BEOGRAD – PRESTONICA KULTURE BALKANA

Briga o kulturno-istorijskom nasleđu

Prestonica daruje Hilandar

Grad Beograd finansiraće obnovu riznice i izgradnju arhivskog depoa u Hilandaru

Tokom nedavne posete delegacije Beograda manastiru Hilandar postignut je dogovor sa igumanom Metodijem da Grad Beograd finansira obnovu riznice manastira. Pored toga, prema rečima zamenika gradonačelnika grada, biće izgrađen i depo u kojem će biti čuvani vredni artefakti iz arhive manastira Hilandara.
Reč je o verovatno najvrednijoj arhivi u kojoj se čuva arhivsko blago važno za srednjovekovni period kod Srba. Tu su carske povelje, ikone i čitav niz artefakata, dostojnih bilo kog značajnog muzeja u svetu. Zato je Grad Beograd predložio, a otac Metodije prihvatio da se izradi depo u kojem će se na pravilan način čuvati sva dokumentacija, odnosno artefakti, a da potom zajednički urade riznicu kako bi delovi bili dostupni onima koji posećuju manastir; da bi to moglo da bude urađeno, potreban je Zakon o Hilandaru, kojih se ovih dana usvaja u Skupštini Srbije – rekao je zamenik gradonačelnika grada Beograda.
„Ovo pokazuje da smo kao zemlja i kao grad dovoljno ekonomski snažni, te da možemo da pomažemo i ono što je duhovna obnova, odnosno da ulažemo u očuvanje duhovnosti, istorije, tradicije i kulture. Beograd kao glavni grad ne vodi samo računa o sebi već i o čitavoj Srbiji, kao i o svemu važnom što se nalazi u svetu, a što ima veze sa Srbijom. Beograđanke i Beograđani treba da se raduju jer je došao trenutak da naš grad pomogne svoj Hilandar“, poručio je Vesić.

Tekstovi se objavljuju kao deo Projekta sufinansiranog iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave, Sekretarijata za informisanje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *