BEOGRAD – PRESTONICA KULTURE BALKANA

foto: Beoinfo

Umetnička dela iz „Jugoeksporta“ proglašena za kulturno dobro

Goran Vesić: Grad će učiniti sve da se vredna dela ne iznesu iz zemlje

Umetnička dela iz stečajne mase ’Jugoeksporta’ proglašena su za kulturno dobro i Grad će na sve moguće načine sprečiti njihovo iznošenje iz Srbije“, rekao je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Grada Beograda na konferenciji za novinare održanoj protekle nedelje u Konaku Kneginje Ljubice.
Ovom prilikom podsetio je da je nedavno oglašena prodaja sto četrdeset osam dela likovne umetnosti iz „Jugoeksporta“, koji je u stečaju, za nešto manje od deset i po miliona dinara iako je procenjena vrednost bila oko dvadeset miliona dinara, ocenivši da je to „problematično, jer stečajna upravnica prodaje slike kao da su nameštaj ili frižider“.
Među tim slikama nalaze se dela Petra Lubarde, Nedeljka Gvozdenovića, Mila Milunovića, Stojana Aralice, Grigorija Vozarevića, Peđe Milosavljevića, Miće Popovića i mnogih drugih velikih slikara.
Zamenik gradonačelnika je podsetio da je „Jugoeksport“, nekada jedna od najmoćnijih jugoslovenskih firmi, kupovao mnogo umetničkih dela, te da su 1973. zajedno sa Muzejom grada zasnovali legat u kojem se s ponosom čuva 47 vrednih slika.

„U ime Grada Beograda želim da kažem da hoću da se prekine iznošenje umetničkih dela iz Srbije ukoliko su za njih zainteresovani naši muzeji. Proteklih decenija na stotine umetničkih dela izneto je na razne načine iz Srbije i prodaju se na aukcijama širom sveta. Tako smo nedavno imali prodaju delova sobe kralja Aleksandra Obrenovića i Drage Mašin, a da niko od naših nije ni probao da dođe do njih i da pokuša da ih vrati u Srbiju. Da ne govorim o tome da niko ne kontroliše umetnička dela koja su razni muzeji dali na korišćenje raznim državnim institucijama, čak sam siguran da su neka i zamenjena. To je skandal, a kako smo se ponašali prema umetničkim delima najbolje pokazuje slučaj ’Jugoeksporta’“,naveo je Vesić.
Shodno ovlašćenjima koje ima na osnovu Zakona o kulturnim dobrima, Muzej grada Beograda je čitavu ovu kolekciju proglasio za kulturno dobro po hitnoj proceduri. O tome je obaveštena Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, kao i stečajni upravnik i Privredni sud.
„Sada će sa ovim delima morati da postupaju drugačije. Neće moći da budu izneta iz zemlje i moraće da ih ponude prvo nama, čak i ukoliko budu organizovali zakazanu licitaciju, što nadam se neće uspeti.“
„Umetnička dela ne smeju da se prodaju u bescenje. Kada je Grad prodavao Centar ’Sava’ izuzeo je sva umetnička dela i dodelio ih Muzeju grada Beograda. Novi kupac nije kupio čak ni nepokretna umetnička dela, ugrađena u zidove, i dužan je da potpiše ugovor sa Muzejom grada i da ih održava“, naveo je Vesić.
Zamenik gradonačelnika se javno upitao zašto su slike namerno čuvane u lošem stanju i dodao da je to verovatno nečija namera jer bi te slike posle restauracije vredele mnogo više.
„Podnećemo čak i krivične prijave, i protiv stečajne upravnice i svakog drugog ko je učestvovao u ovome, jer ovo je skandal. Interesuje nas šta je sa ostalim slikama i zašto je odlučeno da se prodaje cela kolekcija. Mislimo da je to zato što su neke od tih slika veoma vredne. Hteli su to da sakriju i da ih prodaju sve odjednom, kao da se radi o kancelarijskom materijalu. Ovo je istorija Beograda i Srbije, ovo je naše slikarstvo. Ne shvatam kako im nije palo na pamet da pitaju Narodni muzej ili Muzej grada da li su zainteresovani za te slike jer ovde sigurno ima slika koje zaslužuju da budu u muzeju, možda čak i u stalnim kolekcijama. Zato ovo i radimo“, rekao je Vesić.

Prestonička baština

Stara škola u Žarkovu postaje Muzej Žarkova i Čukarice

Stara škola u Žarkovu izgrađena je 1840. godine i ovaj izuzetno vredan i stari objekat zaštićen je zakonom kao spomenik kulture

foto: Beoinfo
Gradska opština Čukarica podržala je inicijativu građana Žarkova da se stara škola u ovom čukaričkom naselju adaptira i pretvori u Muzej Žarkova i Čukarice. Škola je prvobitno bila podignuta kao upravna zgrada žarkovačke opštine, a 1880. godine u nju je useljena osnovna škola i do danas je zadržala istu namenu. Zgrada škole u Ulici Ace Joksimovića na broju 2 redak je primerak sačuvanih seoskih škola iz XIX veka. S obzirom na činjenicu da je naselje Žarkovo imalo status opštine u sastavu Vračarskog sreza još pre nastanka Čukarice, ustanova će se zvati Muzej Žarkova i Čukarice.
Osim stalnih postavki koje su vezane za istoriju ovog dela grada, u novoadaptiranom prostoru biće organizovane i izložbe, književne večeri, koncerti i brojne kulturne manifestacije.
„Rekonstrukcija ovog objekta jedan od najboljih primera saradnje građana, privrede, Opštine i Grada. Grad Beograd je prepoznao važnost ovog objekta kulture za građane Čukarice, te će finansirati drugu fazu radova na adaptaciji stare škole u Žarkovu. U planu je da se u dvorištu postavi letnja scena na kojoj će se održavati brojna kulturna dešavanja, koncerti, predstave, književne večeri i promocije“, istakao je predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić.
Tekstovi se objavljuju kao deo Projekta sufinansiranog iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave, Sekretarijata za informisanje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *