Геополитика вакцина

Како су медијски рат Запада против „Спутњика В“ и идеологија неолиберализма кумовали неуспеху вакцинације

Како је могуће да смо сведоци тако распрострањене побуне против вакцинације, посебно у Западној Европи? Шта је пошло по злу до те мере да чак ни најразвијеније земље Западне Европе не успевају да приволе на вакцинацију велики део (од 30 па чак до 40 одсто) свог становништва? Да су ова питања у жижи показују и коментари у медијима истих тих земаља, који грозничаво траже одговоре.
Према једном од њих, актуелна криза има клице у догађајима који су се одвили пре три деценије, од пада Берлинског зида и завршетка Хладног рата. Тврдња на први поглед делује смело, али није без основа.

НАМЕРНА ДИСКРЕДИТАЦИЈА У суочавању с пандемијом, западне владе начиниле су прву грешку када су прећутно аминовале дискриминацију и необично дуго одлагање одобрења руског „Спутњика В“, али и кинеских вакцина. Иако и они који су вакцинисани тим вакцинама могу да путују у државе Европске уније, Европска агенција за лекове (ЕМА) и даље „не признаје“ да су безбедне за употребу у ЕУ. Зато је њихов увоз дозвољен само у појединим земљама (Мађарска, Словачка), па и тамо из „крајње нужде“, јер су западни фармацеутски гиганти каснили с доставом утаначених доза. Ту чињеницу је нотирао и руски председник Владимир Путин.
„Упркос намерној дискредитацији наше вакцине, све више земаља показује интерес за њену употребу“, истакао је председник Русије крајем марта ове године. Министар здравља Михаил Мурашко је тада најавио да експертски тим европске агенције ЕМА већ 10. априла стиже у Русију како би проверио клиничка истраживања објављена у угледној британској медицинској ревији „Лансет“.
Већ то је требало да отвори врата „Спутњику В“ у државе ЕУ и претвори га у „прву вакцину произведену на Истоку која улази у употребу у блоку који чини 27 држава“, известио је тада ТВ канал „Франс24“. А онда се огласио комесар за унутрашње тржиште ЕУ Тијери Бретон речима да „ЕУ нема апсолутно никакве потребе за ’Спутњиком В’“.
Руски државни фонд (РДИФ), који је финансирао истраживања чији је резултат „Спутњик В“, оптужио је Бретона за „очигледну пристрасност“ када је у питању руска вакцина. „Европљани желе да имају на располагању палету безбедних и ефикасних вакцина, а ви им то нисте омогућили“, објавио је РДИФ на твитеру.
Уследили су месеци током којих је у ЕУ владала акутна несташица вакцина, јер су се њене узданице, пре свега производ британско-шведске „Астразенеке“ – показале као проблематичне. Упркос томе ЕМА упорно одуговлачи с издавањем дозволе за употребу „Спутњика В“ у државама ЕУ, што је удахнуло нови живот теоријама завере широм кугле земаљске. Многи су, наиме, дошли на идеју да, уколико је на врхунцу пандемије, када људи у Европи и Америци умиру као муве, важнији геополитички извор вакцине – онда вирус корона можда и није такав баук кад је важнија зарада великих фармацеутских компанија од здравља нације.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *