Платформа за најбоље

Каква је data science посластица из света нафтне индустрије очекивала учеснике Хакатона, те како су се на списку најбољих нашли и српски студенти

На међународном онлајн-такмичењу под називом Hakaton Applied AI Challenge: Oil and Gas Industry Case, које је реализовано од 14. до 16. маја у организацији компаније Газпром њефт НТЦ (ГПН НТЦ) и Универзитета ИТМО у Санкт Петербургу, једном од најбољих дигиталних универзитета у Руској Федерацији, од десет најбољих нашло се и двоје наших студената.

МАШИНСКО УЧЕЊЕ И ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА Мариета Ракош са Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду заузела је високо друго место, док је шесто место припало Михаилу Грбићу, студенту Електротехничког факултета Универзитета у Београду.
У припреми случаја за Хакатон учествовала је Дигитална лабораторија компаније НИС, која сарађује са Центром за когнитивне технологије ГПН НТЦ. На предлог организатора, српски студенти са пет различитих факултета на три универзитета у Србији позвани су да учествују у Хакатону.
Од укупно 98 пријављених учесника, њих 16 је успело да креира модел чија је тачност задовољавала границу прихватљивости модела. Већина учесника такмичења били су студенти српских и руских универзитета на основним и мастер студијама из области ИТ, физике, геофизике и индустрије нафте и гаса. Задатак је подразумевао решавање проблема предикције типа и квалитета колектора на основу одабраних сигнала геофизичког каротажа, користећи алгоритме машинског учења. Податке је обезбедила компанија Газпром њефт, а најбоље решење има шансу да буде потенцијално имплементирано у свакодневни рад геолога, петрофизичара и нафтних инжењера компаније.
Мариета Ракош са Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду нагласила је да су њена интересовања усмерена на научну област машинског учења и вештачке интелигенције.
„Тренутно радим на дипломском раду на тему Sentiment Analysis of Tweets in Russian Language, користећи технологију машинског учења. Била сам веома пријатно изненађена позивом да српски студенти учествују у Хакатону. Ово ми је био први пут да учествујем на једном оваквом такмичењу. Било ми је изузетно задовољство и много сам научила у самом процесу“, каже Мариета.

ЈЕДИНСТВЕНА ПРИЛИКА И Михаилу Грбићу, студенту Електротехничког факултета у Београду, кључне области интересовања су машинско учење, компјутерска визија и вештачка интелигенција.
„Хакатон је представљао јединствену прилику да своје знање применим у сврху одређивања типа стене на основу геолошких информација у доста небалансираном скупу података. Организатори су се потрудили да обезбеде све неопходне информације за учеснике који нису блиски с геологијом. Приликом презентације радова најбољих 16 кандидата, било је корисно видети идеје и размишљања осталих учесника. Било ми је задовољство да учествујем на Хакатону и остварим солидан резултат, али и да доста научим од осталих учесника који су излагали своје радове“, рекао је Михаило.
Најбоље пласирани студенти су интервјуисани уз позив Универзитета ИТМО на мастер студије, а двоје српских студената добило је позив за мастер програм Big Data and Machine Learning без полагања пријемног испита.
„У сарадњи са колегама из Центра за когнитивне технологије ГПН НТЦ-а, за учеснике Хакатона припремили смо праву data science посластицу из света нафтне индустрије: рад са небалансираним скупом података малог обима. Било је задовољство учествовати у организацији оваквог пројекта, од његове иницијације до оцењивања презентација финалних решења“, изјавила је Тања Мицић Поњигер, Data Scientist у Научнотехнолошком центру НИС-а.
Организатори су истакли да ће креирана онлајн-платформа, коришћена за ово такмичење, омогућити реализацију многих заједничких пројеката у будућности без коришћења екстерних сервиса.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *