Ко то тамо звецка оружјем?

фото: Министарство одбране

КРИЗА НА КОСОВУ

Једини логичан одговор на питање из наслова овог текста може бити – онај ко га има. А Србија га, Богу хвала, има све више. А и кад, како неки кажу, „звецка“ тим оружјем, не ради то улудо него с веома јаким разлогом. Такође, показује се и да то ради врло паметно и успешно

Тешко је поверовати да постоје медији косовских Албанаца који се штампају у Београду, али изгледа да је тако. Колеге из колико независног, толико и објективног дневника „Данас“ у последња два дана (понедељак, 27. септембар, и уторак, 28. септембар) објављују насловне стране које више доликују приштинским листовима „Зери“, „Коха“, или „Газета експрес“, него неком „српском“ гласилу. А поред тога, и пре него што се нађу на киосцима, стварност демантује тезе које износе. Иако тема овог текста није писање овог дневника, као ни анализа извештавања других сродних „независних“ и „објективних“ медија у Србији, њиме ћемо се послужити да бисмо у ширем контексту расветлили дешавања на северу Косова и Метохије (да не употребимо ту Биљани Србљановић неподношљиву кованицу Космет).
Свима је већ познато да је актуелна криза на северу Космета почела прошлог понедељка (20. септембра) распоређивањем специјалних снага косовске полиције на граничним прелазима Јариње и Брњак у знак подршке управо донетој мери о скидању регистарских таблица с возила регистрованих у Србији, али и оних која не носе спорне ознаке „РКС“. Као што смо писали прошле недеље, оба ова потеза немају ни легалитет, ни легитимитет. Одлука о таблицама нема упоришта у споразумима из Брисела и представља крајње једнострану меру која не да није конструктивна у смислу постизања некаквог свеобухватног решења косовског проблема него је „антиконструктивна“, односно деструктивна јер јој је једина сврха подизање тензија. За случај да ово не буде довољно јако гурање прста у српско око, приштинске власти под вођством Аљбина Куртија одлучиле су се да све „забибере“ слањем такозваних специјалаца с пушкама и у оклопним возилима, супротно договору из Брисела постигнутом 19. априла 2013. у седишту НАТО-а по којем се тако нешто може чинити само уз сагласје Кфора и председника српских општина са севера Косова и Метохије.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

3 коментара

 1. Unutrašnji dijalog o Kosovu, glas naroda

  Ko to tamo ZVECKA ORUŽJEM? Odgovor je dat u podnaslovu: onaj ko ga ima. A Srbija ga ima sve više.

  Verovatno ću biti pogrešno shvaćen ako objektivno konstatiram da je JAKA VOJSKA SRBIJE samo jedna faza u vojnoj strategiji očuvanja teritorijalnog suvereniteta, integriteta i nacionalnog identiteta, pravoslavne vere i tradicije. A druge faze su nevidljive: demografsko pitanje srpskog naroda protiv bele kuge (od 1960 do 2020 god.), ili nepostojeće: politička nadležnost-uticaj vojske na sistemsku poltiku jačanja državnog suvereniteta.
  SADAŠNJI DOGADJAJI na KiM – otimanje i predaja teritorije Briselskim sporazumom – su argumennti da su gorenavedeni zaključci tačni.
  VOJSKA SRBIJE je i u Titovo vreme, do 2.000-te god. bila NAJJAČA NA BALKANU – a nikakvu POLITIČKU NADLEŽNOST nije imala niiti delovala, naprotiv dejstvovla humanitarno u izgradnji nekih infrastrukturalnih objekata-puteva za šiptare na KiM. Pisao sam ja o tome ranije u komentarima, na primer: Veći grad. Periferno iseljavanje pravoslavaca iz mešovite sredine, sa jedne polovine grada na drugu polovinu grada gde nema šiptara-albanca je vrlo izraženo. U epicentru tog dešavanja u sklopu grada, separatističkog delovanja, postoje velike kasarne vojske koje postoje figurativnivno-pasivno(!)? NARAVNO DA NE MISLIM da deluju vojno, nego –
  da deluje vojska POLITIČKI u koordinaciji sa državnim organima – DA SE OTKLONE-ISKORENE UZROCI ISELJAVANJA pod pritiskom albanskih-šiptarskih i potencijalnih separatista???!!!
  Može danas Srbija da ima i nuklearno naoružanje – kakve koristi od toga AKO NEMA PARALELNO I POLITIČKI -PREVENTIVNI UTICAJ protiv separatističkog delovanja i ugrožavanja Srbije?!
  U nastavku o upadu kosovskih naoružanih specijalaca “ROSU) na Jarinje i Brnjak?…

  2
  1
 2. Unutrašnji dijalog o Kosovu, glas naroda

  (dopuna komentara)

  Kako bi izgledalo praktično preventivno “političko delovanje” Vojske Srbije: Na svim terenima SRB gde su locirane vojne kasarne, bezbednosno-inforativne strukture zajedno sa SUP-om jednom godišnje da proveravaju da li ima iseljavanje stanovnika prouzrokovano na etničkoj osnovi koje proizvodi promenu etničke strukture stanovništva, da se preko opštinskih službi provere kupoprodajni ugovori, i utvrdi identitet ljudi, da se sa tim ljudima lično kontaktira i utvrdi uzrok iseljsvanja: to će rezultirati “političke mere” protiv negativnog uticaja na medjuetnićke odnose (separatističkih ideologija na štetu srpskog naroda). Naravno, anketno ispitivanje-proveravanje treba da vrše službe-službenici srpske nacionalnosti i patriotske-suverenističke orijentacije tajno, u poverenju (da ljudi-Srbi nemaju strah), na osnovu utvrdjnih argumenata. Da podsetim samo na jednu izjavu monahinje iz jednog manastira na KiM 80-tih godina: citiram: “Nekada 750 čisto srpskih sela – sada su postala albanska sela (100% promenjena etnička struktura)….

  • nekoliko propuštenih primera u sklopu teme i političkog delovanja

   – – Nedžad Beljulji, Albanac iz Bujanovca koji ima svoju televiziju i firme, koji je češći gost na Tv Hepi u emisiji “Posle ručka”, u razgovorima o iseljavanju, manjina-većina, kaže, citiram: “Vi Srbi imate primer u Bujanovcu, Leskovcu i Nišu po jedno naselje gde su Srbi bili vćinsko stanovništvo – sada su manjina, a Romi manjinsko – sada su većina. U BUJANOVCU u udaljenom perifernom naselje gde su Romi postali većina – postoji Osnovna škola: Jedan broj Srba su ispisali svoju decu iz škole i upisali ih u škole u centru Bujanovca gde je prilično udaljeno da deca pešače ili koriste autobus. Danas u tri naselja (možda i više), za 30 god. možda će Srbi postati manjina u mnogim naseljima, a za 100 godina? Političku emisiju su gledali milioni ljudi.
   Kako je moguće da niko od nadležnih zvaničnika, srpskih NVO organizacija za ljudska prava – nisu reagovali da se ispitaju UZROCI preseljavanja dece u udaljene škole kada su imali svoju školu u blizini svojih kuća? A jedan srpski mladić koji je na ulici prokomentarisao kako se u prolazu neka devojka romkinja loše našminkala – u novine kritika kako ima predrasude i vredja Rome(!), požurili novinari da objave(!).
   — Drugi primer, otvorena ponoćna disko zabava na Kalemegdanu na košarkaškom terenu (bilo ranije). Malo posetilaca. Na betonskim tribinama bilo je starijih Roma sa decom. Na podijumu skoro sve Srbi i 7- 8 romskih mladića: dva navalentna Roma su pola sata muvali dve maloletne devojčice srpkinje koje su džuskale, i uspeli da ih zavedu, džuslali sa njima i izveli ih napolje, možda su ih silovali u parku (Kalemegdan) usred noći. I druga dva-tri Roma su smuvali devojke i zabavljali se sa njima. A jedna grupa od 4-5 momaka i 4-5 devojaka-Srbi napravili krug kao daa igraju narodno kolo i tako džuskali – da ne bi se Romi uključivali da muvaju devojke? Jer Romi prilaze devojkama i kada su sa mladićima, nikoga se ne plaše, a NEMA NIJEDNA devojka romkinja nema da se druži i zabavlja sa Srpskim momcima(!). Vidim srpske mladiće sa strane koji isto gledaju, ali niko nije smeo da brani one “maloletnice”, plaše se Roma. Kako je moguće u centru Beograda da se srpski momci plaše od Roma da ne sme slobodno da se zabavljaju, nego prave krug da se zaštite. Zato je zbog svega toga malo bilo posetilaca. Zbog veze sa muzikom lično sam bio tamo i video. Da ne dužim sa primerima, posebno u Rijaliti programima gde su desetak voditeljki po nekom scenariju-instrukcijama stalno nabacivale romskim učesnicima devojke srpkinje, prvenstveno nove koje ulaze u vili. Verovatno da EU vidi multikulturalizam da Srbi nemaju predrasude prema romima, zbog ulaska Srbije u EU? To je vrlo štetna i opasna delatnost jer se stvara “DESTRUKTIVNI MEDJUETNIČKI TRADICIONALIZAM na štetu Srba, kao na KiM? Da ne dužim… hvala na prostoru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *