Ко бајаги политика

Док се јавно и у „рукавицама“ сви „куну“ у европске интеграције, низ изјава, оцена и поступака, и с једне и с друге стране, јасно показује да је тај циљ веома далеко, ако до њега уопште и дође

Aко бисмо се данас питали колико је Србија, с отворених 18 поглавља и 11 година после апликације за чланство у ЕУ, заиста близу Бриселу, према најновијем извештају Европског парламента би се рекло да је даље него што је била, иако званичници и с једне и с друге стране тврде супротно. Све по оној антологијској изреци војника с почетка сукоба распада Југославије у Словенији која би парафразирана гласила – једни би ко бајаги да уђу (у ЕУ) а други би ко бајаги да нас приме (у ЕУ).
Генерално узевши извештај је највише пажње привукао по амандманима којима је „филован“ официјелни текст Владимира Билчика, известиоца ЕП за Србију, као и по оштрим реакцијама и његовим осудама у Београду.
У амандманима се поново изриче жаљење због одлуке „делова опозиције“ да бојкотују прошлогодишње изборе у Србији, али се, истовремено, указује да „у светлу ОЕБС-ОДИХР извештаја, у којима је наглашен недостатак истинског плурализма“, све „политичке снаге, нарочито власт, имају одговорност да побољшају изборне услове“. У том контексту, опозиција се позива да се „врати за преговарачки сто и настави учешће у политичким и парламентарним активностима“. У наведеном сегменту додата је оцена да је, због бојкота избора од стране појединих опозиционих странака, новоформирани сазив Народне скупштине обележен убедљивом већином коју има владајућа коалиција и практично је без опозиције, што је „ситуација која не погодује постизању политичког плурализма у држави“.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *