БЕОГРАД – ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ БАЛКАНА

Брига о културно-историјском наслеђу

Престоница дарује Хиландар

Град Београд финансираће обнову ризнице и изградњу архивског депоа у Хиландару

Током недавне посете делегације Београда манастиру Хиландар постигнут је договор са игуманом Методијем да Град Београд финансира обнову ризнице манастира. Поред тога, према речима заменика градоначелника града, биће изграђен и депо у којем ће бити чувани вредни артефакти из архиве манастира Хиландара.
Реч је о вероватно највреднијој архиви у којој се чува архивско благо важно за средњовековни период код Срба. Ту су царске повеље, иконе и читав низ артефаката, достојних било ког значајног музеја у свету. Зато је Град Београд предложио, а отац Методије прихватио да се изради депо у којем ће се на правилан начин чувати сва документација, односно артефакти, а да потом заједнички ураде ризницу како би делови били доступни онима који посећују манастир; да би то могло да буде урађено, потребан је Закон о Хиландару, којих се ових дана усваја у Скупштини Србије – рекао је заменик градоначелника града Београда.
„Ово показује да смо као земља и као град довољно економски снажни, те да можемо да помажемо и оно што је духовна обнова, односно да улажемо у очување духовности, историје, традиције и културе. Београд као главни град не води само рачуна о себи већ и о читавој Србији, као и о свему важном што се налази у свету, а што има везе са Србијом. Београђанке и Београђани треба да се радују јер је дошао тренутак да наш град помогне свој Хиландар“, поручио је Весић.

Текстови се објављују као део Пројекта суфинансираног из буџета Града Београда, Градске управе, Секретаријата за информисање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *