БЕОГРАД – ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ БАЛКАНА

фото: Беоинфо

Уметничка дела из „Југоекспорта“ проглашена за културно добро

Горан Весић: Град ће учинити све да се вредна дела не изнесу из земље

Уметничка дела из стечајне масе ’Југоекспорта’ проглашена су за културно добро и Град ће на све могуће начине спречити њихово изношење из Србије“, рекао је Горан Весић, заменик градоначелника Града Београда на конференцији за новинаре одржаној протекле недеље у Конаку Кнегиње Љубице.
Овом приликом подсетио је да је недавно оглашена продаја сто четрдесет осам дела ликовне уметности из „Југоекспорта“, који је у стечају, за нешто мање од десет и по милиона динара иако је процењена вредност била око двадесет милиона динара, оценивши да је то „проблематично, јер стечајна управница продаје слике као да су намештај или фрижидер“.
Међу тим сликама налазе се дела Петра Лубарде, Недељка Гвозденовића, Мила Милуновића, Стојана Аралице, Григорија Возаревића, Пеђе Милосављевића, Миће Поповића и многих других великих сликара.
Заменик градоначелника је подсетио да је „Југоекспорт“, некада једна од најмоћнијих југословенских фирми, куповао много уметничких дела, те да су 1973. заједно са Музејом града засновали легат у којем се с поносом чува 47 вредних слика.

„У име Града Београда желим да кажем да хоћу да се прекине изношење уметничких дела из Србије уколико су за њих заинтересовани наши музеји. Протеклих деценија на стотине уметничких дела изнето је на разне начине из Србије и продају се на аукцијама широм света. Тако смо недавно имали продају делова собе краља Александра Обреновића и Драге Машин, а да нико од наших није ни пробао да дође до њих и да покуша да их врати у Србију. Да не говорим о томе да нико не контролише уметничка дела која су разни музеји дали на коришћење разним државним институцијама, чак сам сигуран да су нека и замењена. То је скандал, а како смо се понашали према уметничким делима најбоље показује случај ’Југоекспорта’“,навео је Весић.
Сходно овлашћењима које има на основу Закона о културним добрима, Музеј града Београда је читаву ову колекцију прогласио за културно добро по хитној процедури. О томе је обавештена Агенција за лиценцирање стечајних управника, као и стечајни управник и Привредни суд.
„Сада ће са овим делима морати да поступају другачије. Неће моћи да буду изнета из земље и мораће да их понуде прво нама, чак и уколико буду организовали заказану лицитацију, што надам се неће успети.“
„Уметничка дела не смеју да се продају у бесцење. Када је Град продавао Центар ’Сава’ изузео је сва уметничка дела и доделио их Музеју града Београда. Нови купац није купио чак ни непокретна уметничка дела, уграђена у зидове, и дужан је да потпише уговор са Музејом града и да их одржава“, навео је Весић.
Заменик градоначелника се јавно упитао зашто су слике намерно чуване у лошем стању и додао да је то вероватно нечија намера јер би те слике после рестаурације вределе много више.
„Поднећемо чак и кривичне пријаве, и против стечајне управнице и сваког другог ко је учествовао у овоме, јер ово је скандал. Интересује нас шта је са осталим сликама и зашто је одлучено да се продаје цела колекција. Мислимо да је то зато што су неке од тих слика веома вредне. Хтели су то да сакрију и да их продају све одједном, као да се ради о канцеларијском материјалу. Ово је историја Београда и Србије, ово је наше сликарство. Не схватам како им није пало на памет да питају Народни музеј или Музеј града да ли су заинтересовани за те слике јер овде сигурно има слика које заслужују да буду у музеју, можда чак и у сталним колекцијама. Зато ово и радимо“, рекао је Весић.

Престоничка баштина

Стара школа у Жаркову постаје Музеј Жаркова и Чукарице

Стара школа у Жаркову изграђена је 1840. године и овај изузетно вредан и стари објекат заштићен је законом као споменик културе

фото: Беоинфо
Градска општина Чукарица подржала је иницијативу грађана Жаркова да се стара школа у овом чукаричком насељу адаптира и претвори у Музеј Жаркова и Чукарице. Школа је првобитно била подигнута као управна зграда жарковачке општине, а 1880. године у њу је усељена основна школа и до данас је задржала исту намену. Зграда школе у Улици Аце Јоксимовића на броју 2 редак је примерак сачуваних сеоских школа из XIX века. С обзиром на чињеницу да је насеље Жарково имало статус општине у саставу Врачарског среза још пре настанка Чукарице, установа ће се звати Музеј Жаркова и Чукарице.
Осим сталних поставки које су везане за историју овог дела града, у новоадаптираном простору биће организоване и изложбе, књижевне вечери, концерти и бројне културне манифестације.
„Реконструкција овог објекта један од најбољих примера сарадње грађана, привреде, Општине и Града. Град Београд је препознао важност овог објекта културе за грађане Чукарице, те ће финансирати другу фазу радова на адаптацији старе школе у Жаркову. У плану је да се у дворишту постави летња сцена на којој ће се одржавати бројна културна дешавања, концерти, представе, књижевне вечери и промоције“, истакао је председник општине Чукарица Срђан Коларић.

Текстови се објављују као део Пројекта суфинансираног из буџета Града Београда, Градске управе, Секретаријата за информисање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *