu u Prištini, a kamoli da je kritikuju. Ovo bi pre mogao biti plod nekog unutrašnjeg razračunavanja pred lokalne izbore, samo što „Kljan Kosova“ to pametnije radi od prištinskog lista „Danas“. Oni nisu rekli da Kurti zvecka oružjem, nego da je iz Vašingtona poručeno da je ugrožena bezbednost „Kosova“. To je kao kada bi „Danas“ na naslovnici objavio iz svojih izvora u Kremlju da je Putin pozvao Vučića da ne diže avione nego samo helikoptere.
A čudo bi moralo da se desi, kao i u slučaju gorepomenutih taksi. Ovaj potez Prištine, bio on uz prećutnu podršku i prethodni blagoslov Zapada ili ne, pokazao se kao mrtvorođenče, jer zahvaljujući odlučnom i neočekivano čvrstom reagovanju Beograda nije postigao željeni efekat svršenog čina. Beograd u ovom slučaju nije ni pod kakvim vremenskim pritiskom, a Evropskoj uniji i SAD je stalo da se dijalog što pre nastavi i da postoji neka fatamorgana o napretku. U datoj situaciji najveći je problem kako naći izlaz iz sadašnje krize na Jarinju i Brnjaku, a da Kurti sačuva obraz. Kako se sada čini, Vučić ne namerava da bude kooperativan u izvlačenju Kurtija iz živog peska i insistira na kompromisu koji bi se zasnivao na situaciji od pre 20. septembra, a ne onoj stvorenoj desantom kosovskih parapolicajaca.

[/restrict]

3 komentara

  1. Unutrašnji dijalog o Kosovu, glas naroda

    Ko to tamo ZVECKA ORUŽJEM? Odgovor je dat u podnaslovu: onaj ko ga ima. A Srbija ga ima sve više.

    Verovatno ću biti pogrešno shvaćen ako objektivno konstatiram da je JAKA VOJSKA SRBIJE samo jedna faza u vojnoj strategiji očuvanja teritorijalnog suvereniteta, integriteta i nacionalnog identiteta, pravoslavne vere i tradicije. A druge faze su nevidljive: demografsko pitanje srpskog naroda protiv bele kuge (od 1960 do 2020 god.), ili nepostojeće: politička nadležnost-uticaj vojske na sistemsku poltiku jačanja državnog suvereniteta.
    SADAŠNJI DOGADJAJI na KiM – otimanje i predaja teritorije Briselskim sporazumom – su argumennti da su gorenavedeni zaključci tačni.
    VOJSKA SRBIJE je i u Titovo vreme, do 2.000-te god. bila NAJJAČA NA BALKANU – a nikakvu POLITIČKU NADLEŽNOST nije imala niiti delovala, naprotiv dejstvovla humanitarno u izgradnji nekih infrastrukturalnih objekata-puteva za šiptare na KiM. Pisao sam ja o tome ranije u komentarima, na primer: Veći grad. Periferno iseljavanje pravoslavaca iz mešovite sredine, sa jedne polovine grada na drugu polovinu grada gde nema šiptara-albanca je vrlo izraženo. U epicentru tog dešavanja u sklopu grada, separatističkog delovanja, postoje velike kasarne vojske koje postoje figurativnivno-pasivno(!)? NARAVNO DA NE MISLIM da deluju vojno, nego –
    da deluje vojska POLITIČKI u koordinaciji sa državnim organima – DA SE OTKLONE-ISKORENE UZROCI ISELJAVANJA pod pritiskom albanskih-šiptarskih i potencijalnih separatista???!!!
    Može danas Srbija da ima i nuklearno naoružanje – kakve koristi od toga AKO NEMA PARALELNO I POLITIČKI -PREVENTIVNI UTICAJ protiv separatističkog delovanja i ugrožavanja Srbije?!
    U nastavku o upadu kosovskih naoružanih specijalaca “ROSU) na Jarinje i Brnjak?…

    2
    1
  2. Unutrašnji dijalog o Kosovu, glas naroda

    (dopuna komentara)

    Kako bi izgledalo praktično preventivno “političko delovanje” Vojske Srbije: Na svim terenima SRB gde su locirane vojne kasarne, bezbednosno-inforativne strukture zajedno sa SUP-om jednom godišnje da proveravaju da li ima iseljavanje stanovnika prouzrokovano na etničkoj osnovi koje proizvodi promenu etničke strukture stanovništva, da se preko opštinskih službi provere kupoprodajni ugovori, i utvrdi identitet ljudi, da se sa tim ljudima lično kontaktira i utvrdi uzrok iseljsvanja: to će rezultirati “političke mere” protiv negativnog uticaja na medjuetnićke odnose (separatističkih ideologija na štetu srpskog naroda). Naravno, anketno ispitivanje-proveravanje treba da vrše službe-službenici srpske nacionalnosti i patriotske-suverenističke orijentacije tajno, u poverenju (da ljudi-Srbi nemaju strah), na osnovu utvrdjnih argumenata. Da podsetim samo na jednu izjavu monahinje iz jednog manastira na KiM 80-tih godina: citiram: “Nekada 750 čisto srpskih sela – sada su postala albanska sela (100% promenjena etnička struktura)….

    • nekoliko propuštenih primera u sklopu teme i političkog delovanja

      – – Nedžad Beljulji, Albanac iz Bujanovca koji ima svoju televiziju i firme, koji je češći gost na Tv Hepi u emisiji “Posle ručka”, u razgovorima o iseljavanju, manjina-većina, kaže, citiram: “Vi Srbi imate primer u Bujanovcu, Leskovcu i Nišu po jedno naselje gde su Srbi bili vćinsko stanovništvo – sada su manjina, a Romi manjinsko – sada su većina. U BUJANOVCU u udaljenom perifernom naselje gde su Romi postali većina – postoji Osnovna škola: Jedan broj Srba su ispisali svoju decu iz škole i upisali ih u škole u centru Bujanovca gde je prilično udaljeno da deca pešače ili koriste autobus. Danas u tri naselja (možda i više), za 30 god. možda će Srbi postati manjina u mnogim naseljima, a za 100 godina? Političku emisiju su gledali milioni ljudi.
      Kako je moguće da niko od nadležnih zvaničnika, srpskih NVO organizacija za ljudska prava – nisu reagovali da se ispitaju UZROCI preseljavanja dece u udaljene škole kada su imali svoju školu u blizini svojih kuća? A jedan srpski mladić koji je na ulici prokomentarisao kako se u prolazu neka devojka romkinja loše našminkala – u novine kritika kako ima predrasude i vredja Rome(!), požurili novinari da objave(!).
      — Drugi primer, otvorena ponoćna disko zabava na Kalemegdanu na košarkaškom terenu (bilo ranije). Malo posetilaca. Na betonskim tribinama bilo je starijih Roma sa decom. Na podijumu skoro sve Srbi i 7- 8 romskih mladića: dva navalentna Roma su pola sata muvali dve maloletne devojčice srpkinje koje su džuskale, i uspeli da ih zavedu, džuslali sa njima i izveli ih napolje, možda su ih silovali u parku (Kalemegdan) usred noći. I druga dva-tri Roma su smuvali devojke i zabavljali se sa njima. A jedna grupa od 4-5 momaka i 4-5 devojaka-Srbi napravili krug kao daa igraju narodno kolo i tako džuskali – da ne bi se Romi uključivali da muvaju devojke? Jer Romi prilaze devojkama i kada su sa mladićima, nikoga se ne plaše, a NEMA NIJEDNA devojka romkinja nema da se druži i zabavlja sa Srpskim momcima(!). Vidim srpske mladiće sa strane koji isto gledaju, ali niko nije smeo da brani one “maloletnice”, plaše se Roma. Kako je moguće u centru Beograda da se srpski momci plaše od Roma da ne sme slobodno da se zabavljaju, nego prave krug da se zaštite. Zato je zbog svega toga malo bilo posetilaca. Zbog veze sa muzikom lično sam bio tamo i video. Da ne dužim sa primerima, posebno u Rijaliti programima gde su desetak voditeljki po nekom scenariju-instrukcijama stalno nabacivale romskim učesnicima devojke srpkinje, prvenstveno nove koje ulaze u vili. Verovatno da EU vidi multikulturalizam da Srbi nemaju predrasude prema romima, zbog ulaska Srbije u EU? To je vrlo štetna i opasna delatnost jer se stvara “DESTRUKTIVNI MEDJUETNIČKI TRADICIONALIZAM na štetu Srba, kao na KiM? Da ne dužim… hvala na prostoru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *